bezár
 

film

2019. 03. 22.
Csempésszünk észt kultúrát mindennapjainkba
Idén is van Észt Hét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A március 14-én nyelvleckével útjára bocsájtott 12. Észt Hét neve senkit se tévesszen meg, a programsorozat ugyanis egészen április 8-ig mutat fel különböző eseményeket az észt kultúra jegyében, melyek – néhány esetben – nem csak Budapesten, de Szegeden és Debrecenben is egyaránt látogathatók. Filmművészet, kiállítás, zene, irodalom és kulináris élvezetek is helyet kaptak a programtervben.

Az Opus Jazz Clubban március 20-án adott koncertet a merész stílusú Captain Kirke and the Klingons kvintett, amely nem csak észt, de litván, finn és francia nemzetiségű bandataggal is büszkélkedhet.

Filmvetítésekre Budapesten a Művész moziban, Szegeden a Megálló Közösségi Házban, Debrecenben pedig a MODEM-ben kerül majd sor. Az észt filmekre jellemző fekete humor a beválogatott 5 egész estés mozifilm közös jellemvonása, ezenkívül két animációs válogatás is megtekinthető lesz.

A Művészben március 21-én díjtalanul tekinthető meg Az ifjú elvtárs című nyitófilm, mely egy fiatalkorú lány perspektívájából szemléli az ötvenes évek Észtországának politikai ambivalenciáját. A gyilkos/A szűz/Az árnyék címre keresztelt szkeccsfilmben három női sorsot követhetünk nyomon. Itt az észt tradíciós elemeken kívül a kisrealizmus és a fantázia is hangsúlyos szerepet kap. A Rodeo – egy vad ország megszelídítése egy dokumentumfilm, mely az első szabad észt választások körüli zavargásokat és az azt övező tömeghisztériát idézi fel. Egy derült égből apává avanzsálódó, fejlődésben lévő férfi történetét dolgozza fel a Megszoksz vagy megszöksz című film. Egy pap gyötrődésekkel és nyomasztó kételyekkel teli záró életszakaszának történéseit pedig a Hétköznapi misztika című dokumentumfilm meséli el nézőinek.

Az animációs szekció keretében a népszerű Mirjam-sorozatot ajánlják megtekintésre a gyermekeknek Debrecenben, míg Budapesten és Szegeden felnőtteknek szóló rövidfilmes válogatások lesznek megtekinthetők.

Észt kiállításként március 22-én az Ünnepi terek debütál Kristina Norman művésznő felkonferálásával a FUGA-ban. Többféle teret hoznak itt összefüggésbe különböző korokban kibontakozó eszmékkel és ideológiákkal.

Dupla könyvbemutatóra kerül sor március 26-án a Nyitott Műhelyben. Karafiáth Orsolya fog elbeszélgetni Kätlin Kaldmaa észt írónővel az Izlandon nincsenek lepkék című kötetéről, melyet Segesdi Móni fordított a Gondolat Kiadónál. Az előadás dedikálással zárul.

Jávorszy Béla fordította magyar nyelvre az észt Viivi Luik A béke hetedik tavasza című regényét, mely nemrég jelent meg a Magyar Napló kiadó gondozásában. A prezentáción Ircsik Vilmos folytat majd diskurzust a műremekről hazai fordítónkkal.

Mirjam_Észt Filmhét animáció

Észt írók szemelvényes gyűjteménysorozatából 2011-ben adott ki először a Pluralica az Észt Intézettel szövetkezve. Céljuk ekkor a kortárs észt irodalom propagálása volt, és az napjainkban is. A Postamúzeumban március 28-án – az Irodalom éjszakáján – mutatják be az úgynevezett Mudlum breváriumot, mellyel meg is ajándékozzák az eseményt látogató közönség tagjait. A Katicabogarak című novellát Martin Márta színésznő olvassa majd fel, mely egy három generációs család női szereplőit idézi elénk.

Többek között tallini húsos tányér, lazacos kaporleves és ínycsiklandó erdei bogyóval tarkított túrótorta is kóstolható március 24-ig a Kazimír Bisztró tradicionális észt konyhakínálatában.

A részletes programról ITT tájékozódhatnak, összefoglaló bővebb információ pedig ITT olvasható.

Észt Filmhét

Forrás: Észt Hét

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Luca animációsfilm-rendezővel networkingről, az animáció esélyeiről és a VIII. kerületről
Művészet, média, marketing konferencia a Pesti Vigadóban

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban
A Margó Fesztiválon és a 90. Ünnepi Könyvhét pénteki napján a Prae Kiadó három új kötete mutatkozott be
irodalom

A séf ajánlata: délvidéki románc A séf ajánlata: délvidéki románc
P. Horváth Tamás A Zsolnay című regényének pécsi bemutatója
színház

Horror Otthon Horror Otthon
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak előadása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés