bezár
 

zene

2019. 03. 28.
Muzsik és Volkova dalpremier
Szabad leszek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Muzsik és Volkova dalpremier Nemrég debütált Muzsik és Volkova, a magyar-orosz dalszerző testvérpár legújabb dala, a magyar közéletre is reflektáló Szabad leszek egy új, live session videó keretében.

Muzsik (Farkas János) és Volkova (Farkas Krisztina) új dalukban is hozzák a tőlük megszokott, a 2017-es Rövidesen találkozunk lemezükre is jellemző indiefolkos, a duó által csak greengrassnak nevezett hangzásvilágot. „Ami újdonság, hogy bevontunk egy eddig számunkra ismeretlen hangszert is, egy darbukát” – meséli Volkova.

A dal szövegét illetően a duó nagyon is aktuális, a 21. századi magyar társadalmat érintő problémákat kívánt megszólaltatni egy igencsak szarkasztikus, fanyar humorral átitatott módon. „A szöveg pedig az épp körülöttünk zajló eseményekkel formálódott” – mondta Volkova, Muzsik pedig az alábbi kommentárt teszi még hozzá: „Ez a dal végső kifejezésre juttatta abbéli aggodalmam, hogy egy bégető farkast nevelgettem a kert végében.”

Szabad leszek klipje egy élő sessionfelvétel, amit a belvárosi Úri Muri pincehelyiségében vettek fel. „Azért is döntöttünk e mellett a megoldás mellett, mert a stúdiózás folyamatában is az egybejátszást szoktuk preferálni, és mert jobb lesz a dal, ha együtt hullámzunk. A legutóbbi, szeptemberi dalpremierünk, az A világból kiszaladok szintén egy live sessionként jelent meg a SoundCam Studio jóvoltából. Egy remek videós stábbal dolgozhattunk együtt. A rendező, operatőr Jenőfi Dániel, a vágó Imre Tamás volt, a helyszínen pedig Rácsai Dávid segített be a videós munkálatokba. A srácok jöttek és improvizáltak, és sikerült valami olyan különleges képi világot varázsolniuk a dalhoz, hogy teljesen átváltozott a tér egy misztikus, sejtelmes közeggé, amire nagyon rásimul a dal.” A hangot keverte és rögzítette emellett Prommer Patrik (Kaukázus, Skizoid Audio), akivel a duó trióvá kiegészülve zenélni is szokott, valamint „külső fülként” besegített Lee Olivér (ék, Trillion) is.

fotó: Lippai Balázs

A dalszerző testvérpár, akik Magyarország keleti csücskéből, Záhonyból származnak, 10 éve zenélnek már együtt, a Muzsik és Volkova duót pedig 2016-ban alapították. A formációban az ének mellett Muzsik felelős a gitárért és a szájharmonikáért, Volkova pedig többek között tangóharmonikán, ukulelén és cajonon is játszik. Zenéjüket az indiefolkos/akusztikus hangzásvilág jellemzi, magyar nyelvű dalszövegeikben pedig a személyesség, valamint a társadalmi reflexió dominál. Repertoárjukon gyakran bukkannak fel orosz feldolgozások is.

2017 júliusban megnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díját, Volkova pedig a fesztivál versenyzőinek különdíját. 2018 tavaszán bekerültek a Szimpla Lemming Program 12 díjazott zenekara közé, majd a Szabó Balázs Bandájának vendégeként egy 24 állomásos turné keretében körbekoncertezték az országot, emellett pedig két egymást követő estén is felléphettek az A38 hajó színpadán. 

Fotók: Lippai Balázs

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.
„Mire való ez a gomb?” – Egy este Bruce Dickinsonnal, Budapest Kongresszusi Központ, 2019. november 2.
Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán

Más művészeti ágakról

Berlinale, 2020. február 20–március 1.
irodalom

Két fél arc Két fél arc
Nemes Anna: Előled, Noran Libro Kiadó, 2019.
Interjú Balog Dóra színésznővel tanulásról, Svájcról, útkeresésről és kulturális különbségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés