bezár
 

zene

2019. 03. 28.
Muzsik és Volkova dalpremier
Szabad leszek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Muzsik és Volkova dalpremier Nemrég debütált Muzsik és Volkova, a magyar-orosz dalszerző testvérpár legújabb dala, a magyar közéletre is reflektáló Szabad leszek egy új, live session videó keretében.

Muzsik (Farkas János) és Volkova (Farkas Krisztina) új dalukban is hozzák a tőlük megszokott, a 2017-es Rövidesen találkozunk lemezükre is jellemző indiefolkos, a duó által csak greengrassnak nevezett hangzásvilágot. „Ami újdonság, hogy bevontunk egy eddig számunkra ismeretlen hangszert is, egy darbukát” – meséli Volkova.

A dal szövegét illetően a duó nagyon is aktuális, a 21. századi magyar társadalmat érintő problémákat kívánt megszólaltatni egy igencsak szarkasztikus, fanyar humorral átitatott módon. „A szöveg pedig az épp körülöttünk zajló eseményekkel formálódott” – mondta Volkova, Muzsik pedig az alábbi kommentárt teszi még hozzá: „Ez a dal végső kifejezésre juttatta abbéli aggodalmam, hogy egy bégető farkast nevelgettem a kert végében.”

Szabad leszek klipje egy élő sessionfelvétel, amit a belvárosi Úri Muri pincehelyiségében vettek fel. „Azért is döntöttünk e mellett a megoldás mellett, mert a stúdiózás folyamatában is az egybejátszást szoktuk preferálni, és mert jobb lesz a dal, ha együtt hullámzunk. A legutóbbi, szeptemberi dalpremierünk, az A világból kiszaladok szintén egy live sessionként jelent meg a SoundCam Studio jóvoltából. Egy remek videós stábbal dolgozhattunk együtt. A rendező, operatőr Jenőfi Dániel, a vágó Imre Tamás volt, a helyszínen pedig Rácsai Dávid segített be a videós munkálatokba. A srácok jöttek és improvizáltak, és sikerült valami olyan különleges képi világot varázsolniuk a dalhoz, hogy teljesen átváltozott a tér egy misztikus, sejtelmes közeggé, amire nagyon rásimul a dal.” A hangot keverte és rögzítette emellett Prommer Patrik (Kaukázus, Skizoid Audio), akivel a duó trióvá kiegészülve zenélni is szokott, valamint „külső fülként” besegített Lee Olivér (ék, Trillion) is.

fotó: Lippai Balázs

A dalszerző testvérpár, akik Magyarország keleti csücskéből, Záhonyból származnak, 10 éve zenélnek már együtt, a Muzsik és Volkova duót pedig 2016-ban alapították. A formációban az ének mellett Muzsik felelős a gitárért és a szájharmonikáért, Volkova pedig többek között tangóharmonikán, ukulelén és cajonon is játszik. Zenéjüket az indiefolkos/akusztikus hangzásvilág jellemzi, magyar nyelvű dalszövegeikben pedig a személyesség, valamint a társadalmi reflexió dominál. Repertoárjukon gyakran bukkannak fel orosz feldolgozások is.

2017 júliusban megnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díját, Volkova pedig a fesztivál versenyzőinek különdíját. 2018 tavaszán bekerültek a Szimpla Lemming Program 12 díjazott zenekara közé, majd a Szabó Balázs Bandájának vendégeként egy 24 állomásos turné keretében körbekoncertezték az országot, emellett pedig két egymást követő estén is felléphettek az A38 hajó színpadán. 

Fotók: Lippai Balázs

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés