bezár
 

színház

2019. 03. 27.
Goldmark és Mahler műveivel emlékezik Ybl Miklósra az Opera
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Goldmark és Mahler műveivel emlékezik Ybl Miklósra az Opera Goldmark Tavasszal című nyitánya és a-moll hegedűversenye, valamint Mahler 4. szimfóniája szólal meg azon a hangversenyen, amelyet Ybl205 címmel rendeznek az építész tiszteletére április 1-jén az Erkel Színházban.

A koncert szólistája Alexandre Dimcevski hegedűművész és Váradi Zita operaénekes, az Opera Zenekart Kocsár Balázs, az intézmény főzeneigazgatója vezényli. Az esemény partnere az Ybl Egyesület, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége. 

Szkéné színház

Ybl Miklós születésének 205. évfordulója közeledtével a Magyar Állami Operaház hatodik alkalommal tiszteleg hangversennyel az Andrássy úti dalszínházat is tervező építészmérnök előtt. Az est lehetőséget ad arra is, hogy a szakma megünnepelhesse a március 15. alkalmából az építészeknek adományozott legrangosabb állami elismerés, az Ybl Miklós-díj idei kitüntetettjeit. A koncert programját, amelyet Kocsár Balázs főzeneigazgató állított össze, minden évben Ybl kortársainak műveiből válogatja az Opera. A koncert Goldmark Károly 1889-ben publikált, szimfonikus költeményként is értelmezhető Tavasszal című nyitányával kezdődik. A műsor második száma Goldmark leggyakrabban játszott alkotása, az 1878-ban bemutatott a-moll hegedűverseny, amelynek virtuóz és romantikusan rapszodikus négy tétele több alkalommal is Mendelssohn munkásságát idézi. A darab szólistája a Magyar Állami Operaház Zenekarának egyik koncertmestere, az orosz-macedón művészcsaládból származó francia Alexandre Dimcevski. A szünet után Gustav Mahler 4. szimfóniája hangzik el. A rövid ideig a Magyar Királyi Operaházat is vezető zeneszerző 1901-ben bemutatott szimfóniája szinte mindvégig a szépséget, a gyermeki ártatlanságot és a vidék csendjét jeleníti meg. Az alkotás középpontjában A fiú csodakürtje dalciklus egyik verse, a Das himmlische Leben (A mennyei élet) áll, amely a negyedik tételben el is hangzik, a koncerten Váradi Zita, az Operaház magánénekesének tolmácsolásában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés