bezár
 

színház

2019. 03. 27.
Goldmark és Mahler műveivel emlékezik Ybl Miklósra az Opera
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Goldmark és Mahler műveivel emlékezik Ybl Miklósra az Opera Goldmark Tavasszal című nyitánya és a-moll hegedűversenye, valamint Mahler 4. szimfóniája szólal meg azon a hangversenyen, amelyet Ybl205 címmel rendeznek az építész tiszteletére április 1-jén az Erkel Színházban.

A koncert szólistája Alexandre Dimcevski hegedűművész és Váradi Zita operaénekes, az Opera Zenekart Kocsár Balázs, az intézmény főzeneigazgatója vezényli. Az esemény partnere az Ybl Egyesület, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége. 

Szkéné színház

Ybl Miklós születésének 205. évfordulója közeledtével a Magyar Állami Operaház hatodik alkalommal tiszteleg hangversennyel az Andrássy úti dalszínházat is tervező építészmérnök előtt. Az est lehetőséget ad arra is, hogy a szakma megünnepelhesse a március 15. alkalmából az építészeknek adományozott legrangosabb állami elismerés, az Ybl Miklós-díj idei kitüntetettjeit. A koncert programját, amelyet Kocsár Balázs főzeneigazgató állított össze, minden évben Ybl kortársainak műveiből válogatja az Opera. A koncert Goldmark Károly 1889-ben publikált, szimfonikus költeményként is értelmezhető Tavasszal című nyitányával kezdődik. A műsor második száma Goldmark leggyakrabban játszott alkotása, az 1878-ban bemutatott a-moll hegedűverseny, amelynek virtuóz és romantikusan rapszodikus négy tétele több alkalommal is Mendelssohn munkásságát idézi. A darab szólistája a Magyar Állami Operaház Zenekarának egyik koncertmestere, az orosz-macedón művészcsaládból származó francia Alexandre Dimcevski. A szünet után Gustav Mahler 4. szimfóniája hangzik el. A rövid ideig a Magyar Királyi Operaházat is vezető zeneszerző 1901-ben bemutatott szimfóniája szinte mindvégig a szépséget, a gyermeki ártatlanságot és a vidék csendjét jeleníti meg. Az alkotás középpontjában A fiú csodakürtje dalciklus egyik verse, a Das himmlische Leben (A mennyei élet) áll, amely a negyedik tételben el is hangzik, a koncerten Váradi Zita, az Operaház magánénekesének tolmácsolásában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

színház

Az ember, a polgár és a diák Az ember, a polgár és a diák
Petőfi és Az apostol mint tantermi dráma a k2 Színház előadásában
Az Influencer – egy figyelemkurva vallomásai
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról

Más művészeti ágakról

Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs
gyerek

Meseország mindenkié
Meseírókat keres a Labrisz Leszbikus Egyesület
irodalom

Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai
Bartis Attila: Az eltűnt idő nyoma, Magvető, 2019.
Edin Karamazov lantestje a Zeneakadémián


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés