bezár
 

színház

2019. 03. 31.
Megjelent a világ első roma drámakötete
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Független Színház Magyarország március 27-én bemutatta a „Roma hősök – Öt európai monodráma” címmel a világ első roma drámakötetét a Goethe Intézettel és a Flamand Kormány Magyarországi Delegációjával együttműködésben megrendezett színház világnapi szimpóziumon.  

A drámakötetben öt monodráma kapott helyet, melyek egy-egy valós roma hős történetét dolgozzák fel és nem csak a roma emberek és közösségek életét ismertetik meg velünk, de abban is segítenek, hogy rátaláljunk saját hőseinkre. A drámairodalom fejlődése mindig kéz a kézben járt az egyes népek demokráciájának, polgárságának fejlődésével az ókori Görögországon, a Shakespeare kori Anglián át a reformkori Magyarországig. A cigány polgárság megerősödésében is kulcsszerepe lehet a drámáknak és a mintaadó drámai hősöknek. A drámákban ugyanis a hősöknek szembe kell néznie nehézségekkel, amiből megszületik egy döntés. A hős a döntés nyomán aktivitást fejt ki, amely minden esetben valamilyen változást indít el.

Szkéné színház

A drámakötetet Balogh Rodrigó a Független Színház igazgatója mutatta be. A kötetből részleteket olvastak fel előadóművészek és roma értelmiségiek. A könyv azzal a céllal jött létre, hogy minél többekhez eljuttassák ezeket a történetek, amelyek a roma színház értékeit közvetítik az olvasóknak. Megköszönte a közreműködők, támogatók és munkatársak munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre a kötet. Előadása zárásaként kiemelte, hogy: “Sosem az a fontos, hol tartunk most, hanem hogy meddig jutunk”.

A kötetben megjelent színdarabok:

  • Richard O’Neill - Legnehezebb szó című színdarabja a travellereket ért jogtalanságokért bocsánatkérést követelő skót traveller írónő, Jess Smith kampányát mutatja be, melyben a miniszterelnökkel szemben lép fel.
  • Michael Collins- Kulturális kérdés vagy sem? című darabja szintén a traveller közösség múltját mutatja be ezúttal Írországban.
  • Mihaela Dragan - (A n)ő beszél című darabja a korai házasság témáját dolgozza fel érintett romániai roma nők történetein keresztül.
  • Dijana Pavlovic- Beszélj életem műve a svájci jenisheket ért, 70-es évekig tartó népírtást mutatja be a jenish írónő, Mariella Mehr szemén keresztül és regénye alapján.
  • Farkas Franciska- Levél Brad Pittnek darabjában a színésznő saját életéről vall kegyetlen őszinteséggel és fekete humorra.

 

A drámakötet magyar és angol nyelven is elérhető. A színháztól rendelhetőek meg a könyvek a szinhaz@fuggetlenszinhaz.hu e- mail címen.

A kötethez kapcsolódóan 11 európai roma színházi alkotót bemutató kiállítás is megnyílt a Rákóczi téri vásárcsarnokban, mely április 7-ig látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Testvérek között Testvérek között
Tisztasági festés - a Stereo Akt előadása a Trafóban
Kemény Lili: B monitor című darabja az Ódry Színpadon
Kulturális szabadegyetem: experimentális színház
Székely Csaba-darab a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

A séf ajánlata: délvidéki románc A séf ajánlata: délvidéki románc
P. Horváth Tamás A Zsolnay című regényének pécsi bemutatója
Pedro Almodóvar: Fájdalom és dicsőség
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A cirkusz nem fekete-fehér A cirkusz nem fekete-fehér
Interjú Kristóf Krisztiánnal nyitottságról, örökölt hitelességről, a klasszikus és az új cirkusz találkozásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés