bezár
 

art&design

2019. 04. 10.
A hónap műtárgya - Kiállítássorozatot indított a Göcseji Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hónap műtárgya elnevezésű sorozat keretében a Göcseji Múzeum zalaegerszegi közintézményekben mutatja be gyűjteményének egy-egy jellegzetes, szép darabját. A 2021 februárjáig tartó múzeumi programsorozat a régészeti ásatások során előkerült leletekből, valamint a néprajzi gyűjtemény anyagából mutat be válogatást - mondta Kostyál László művészettörténész.

A városháza aulájában egy 20. század eleji cilindert és a tárolására szolgáló speciális, betétekkel ellátott, elegáns kalapdobozt állítottak ki áprilisban. Az üvegvitrinbe zárt, selyemmel bélelt cilinder Berlinben készült minőségi, finom cilinderplüssből, karimáját fekete ripszselyemmel borították.

A hónap műtárgya lesz egy olyan likőrös készlet és tányér, amelyet a polgári családok a múlt század elején használtak. Novemberben egy kerámiából készült patikaedény kerül az üvegvitrinbe, jövőre egy miniatűr szőlőprést mutatnak be. A régészeti ásatásokon talált leletek közül egy borostyángyöngy, egy pecsétnyomó, valamint a római kori feltárás során előkerült ruhadíszek (fibula, mellkorong és övdísz) kerültek a válogatásba - tette hozzá Kostyál László. 

A következő év decemberében a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szentkép és az ügyes kézzel felépített, miniatürizált jelenetképet rejtő türelemüveg díszíti majd a városháza auláját.

A hónap műtárgya-sorozat a Kr. e. 14. századból származó karvédő tekercs bemutatásával zárul: a körbecsavarodó, spirálban végződő bronz huzalból készült, díszes karvédő tekercs a késő bronzkori fegyverzet egyik jellemző eleme volt.

 A megyeházán várhatóan a nyár végén, az épület földszintjén zajló felújítási munkák befejezése után helyezik el majd el a hónap műtárgyát.

Kostyál László kiemelte: a kezdeményezéssel arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy "kacatnak" számító tárgyak megfelelő restaurálással, a róluk szóló információk pontos leírásával műtárggyá, történeti dokumentummá vagy akár kiállítási darabbá is válhatnak.

 Kitért arra is, hogy a Göcseji Múzeum nagyon jó kapcsolatot ápol a térségben élő emberekkel, így nagyon sok olyan tárgy, bútor kerül ajándékként a gyűjteménybe, amely a zalai, zalaegerszegi családok múltját őrzi.

Hozzáfűzte: a Pákán élő Nagy Norbert április elején két mamutcsontot ajándékozott a Göcseji Múzeumnak. A két méter hosszú bordacsont és a lábcsont egy darabja a földmunka során, a megyehatár közelében került elő a földből. A mamutcsontok a múzeum gyűjteményébe kerültek, a tervek szerint a közeljövőben a közönségnek is bemutatják.

Képek: https://www.facebook.com/gmmuzeum/

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés