bezár
 

film

2019. 04. 18.
Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének kongresszusa Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2019. április 7–13. között Lausanne-ban tartották a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF) éves kongresszusát, ahol a tagok megszavazták, hogy a 2022-es kongresszus helyszíne Budapest lesz. Diplomáciai siker, hogy a FIAF igazgató tanácsába Ráduly Györgyöt, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatóját is beválasztották.

A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségét (FIAF) a La Cinémathèque française, az amerikai Museum of Modern Art, a British Film Institute és a német filmarchívum alapította meg 1938-ban Párizsban. A nemzeti filmarchívumokat és a filmörökséggel foglalkozó egyéb szakmai szervezeteket magába foglaló szövetség irányelveket és ajánlásokat fogalmaz meg a film megőrzésével, felújításával és közönséghez való eljuttatásával kapcsolatban, elméleti és gyakorlati vonatkozásban egyaránt.

Tartalmi, gyűjteményezési és technikai kérdésekkel szintén foglalkozik, így elsőként hívta fel a figyelmet a tűzveszélyes nitrofilmanyagok átmentésének szükségességére, a filmállomány szakszerű tárolásának fontosságára, a régi filmek vetítésének szabályozásának fontosságára. Szerzői jogi kérdésekkel, technikai szakemberek képzésével, a digitalizáció által felvetett problémák megoldásával is foglalkozik.

A FIAF-nak napjainkban 77 országból 150 tagszervezete van. A Magyar Nemzeti Filmarchívum megalakulásától, 1957-től tagja a szervezetnek, és 1961-ben már adott otthont FIAF kongresszusnak.

A francia filmpionír, George Méliès 100. születésnapja alkalmából a budapesti kongresszus a centenárium jegyében zajlott és az eseményre hazánkba látogatott a filmrendező lánya és unokája is. Madeleine Malthête-Méliès bocsátotta az archívum rendelkezésére azt a 18 Méliès-filmet is, amit a Filmművész Klubban tartott emlékünnepségen levetítettek.

A kongresszus házigazdája – és részben helyszíne is – az akkor Filmtudományi Intézet nevet viselő filmarchívum volt, Stefánia (akkor: Népstadion) úti épületében. Itt került sor a tudományos vitára, nagy érdeklődés és sűrű dohányfüst közepette. A vitaindító előadást Georges Méliès-ről Bíró Yvette tartotta. A külföldi vendégek számára válogatást mutattak be a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotásaiból, a Filmmúzeum pedig műsorra tűzte a Valahol Európábant.

Bővebb információ olvasható a FIAF valamint a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum honlapján.

Forrás és képek: Magyar Nemzeti Filmalap

 

 

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Ari Aster: Fehér éjszakák
Interjú Mundruczó Kornéllal a filmes és a színházi lét különbségeiről
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról

Más művészeti ágakról

Bánkitó, fesztiválemlék
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés