bezár
 

art&design

2019. 04. 18.
< Rendszerváltások >
Beszélgetés-sorozat a magyar művészet toposzainak múltjáról és jelenéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tranzit.hu 2019-20 folyamán < Rendszerváltások > címmel eseménysorozatot indít, amely előadások, kiállítások, kutatási bemutatók, tematikus online folyóiratszámok formájában azt vizsgálja, hogy a politikai fordulópontok milyen valós és szimbolikus változásokat hoznak egy adott korszakban.

Miként élnek tovább nézetek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újrainterpretálva meghatározó narratívaként kerüljenek elő? A projekt számára kidolgozott vagy adaptált esettanulmányok az elmúlt száz év politikai, társadalmi és kulturális eseményeinek korszakonként változó, gyakran politikailag kisajátított és egymásnak ellentmondó értékeléseit mutatják be.

A < pátosz menedzsment > egy nemlétező fogalom, amely a pátoszformula és a dühkezelési terápia (anger management) fúziójából született. Az efemer fogalom egyik forrása a pszichológiához és a szociálpszichológiához vezet, a másik pedig a művészettörténethez, konkrétan Aby Warburg munkásságához. Warburg egyik levelében a kultúra pszicho-történészként írta le magát, aki azt vizsgálja, hogy az erős érzelmeket, a szenvedélyeket és a szenvedéseket, az eksztatikust és a tragikust megjelenítő vizuális toposzok hogyan vándoroltak át egyik történelmi-kulturális korszakból a másikba.

A < pátosz menedzsment > ekként az ikonológiai módszer modernizálásaként és aktualizálásaként azzal foglalkozik, hogy az elmúlt száz évben a magyar vizuális kultúra hogyan élte meg a rendszerváltásokat, hogyan viszonyult az azok által felkavart ideákhoz és érzésekhez, és hogyan értelmezte át saját toposzait és pátoszformuláit. A beszélgetések során a résztvevők egyrészt arra keresik a választ, hogy a közelmúltban a magyar képzőművészet mely toposzai, milyen szimbólumai és allegóriái váltak aktuálissá, másrészt arra is, hogy mi történt ezekkel a toposzokkal a független magyar államiság évszázada folyamán.

 

Az egy-egy mű köré épülő beszélgetések időpontjai: 

 

#1 2019. április 30. 18:00-20:00

Hecker Péter: Izraeli drón a Hortobágy felett, 2013, akril, vászon, 140×200 cm, magángyűjtemény

 

#2 2019. május 21. 18:00-20:00

Gróf Ferenc – Société Realiste: 19?9, 2010, print, 100 x 100 cm, Kortárs Művészet Intézet, Dunaújváros


#3 2019. június 11. 18:00-20:00

Gosztola Kitti: A kinyerés mélységei, 2017, acélöntvény, 70 x 50 cm, Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány

 

Koncepció és házigazda: Hornyik Sándor, művészettörténész

 

Helyszín:

Vasas Szakszervezeti Szövetség Székház, földszint 19-es terem

1086 Budapest Magdolna u. 5-7.

 

A leadben: 

Hecker Péter: Izraeli drón a Hortobágy felett, 2013

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés