bezár
 

színház

2019. 04. 18.
A világ egyik legjobb bohócduója a Fővárosi Nagycirkuszban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tegnap délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Fővárosi Nagycirkusz manézsában az április 20-án bemutatásra kerülő Repülőcirkusz című klasszikus cirkuszi műsor kapcsán. Az eseményen beszédet mondott a műsor rendezője, a világhírű gentleman zsonglőr Kristóf Krisztián, a műsor sztárjai Daris és Gianni Fumagalli, Szabó Réka, a Fővárosi Nagycirkusz állandó tánckarának táncos-koreográfusa és Graeser József, az intézmény cirkuszszakmai vezetője, tájékoztatta a Fővárosi Nagycirkusz a prae.hu művészeti portált.

A sajtótájékoztató a Fővárosi Nagycirkusz hivatásos táncosokból álló tánckarának a nyári előadásban látható egyik látványos koreográfiájának bemutatójával vette kezdetét, majd a sajtó képviselői exkluzív ízelítőt kaptak a nyári műsorból: Daris és Gianni Fumagalli a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál ezüst- és aranyérmes bohócai adtak elő egy legendássá vált passzázst. A bohóclegendák édesapjuktól tanulták a nevettetés művészetét, aki öt Federico Fellini filmben is szerepelt. Ezt követően a többszörös fesztivál győztes Mongol Cirkusz Társulat mutatta be akrobatikus golyószámát, majd Jana Posna – aki színes kutyáival többször is feltűnik a Tim Burton által rendezett Dumbó című hollywoodi szuperprodukcióban – lépett a porondra mókás kutyaszámával.

Szkéné színház

Kristóf Krisztián elmondása szerint azért döntött úgy, hogy ebből a három cirkuszi számból adnak ízelítőt, mert a klasszikus cirkuszművészet három alappillére az akrobatika, az állatos produkciók, valamint a humor képviselői, a bohócok. A Repülőcirkusz előadás a hagyományokhoz hű, tradicionális cirkuszművészetet képviselő műsor. Kristóf Krisztián mesélt arról is, hogy milyen megtisztelő volt a Dumbó című hollywoodi szuperprodukcióban részt venni cirkuszszakmai tanácsadóként és koreográfusként, valamint a cirkuszi jelenetek rendezőjeként. A film forgatása során nyert tapasztalataiból, valamint az ott megjelenített cirkuszok grandiózus aranykorából és varázslatából szeretne pillanatokat áthozni a Fővárosi Nagycirkusz porondjára. A műsor hasonló látványelemekkel, élőben jeleníti meg azokat az érzéseket, hangulatokat, melyeket esetleg a mozinézők kaphattak a film cirkuszi jeleneteit látva.

Repülőcirkusz

Daris Fumagalli elmondta, hogy először lépnek fel Magyarországon és nagy megtiszteltetés számukra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz épületébe elhozhatják az olasz commedia dell’ arte-t. Gianni Fumagalli pedig felelevenítette, hogy hosszú pályafutásuk során sok kiváló magyar artistaművésszel dolgoztak együtt, többek között ezért is nagy öröm számukra, hogy magyar közönség előtt léphetnek fel, akikhez magyarul fognak szólni, ezért bőszen gyakorolják ezt a nehéz nyelvet.

Repülőcirkusz

Kristóf Krisztián ismertette a Fővárosi Nagycirkusz kilenc főből álló zenekara által kísért produkciókat: különleges meglepetés lesz a Repülőcirkusz címadó produkciója, Daniel Golla repülő attrakciója. A többszörös fesztivál győztes Mongol Cirkusz Társulat izgalmas ugrókötélszámmal és golyókon egyensúlyozó dobóakrobata produkcióval lép fel. A műsorban rúddobó akrobatákat is láthat a közönség, a Trio Dandy jelenleg a zsánerük legjobbjai: többféle hármas szaltós ugrást mutatnak be – biztonsági kötél és szivacs nélkül!

A Kijevi Cirkuszakadémia frissen végzett diákja, Lena Dolinskaya egy kifejezetten erre a műsorra koreografált levegőszámmal kápráztatja majd el a közönséget.

A magyar cirkuszművészet egyedüli képviselőiként a Trio Sárközi zsonglőr csoport lép fel, Oleg Spigin egyedülálló Washington-trapézszámának köszönhetően soha nem látott veszélyt és kockázatot élhet át a nagyérdemű. Az eredetileg a sportakrobatikából érkező Trio Arabey gúlaszámában pedig a nőiesség, a szépség és az erő dominál.

Szabó Réka táncos-koreográfus arról mesélt, hogy a tíz főből álló tánckar az 1920-as évek táncait, a charlestont és a swinget jeleníti meg. Mivel táncosként részt vett a Dumbó című filmben, ezért ihletet merített belőle a Repülőcirkusz koreográfiáihoz.

Repülőcirkusz

Graeser József felelevenítette, hogy az elmúlt években a Fővárosi Nagycirkusz pénztáraihoz többször ki kellett tenni a „minden jegy elkelt” táblát, ami talán annak is köszönhető, hogy az elmúlt időszak műsoraiba bevonták a társművészeteket is. Reményét fejezte ki, hogy az abszolút klasszikus cirkuszhoz visszakanyarodó Repülőcirkusz előadás is ugyanolyan sikeres és pozitív fogadtatásra talál, mint a korábbi műsorok.

Repülőcirkusz / FlyingCircus

Porondmester: Maka Gyula
Énekesnő: Gábor Anita
A Fővárosi Nagycirkusz tánckara: Balogh Kata, Dienes Ildikó, Farkas Boglárka, Földes Roxána, Halmosi Dzsenifer, Leskó Boglárka Kitti, Nagy Andrea, Szabó Réka, Szigeti Alexandra Zita, Tóth Klaudia
Tánckarvezető: Balogh Kata
Dramaturg: Pál Dániel Levente
Zenei vezető: Szakál László
Díszlettervező: Otlecz Adrienn
Jelmeztervező: Polyák Eszter
Koreográfus: Szabó Réka
A rendező munkatársa: Csicsely Zoltán
Cirkuszszakmai vezető: Graeser József
Rendező: Kristóf Krisztián

 

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
Üvegcipő a Vígszínházban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés