bezár
 

art&design

2019. 05. 16.
Zsolnay mesterművek és Zichy Mihály festménye vitte a prímet a BÁV aukciójának első napján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zsolnay mesterművek és Zichy Mihály festménye vitte a prímet a BÁV aukciójának első napján A BÁV kétnapos 74. Művészeti Aukciójának május 14-i festmény és műtárgynapján összesen 311 tétel, ezen belül 151 festmény és 160 műtárgy került Gundel Takács Gábor kalapácsa alá. Az első nap sztártétele 31,2 millió forintos eladási árával Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című remekműve volt. A dobogó második fokára Mednyánszky László Dunajeci tája került 30 millió forinttal, a harmadik helyet pedig stílusosan Szinyei Merse Pál Faun III. című előtanulmánya szerezte meg 28,8 millió forintos eladási árral - tájékoztatták a szervezők a prae.hu művészeti portált.

Az árverés műtárgyanyagát a szecessziós Zsolnay mesterművek uralták. Közülük a magyar szecesszió egyik csúcsdarabjának számító, monumentális virágtartó díszedény 14,4 millió forintért, egy tulipános díszkaspó pedig 6,6 millió forintért talált vevőre. Az aukció titkos favoritja egy 5,7 millió forintért elkelt orosz dísztojás volt, de a kisplasztikák is jól szerepeltek, amelyek közül a legtöbbet, közel 2,9 millió forintot egy francia furulyázó faunért fizettek.

Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című 1886-os alkotása a szakértők várakozásainak megfelelően jelentős licitharcot kiváltva megduplázta a kikiáltási árát, és 34,2 millió forinttal az árverés legdrágább tétele lett. Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben című könyvsorozat Magyarországról szóló kötetéhez készült, többszörösen reprodukált, védett kép a fennmaradt négy Zichy illusztráció egyike.

Harcdöntő párbaj

Mednyánszky László 1900-as évek elején született Dunajeci táj című képe lett az árverés második legdrágább, 30 millió forintos eladási árat elért tétele, amely a festő impozáns hegyvidéki tájképeinek egyike. Az alkotás különlegessége, hogy szignóját a művész jó barátjának, Klein Dávidnak címzett, bensőséges ajánlás kíséri, így a festmény művészi kvalitásai mellett egy értékes baráti kapcsolat dokumentuma is egyben.

A harmadik helyen Szinyei Merse Pál Faun III. című, 1868-ra datált, kisméretű festménye végzett, amely 28,8 millió forintért talált vevőre. A mű remekbe szabott dokumentuma a művész pályakezdésének. A Szinyei első nyilvánosan bemutatott alkotásának, a ma a Magyar Nemzeti Galériában őrzött Faun és Nimfa című olajképének az eredeti képtől lényegében csak méretében eltérő, III. számú előképén ugyanis nem csak Arnold Böcklin misztikus természetfelfogásának Szinyeire gyakorolt hatása figyelhető meg, hanem annak az oldott technikának és plein air tájszemléletnek a kezdetei is, amelyek öt évvel később, leghíresebb képe, a Majális megalkotásához vezettek.

Szobotka Imre Patakpart című, kubisztikus motívumokat használó, de lényegét tekintve naturalista indíttatású, 1925-re datálható festménye ugyancsak rendkívül élénk érdeklődést váltott ki, így a kikiáltási árát csaknem megháromszorozva, 8,4 millió forintért talált vevőre.

Zsolnayak

A kortárs alkotások közül a legmagasabb áron El Kazovszkij Vágy-Vágy című, 2003-as műve kelt el. A látszólagos választás kényszerét és kínját szimbolizáló, többszörösen kiállított és publikált alkotás kikiáltási árát csaknem megduplázva, több mint 3,8 millió forintos eladási árat ért el.

Az árverés műtárgyanyagát a Zsolnay mesterművek uralták. A leginkább várt tétel egy a francia rokokó és a szecesszió motívumait ötvöző, monumentális virágtartó díszedény volt, ugyanis a virtuóz kivitelezésű műtárgyból jelenlegi ismereteink szerint ez az egyetlen épen fennmaradt példány.  A kivételes alkotás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és 14,4 millió forintért került új gyűjteménybe.

További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés