bezár
 

art&design

2019. 05. 31.
Jel és Ritmus - Kiállítás az Artézi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jel és Ritmus - Kiállítás az Artézi Galériában A június 12-ig látogatható tárlaton 4 festő és három textiles egyéni hangvételű munkái kapcsán gondolkodhatunk a művészet ágak átjárhatóságán, a szigorú műfaji határok megszüntetésén, a közös nyelv kialakításán.

A modern magyar művészetben már a hetvenes években mintaadókká váltak azok a textilművészek, akiknek a művei nemcsak saját szakmájuk megszokott törvényei szerint készültek, hanem a tágabb képzőművészet nyelvén és műfajaiban szólították meg a nézőket (például Szenes Zsuzsa, Szilvitzky Margit, Attalai Gábor). Az általuk teremtett szemlélet és ezáltal a hagyományok megújítói az Artézi Galériában szereplő textilművészek (mindhárman a Magyar Iparművészeti Egyetemen tanulták szakmájukat).

Kelemen Katalin (Ferenczy Noémi-díjas), pamutvásznon, vegyes technikával rögzítette jeleit, kollázsain ugyanaz a szín és a formavilág, mint a textiljein.

Orient Enikő textiltervező festett textiljei mellett plasztikákat mutat be. 

E. Szabó Margit szőnyegszövő és gobelinkészítő textiljei vegyes technikával, többféle anyag hasznosításával készültek. Egyszerre hoz létre síkbeli és térbeli alakzatokat.

A kiállítás rendezője, Laukó Pál harmonikus egységbe illesztette a különféle műfajokat és természetes módon kapcsolta össze textilesek és festők munkáit. Ő maga saját papírnyomatait mutatja be, melyek a figurativitás és nonfigurativitás határán egyensúlyoznak.

Németh Árpád vászonra festett olajképein jelentős szerepe van a faktúráknak, a színeknek, nem a látványhoz kötődik, inkább hangulatokat fejez ki eszközei segítségével. 

Németh Géza titokzatos tájai a nagyméretű vásznain tele vannak utalásokkal a konkrét földre, mely félelem és kíváncsiság szövetsége, bizalom és elmúlás párhuzama.

A Munkácsy Mihály-díjas Kováts Albert festő, grafikus, művészeti író, a Magyar Festők Társaságának elnőke. Hálózatait, úthait, labirintusait fegyelmezett kompozícióba rendezi, a látottak keltette asszociációk sokrétegűek, gazdagok.

Németh Géza, az Artézi Galéria tulajdonosa, működtetője a katalógus előszavában a bemutatott művek sokfélesége kapcsán hangsúlyozza: „Egyetlen érték maradt, a saját igazságunk keresése.” Ehhez is útravalóul szolgálnak a textil, papír, vászon alapú művek és plasztikák.

(Szöveg: Rajkó Andrea Fenya)


A kiállítást 2019. június 12-ig lehet megtekinteni az Artázi Galériában (1037 Budapest, Kunigunda útja 18.)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés