bezár
 

irodalom

2009. 05. 18.
Meghalt Mario Benedetti
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap elhunyt a latin-amerikai irodalom egyik emblematikus alakja, Mario Benedetti. Az uruguay-i írót 88 éves korában, montevideoi otthonában, álmában érte a halál.
Benedetti 1920. szeptember 14-én született Paso de los Toros-ban, 250 kilométerre Montevideotól. Az uruguay-i diktatúra idején (1973-1985) külföldre emigrált, Argentínában, Peruban, Kubában és Spanyolországban élt, majd a demokrácia visszaállítása után Madrid és Montevideo között váltogatta székhelyét.

A többszörösen kitüntetett író tollából hosszú élete során rengeteg verseskötet, regény, novella, esszé és színdarab született. Tavaly szeptemberben jelent meg Testigo de uno mismo (Önmaga tanúja) címmel egyik utolsó, versben írt műve, de közvetlenül halála előtt is új versesköteten dolgozott, melynek címe Biografía para encontrarme (Életrajz, hogy megleljem magam).

La Tregua (Tűzszünet) című regényét megfilmesítették, és 1975-ben Oscar Díjra jelölték. Gracias por el fuego című regénye magyarul is megjelent (Köszönöm a tüzet, uram. Modern Könyvtár, Európa, Budapest, 1975).

 
nyomtat

Szerzők

-- Szalai Zsuzsanna --


További írások a rovatból

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés