bezár
 

art&design

2019. 08. 27.
Egy nap kortárs művészekkel
art quarter budapest Open House augusztus 31-én
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kolumbiai kortárs tárlat, portré egy Los Angeles-i multimédia művésztől, magyar képzőművészek műhelytitkai, környezettudatos művészetpedagógiai foglalkozás, filmek és fúziós zenei utazás a Kampec Doloresszel augusztus 31-én az art quarter budapestben.

A nyár zárásaként az aqb Open House keretében, a 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál ideje alatt ismét megnyílik az aqb ingyenes képzőművészeti, zenei, filmművészeti és gasztro programokkal. A látogatók egy térképet kapnak a kezükbe, amivel egyénileg bebarangolhatják az egykori Haggenmacher Sörgyár területén dolgozó alkotók műtermeit és kreatív cégek bázisát. Augusztus 31-én a bagaboo bags, Christa Bartesch, Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Dallos Ádám, Gosztola Kitti, Halász Péter Tamás, Kőszeghy Flóra, Molnár Zsolt, Neogrády-Kiss Barnabás, Piróth Tímea, a Popupfilm, Ruzicska Tünde keramikus, The Speak Easy Project, Szabó Kristóf - KristofLab, Szenteleki Gábor, Tóth Márton Emil, Tóth Zsófia és Zatykó Kriszta építész várja az érdeklődőket.

A gyerekeknek Kelecsényi Dóra, pszichológus tart művészetpedagógiai foglalkozást a környezettudatosság jegyében a Textus Ex Machina kiállításon. A kortárs művészetben ugyanis gyakran a hétköznapi használati tárgyak válnak műtárggyá. A foglalkozáson ezen a vonalon tovább haladva a gyerekek a kiállításból inspirálódva maguk is megalkothatják saját műtárgyukat a mindennapokban használt, megunt textilekből.

Céline Ordioni Los Angeles-i multimédia művész egy hónapja az aqb-ben alkot. A nyílt napon itt készült munkáit mutatja be, valamint a kiállítására belépő látogatókról egy speciális portrét készít. A festményekből és illusztrációkból álló sorozata a budapesti lét hétköznapi tapasztalásait ötleteket és gondolatokat összegyűjtő útinaplóként mutatja be. Az aqb másik rezidens művésze, a kolumbiai John Angel Rodriguez „Transversal Intervetion” címmel rendez csoportos kiállítás hazája művészeinek munkáiból.

A tetőteraszon Nemes Z. Márió tart felolvasást zenei kísérettel, Tatai Márton ételeivel és Dankó Ákos boraival. A Spatial Sound Institute terében Bánki Ákos festőművész Tiltott absztraktok című filmje nézhető meg, ami a neoavantgárd történetét és az absztrakt képek születésének titkát az idős mestereket faggatva és az archívumok emlékeit feltárva kutatja. A film a magyarországi absztrakt festészet 1956 és 1968 közötti időszakáról szól, azon belül is a Zuglói Körről, mely köré a huszadik századi magyar képzőművészet ma is élő legnagyobb alakjai, mint Molnár Sándor, Bak Imre, Nádler István és Deim Pál tartoztak. A filmben megszólaló festők indulásukról vallanak egy szürke korban, saját élményeiken keresztül ’56-ról és arról, hogy a szocialista realista művészetpolitika idején hogyan sikerült megszerezniük a számukra szabadságot jelentő festészeti tudást. Ezután Bogdán Árpád Gettó Balboa című dokumentumfilmje Szabó Zoli (21) és Sipos Misi (60) történetét meséli el, a kilátástalanságtól a profi box világáig követve a két főszereplőt.

A zenei program Siblicity dj-szettjével kezdődik az udvaron. Kilenc órától a Kampec Dolores ad koncertet. Zenéjük képzeletgazdag, eredeti szintézise különös dallamoknak, szürreális szövegeknek, finoman töredezett ritmusoknak. Jól hallható a népzenei hatás, amely modern jazzel, elektronikus megoldásokkal, helyenként kortárs improvizációval keveredik.

 

PROGRAM

14:00 - 15:00 Művészetpedagógiai foglalkozás kisiskolásoknak a Textus Ex Machina című kiállításon Kelecsényi Dóra pszichológussal (max. 15 fő, ingyenes program, de előzetes regisztrációhoz kötött: md@qab.hu)

 

15:00 - 18:00 Szabad műterembejárás

Résztvevő alkotók és kreatív cégek: Bagaboo bags, Christa Bartesch, Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Dallos Ádám, Gosztola Kitti, Halász Péter Tamás, Kőszeghy Flóra, Molnár Zsolt, Piróth Tímea, Popup film, Ruzicska Tünde, The Speak Easy Project, Szabó Kristóf - KristófLab, Szenteleki Gábor, Tóth Márton Emil, Tóth Zsófia, Zatykó Kriszta építész

 

15:00 - 18:00 Celine Ordinoi (US): Left On „SEEN” című kiállítása és performatív portré rajzolása a 4. emeleten

17:00 Bencze Péter kurátor tárlatvezetése a Textus Ex Machina című nemzetközi csoportos textilművészeti kiállításon

 

Filmvetítések a Spatial Sound Institute terében

16:00 Tiltott absztraktok – Bánki Ákos filmje

18.00 Gettó Balboa – A Speak Easy Project filmje

A filmvetítések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek: md@aqb.hu

 

15:00 - 21:00 dj set az udvaron: Siblicity TOTIM Records

 

18:00 - 20:00 Nemes Z Márió felolvasása a tetőteraszon zenei kísérettel, Tatai Márton ételeivel és Dankó Ákos, avagy a móri Brigád pince boraival


21:00 Kampec Dolores koncert az udvaron

22:30 - 00:00 dj set az udvaron

 

Facebook esemény és további infók: itt

(art quarter budapest: 1222, Budapest, Nagytétényi út 48-50.)

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés