bezár
 

art&design

2019. 09. 11.
Sanghaj: magyar művészek munkáin Magyarország
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sanghaj: magyar művészek munkáin Magyarország Kortárs művészek alkotásain keresztül a mai Magyarországgal ismerkedhet a kínai közönség Sanghajban a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából. 

A Sanghaji Főkonzulátus szervezésében megvalósult kiállítás október 10-ig tekinthető meg a sanghaji Duolun Modern Művészeti Múzeumban. Barakonyi Zsombor festőművész, Borsi Flóra fotográfus és vizuális alkotó, Bán Sarolta fotóművész-vizuális művész, valamint a 25 éve Budapesten élő Marcus Goldson brit származású festőművész munkái a múzeum három emeletét foglalják el, vagyis a teljes múzeumot magyar alkotások töltik meg egy hónapon át. 

Szentmártoni Lívia, a Sanghaji Főkonzulátus oktatási és kulturális szakdiplomatája úgy nyilatkozott: a kiállítás különlegessége, hogy a falakon megjelenő képeket speciális hanghatásokkal és animációkkal keltik életre. A képeit fatáblákra készítő, mágikus realista festő Barakonyi Zsombor műveinek megtekintésekor a látogatók a Zagar együttes zenéjét hallhatják. Borsi Flóra fotómanipulációit Havasi Balázs zongoraművész játéka kíséri, Bán Sarolta szürreális képeihez pedig Liszt Ferenc Krisztus oratóriuma szól. A kiállításon a szórakoztató műfajt képviselő Marcus Goldson egyes fotóihoz Magyarországon készült háttérzajokat játszanak le, amelyeket a fotók készítésének helyszínén vettek fel. A zenék és hangok mellett pedig az alkotások közül néhány animációkon keresztül lendül mozgásba és kap hangot. 

 A kiállítást Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya nyitotta meg kedden. A megnyitót követően Barakonyi Zsombor és Borsi Flóra tárlatvezetést tartott. Mátrai Márta elmondta: miután 2010-ben a magyar kormány meghirdette a keleti nyitás politikáját, rendkívül intenzív kapcsolat jött létre Magyarország és Kína között. Az Országgyűlés háznagya kiemelte, hogy 2017-ben a kínai kormány az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte a magyar-kínai kétoldalú együttműködést. Tavaly Magyarország a közép és kelet-európai országok közül egyedüliként díszvendégként vehetett részt a Sanghajban megrendezett Kínai Nemzetközi Import Expón, a légi közlekedésben is bővültek a lehetőségek, hiszen Budapestről már Pekinget és Sanghajt is el lehet érni közvetlen járattal, a palettát pedig tovább szeretnék bővíteni. Hangsúlyozta: Magyarország közvetítő szerepet kíván betölteni Európa és Kína között, ami Európa szempontjából is fontos. 

A kiállításról, amely a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének évfordulója mellett a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulójával is egybeesik, Mátrai Márta úgy vélekedett: a kortárs művészek a legalkalmasabbak arra, hogy közvetítsék a kínai közönség felé Magyarország fiatalos lendületét, a kiállítás élményét és egyúttal Magyarország hírét pedig továbbadják.

Kép: Marcus Goldson facebook

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés