bezár
 

színház

2019. 09. 18.
Beszélő rizsfőzők a Trafóban, kortárs koreai színház a Nemzetiben
A dél-koreai előadói szcéna úttörői Budapesten és Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

A Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulója alkalmából társadalmi jelenségekkel és múltfeldolgozással foglalkozó darabokat láthat a magyar közönség, feltörekvő koreai alkotók tolmácsolásában.

Szkéné színház

Az Y generáció elszigeteltségével foglalkozik Jaha Koo performansz-művész Cuckoo című darabja szeptember 26-án a Trafóban. A darab egyik érdekessége, hogy három meghekkelt rizsfőző is fellép a színpadon. Másnap, szeptember 27-én a Goblin Party kortárs táncformáció a szocifóbiát és a nőiségképet járja körül a 6. BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálén a Nemzeti Táncszínházban. A Yangson Project Valami emberi előadásában Korea modern kori, konfliktusos történelmét ismerheti meg a közönség október 1-jén és 2-án a Nemzeti Színházban.

A koreai Y generáció drámája a Trafóban

Az 1984-ben Jaha Koo performansz-művész előadásaiban szorosan összefonódik a politika, a történelem és a személyes tapasztalatok. A Cuckoo (ami egy dél-koreai rizsfőző márka neve) esetében is megrázó, keserédes látleletet nyújt Dél-Korea elmúlt 20 évéről, azokról a folyamatokról, amelyek a fiatalok tömeges munkanélküliségéhez, gazdasági-szociológiai egyenlőtlenséghez, elidegenedéshez vezettek.

A multimédia eszközöket előszeretettel használó alkotó a koreai fiatalok életét meghatározó mélységes elszigeteltséget akkor érezte a legerősebben, amikor rájött, hogy közelebbi viszonyt ápol intelligens rizsfőzőjével, mint a barátaival. Így jött az ötlet, hogy rizsfőzőket épít be az előadásba, amely reflektál a kortársai „tragédiájára”, amit a csúcstechnológia hatalomátvétele okozott.

Koreai feminista humor táncban Budapesten és Pécsett

A Goblin Party kortárs táncformáció a Félénkség és a koreai nőiségképről szóló Ezüst kés című előadásaikkal mutatkoznak be a 6. BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálén.

A bohóc műfaj és kortárs tánc vegyítéséről híres csapat szeptember 27-én Nemzeti Táncszínházban, szeptember 29-én a Hopp Ferenc Múzeum kertjében, október 1-jén pedig a pécsi Nádor Galériában adja elő térspecifikus akcióit.

Dél-Korea ígéretes színházcsinálói a Nemzetiben

A dél-koreai kortárs színház fiatal, figyelemreméltó tehetségei mutatkoznak be október 1-jén és 2-án a Nemzeti Színházban. A Yangson Project bemutatkozó darabja Korea modern kori, konfliktusos történelmével foglalkozik.

A Valami emberi Hyun Jin-geon és Kim Dong-in kortárs koreai írók novelláit dolgozza fel. A japán gyarmati uralom idején játszódó történetek a társadalmi környezetnek és hatalmi viszonyoknak kitett egyén lehetőségeit járják körbe.

A narratív és mozgásszínházi produkciókat is létrehozó Yangson Project társulat változatos színházi nyelveken közvetíti mondanivalóját. A Yangson Project három színész, Son Sangkyu, Yang Jo-ah és Yang Jong-ook, valamint a rendező Park Jihye által alkotott társulat. Különlegesen bensőséges, összeszokottságot sugárzó előadásmódjuk titka, hogy a produkciók kidolgozásában az elejétől a végéig mindannyian aktív szerepet vállalnak.

A Valami emberiben olyan művészekkel dolgoznak együtt, mint Yeo Shindong, Dél-Korea sztár látványtervezője, vagy Jung Jaeil, az idei Arany Pálma-díjas Élősködők zeneszerzője.

A vendégelőadás koreai nyelven, magyar felirattal kerül bemutatásra.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Interjú Bodó Viktorral a pályakezdésről, a Szputnyikról és a külföldi jelenlétről

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés