bezár
 

színház

2019. 09. 18.
Beszélő rizsfőzők a Trafóban, kortárs koreai színház a Nemzetiben
A dél-koreai előadói szcéna úttörői Budapesten és Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

A Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulója alkalmából társadalmi jelenségekkel és múltfeldolgozással foglalkozó darabokat láthat a magyar közönség, feltörekvő koreai alkotók tolmácsolásában.

Szkéné színház

Az Y generáció elszigeteltségével foglalkozik Jaha Koo performansz-művész Cuckoo című darabja szeptember 26-án a Trafóban. A darab egyik érdekessége, hogy három meghekkelt rizsfőző is fellép a színpadon. Másnap, szeptember 27-én a Goblin Party kortárs táncformáció a szocifóbiát és a nőiségképet járja körül a 6. BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálén a Nemzeti Táncszínházban. A Yangson Project Valami emberi előadásában Korea modern kori, konfliktusos történelmét ismerheti meg a közönség október 1-jén és 2-án a Nemzeti Színházban.

A koreai Y generáció drámája a Trafóban

Az 1984-ben Jaha Koo performansz-művész előadásaiban szorosan összefonódik a politika, a történelem és a személyes tapasztalatok. A Cuckoo (ami egy dél-koreai rizsfőző márka neve) esetében is megrázó, keserédes látleletet nyújt Dél-Korea elmúlt 20 évéről, azokról a folyamatokról, amelyek a fiatalok tömeges munkanélküliségéhez, gazdasági-szociológiai egyenlőtlenséghez, elidegenedéshez vezettek.

A multimédia eszközöket előszeretettel használó alkotó a koreai fiatalok életét meghatározó mélységes elszigeteltséget akkor érezte a legerősebben, amikor rájött, hogy közelebbi viszonyt ápol intelligens rizsfőzőjével, mint a barátaival. Így jött az ötlet, hogy rizsfőzőket épít be az előadásba, amely reflektál a kortársai „tragédiájára”, amit a csúcstechnológia hatalomátvétele okozott.

Koreai feminista humor táncban Budapesten és Pécsett

A Goblin Party kortárs táncformáció a Félénkség és a koreai nőiségképről szóló Ezüst kés című előadásaikkal mutatkoznak be a 6. BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálén.

A bohóc műfaj és kortárs tánc vegyítéséről híres csapat szeptember 27-én Nemzeti Táncszínházban, szeptember 29-én a Hopp Ferenc Múzeum kertjében, október 1-jén pedig a pécsi Nádor Galériában adja elő térspecifikus akcióit.

Dél-Korea ígéretes színházcsinálói a Nemzetiben

A dél-koreai kortárs színház fiatal, figyelemreméltó tehetségei mutatkoznak be október 1-jén és 2-án a Nemzeti Színházban. A Yangson Project bemutatkozó darabja Korea modern kori, konfliktusos történelmével foglalkozik.

A Valami emberi Hyun Jin-geon és Kim Dong-in kortárs koreai írók novelláit dolgozza fel. A japán gyarmati uralom idején játszódó történetek a társadalmi környezetnek és hatalmi viszonyoknak kitett egyén lehetőségeit járják körbe.

A narratív és mozgásszínházi produkciókat is létrehozó Yangson Project társulat változatos színházi nyelveken közvetíti mondanivalóját. A Yangson Project három színész, Son Sangkyu, Yang Jo-ah és Yang Jong-ook, valamint a rendező Park Jihye által alkotott társulat. Különlegesen bensőséges, összeszokottságot sugárzó előadásmódjuk titka, hogy a produkciók kidolgozásában az elejétől a végéig mindannyian aktív szerepet vállalnak.

A Valami emberiben olyan művészekkel dolgoznak együtt, mint Yeo Shindong, Dél-Korea sztár látványtervezője, vagy Jung Jaeil, az idei Arany Pálma-díjas Élősködők zeneszerzője.

A vendégelőadás koreai nyelven, magyar felirattal kerül bemutatásra.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés