bezár
 

építészet

2019. 10. 10.
Budapest legfrissebb fejlesztései az V. Építészeti Makett Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest legfrissebb fejlesztései az V. Építészeti Makett Fesztiválon A Kortárs Építészeti Központ rendhagyó kiállítással, kísérőprogramokkal és interaktív élményekkel várja 2019. október 18-20. között a budapesti fejlesztések és építészeti makettek iránt érdeklődőket az V. Építészeti Makett Fesztivál keretében.

Idén Budapest áll majd a makettfesztivál fókuszában: egyfelől az új fejlesztések lehetőségeit, megvalósítását és fontosságát vizsgálja, másrészről a város nyilvános makettjeit felkeresve a mindennapi hasznukat mutatják be. A fesztivál a makett és a makettezés műfaján keresztül a kortárs építészet és várostervezés kérdéseit vizsgálja, emellett a makettet mint tárgyat és mint tervezői munkaeszközt felhasználva az építészet iránt érdeklődők aktív bevonását célozza meg.

A fesztivál ideje alatt a Kortárs Építészeti Központban a “Mi épül Budapesten?” című kiállítás lesz megtekinthető. A kiállításon bemutatott makettek egy izgalmas válogatás az elmúlt két évben épült, illetve jelenleg építés alatt álló budapesti épületek makettjei közül. Ezenkívül újra látható lesz a KÉK Csepel Művekről készített interaktív legómakettje, ami a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Lab által fejlesztett CityScope nyílt forrású módszertan alapján készült. A KÉK Csepel Művek legómakettje egy olyan Budapestre adaptált interaktív makett formájában valósul meg, ami valós időben mutatja be a várostervezési döntések hatásait.

KÉK

A kiállított darabok változatos installálása és interaktív világítási lehetősége a makettek anyagi minőségére, fizikai megtapasztalására és a megvalósult épületekkel való viszonyra hívja fel a figyelmet.

A 2019. október 18-20-i hétvégén megtekinthető kiállítás mellett több kísérőprogram is várja az érdeklődőket. A kiállított darabokhoz kapcsolódóan a fény-árnyék viszonyait bemutató interaktív tárlatvezetéssel, workshoppal és köztéri “makett vadászattal” kerülhet közelebb a makettek világához a szakma és az érdeklődő közönség. A városi köztereken és középületekben ugyanis nemcsak szobrok és képzőművészeti alkotások, hanem modellek, makettek is találhatóak, amelyek mellett minden nap elmegyünk. Ilyen a Mátyás-templom és a Halászbástya makettje a Szentháromság téren, vagy Pest-Buda 1823-as térképe a Széll Kálmán téren.

Az V. Építészeti Makett Fesztivál további érdekessége, hogy részvételi tervezéssel, a KÉK mentorprogram résztvevőinek segítségével valósul meg. A program célja, hogy az egyetemistákat és fiatal pályakezdőket szervezési tapasztalattal lássa el, ösztönözze őket a lehetőségek megtalálására és ötleteik megvalósítására.

Helyszín: Kortárs Építészeti Központ (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.)
Nyitvatartás: 2019. október 19-20. 9:00-18:00
Megnyitó esemény: 2019. október 18. 19 óra - KÉK
További részletek: a Facebook eseményben

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés