bezár
 

film

2019. 10. 25.
Fókuszban az emberi méltóság a 16. Verzió versenyprogramjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fókuszban az emberi méltóság a 16. Verzió versenyprogramjában A november 12-től 17-ig tartó 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál versenyprogramjában szereplő 12 film között látható lesz Lux-díjra jelölt dokuthriller, New York-i rendőrségi túlkapásokat leleplező nyomozás, huszonéves szír filmesek tudósítása a háborúról és a venezuelai egészségügy összeomlását bemutató alkotás is.

A Sundance Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját nyerte el a dán Mads Brügger Hammarskjöld, döglött akták (Cold Case Hammarskjöld) című dokuthrillere. A rendező az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-es repülőgépbalesetének körülményeit igyekszik feltárni: a rejtélyes haláleset körüli összeesküvés-elméletek egy súlyos és nagyhatású bűntényre utalnak.

A Sundance-en a Zsűri Nagydíjáért versenyzett Rachel Leah Jones és Philippe Bellaïche filmje, Az ügyvéd (Advocate). A film Izrael legismertebb és legvitatottabb emberi jogi ügyvédjéről, Lea Tsemelről szól. Az Izraelben sokak által „az ördög ügyvédjének” is nevezett ügyvédnő védett már palesztin feministákat, békés tüntetőket és fegyveres militánsokat is, folyamatosan tágítva a jogvédelem határait.

Lea Tsemel - Az ügyvéd

Rachel Leah Jones, Philippe Bellaïche: Az ügyvéd

2011-ben két fiatal szír művész, Saeed Al Batal és Ghiath Ayoub rádióállomást és filmstúdiót alakított ki az ostrom alatt álló Douma városában, hogy mindent közvetíthessenek a forradalomról és az azt követő időszakról. A négy éven át készülő Még mindig forog (Still Recording) a 2018-as Velencei Filmfesztiválon a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI díját nyerte el.

A Kim-Gun című dél-koreai dokumentumfilm nyomozásának kiindulópontja egy 1980-ban, a diktatúra elleni tüntetéssorozat során készült fénykép. Kang Sang-woo filmje az események után 35 évvel még mindig megválaszolatlan kérdésre keresi a választ: vajon a képen látható férfi észak-koreai különleges ügynök vagy egy, a demokráciáért harcoló helyi tüntető?

Kim-Gun

Kang Sang-woo: Kim-Gun

A Bűn + bűnhődés (Crime + Punishment) című dokumentumfilm hősei azok a New York-i rendőrök, akik saját állásukat is kockára téve küzdenek a rendőrségen évtizedek óta elharapódzott diszkriminatív eljárások ellen. Stephen Maing filmje a Zsűri Különdíját nyerte a Sundance Filmfesztiválon.

Aboozar Amini filmje filmje két gyerek és egy buszsofőr mindennapjait követi nyomon a politikai és vallási hatalmi játszmák által romhalmazzá lett afgán fővárosban, Kabulban. A Kabul, a szél városa (Kabul, City in the Wind), az IDFA-n (International Documentary Film Festival Amsterdam) a zsűri elsőfilmeseknek járó különdíját nyerte el.

Dina Naser rendező a jordán Zaatari menekülttáborban forgatott: négy éven át kíséri figyelemmel a 9 éves szír menekült Amal és családja életét. Az Apró lelkek (Tiny Souls) az idei Dokufest emberi jogi díját kapta.

A Tánya nevében (By the Name of Tania) megtörtént esetek alapján meséli el a címszereplő történetét, akit tizenévesen prostitúcióra kényszerítettek Peru egy aranybányászatáról ismert vidékén.

Tánya nevében

Bénédicte Liénard, Mary Jimenez: Tánya nevében

Venezuela nyomasztó egészségügyi válságát járja körül Tuki Jencquel rendező a Minden rendben (Está Todo Bien) című filmjében. Egy Fransisco nevű aktivista nélkülözhetetlen gyógyszereket szállít az országba, ahol azokat szinte lehetetlen beszerezni, és az orvosok is sorra elköltöznek. Négy venezuelai kétségbeesetten igyekszik megoldásokat találni a megdöbbentő helyzetre. A film az idei prágai One World Filmfesztiválon a legjobb film díját kapta.

Miután Horvátország egyik elmegyógyintézetét bezárják, az évtizedekig elszigeteltségben élő korábbi lakók darabokra hullott életüket igyekeznek újra összerakni. Tomislav Žaja rendező Szomszédok (Neighbors) című munkájában a reintegráció lehetőségeit vizsgálja. A trailer itt tekinthető meg.

Az idei Documenta Madridon a nemzetközi zsűri díját a Madame kapta, a svájci Stéphan Riethauser filmje, melyben a rendező  és nagymamája családjuk privát archív felvételei segítségével a társadalmi nemekről, szexualitásról és identitásról beszélgetnek.

A Szerelem és üres szavak (Love and Empty Words) című lengyel dokumentumfilm bensőséges történet egy férjről, aki egyedül gondozza Alzheimer-kóros feleségét. Małgorzata Imielska filmje arra is keresi a választ, hogy sok évtizednyi közös élet után hogyan lehet szembenézni a felejtéssel.

A fesztivál meghívására a fenti filmek alkotói közül heten eljönnek Budapestre is: Saeed Al Batal, a Még mindig forog társrendezője és Philippe Bellaïche, Az ügyvéd társrendezője, továbbá az Apró lelkek, a Szerelem és üres szavak, a Szomszédok, a Kim-Gun és a Minden rendben rendezője is.

A 12 filmből álló emberi jogi versenyfilmes mezőnyből a Diákzsűri választja ki a legjobbat, mely a Legjobb Emberi Jogi Dokumentumfilm díját kapja.

A 16. Verzó Filmfesztivál díjátadó eseménye november 16-án, szombat este lesz a budapesti Toldi Moziban. A díjnyertes filmeket november 17-én, vasárnap délután ismét levetítik.

A szekció programja a UNHCR, a Goethe Intézet, a Koreai Kulturális Központ, a Holland Nagykövetség, a Dán Nagykövetség és a Svájci Nagykövetség támogatásával valósul meg.

Forrás: Verzió

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Jancsó Dávid vágóval karrierválasztásról, a vágó megítéléséről és a tudatosság szerepéről
Judd Apatow: Staten Island királya

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A vágó egyedül ül egy sötét szobában, és olyan titkokat tud, amiket senki más A vágó egyedül ül egy sötét szobában, és olyan titkokat tud, amiket senki más
Interjú Jancsó Dávid vágóval karrierválasztásról, a vágó megítéléséről és a tudatosság szerepéről
irodalom

Kiút a közönyből Kiút a közönyből
Anne Cathrine Bomann: Agathe, fordította Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019
gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés