bezár
 

színház

2019. 10. 25.
Csekkold! 4.0 - cseh színházi fesztivál
Cseh előadások a Katona József Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Katona József Színházban november 8-10. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a Csekkold! kortárs cseh színházi fesztivált. Az eseményen a közönség két előadást láthat: a Divadlo Pod Palmovkou színház Szeget Szeggel és a brünni Divadlo Husa na provázku színház Dinasztia című produkcióját. Ezenkívül sor kerül két kortárs darab (Jiří Havelka: Elitek; David Košťák: A szívnek rács mögött a helye) felolvasószínházi bemutatójára is.

A fesztivál Shakespeare ritkán játszott Szeget Szeggel című színdarabjával indul. A dráma az emberi lét és erkölcs fontos kérdéseit boncolgatja, amelyekről mindenki csak prédikál; mindeközben rálátunk arra, milyen könnyű visszaélni a hatalommal. Az előadást az elismert lengyel rendező, Jan Klata rendezte, aki neves német, osztrák és spanyol színházakban, illetve a Moszkvai Művész Színházban is dolgozott már. Ez Klata első rendezése Csehországban, amely rögtön elnyerte a cseh színikritikusok díját: 2018 legjobb előadásának választották. Az előadást jelölték a legjobb női és férfi alakításért járó díjra is az Isabellát alakító Tereza Dočkalova és a Vincentiót játszó Jan Vlasák munkájáért. „Shakespeare feldolgozása provokatív és kritikus, groteszk képekben mutatja be azokat az emberi lényeket, akik számára a gonoszság, a korrupció és a konformizmus a legtermészetesebb dolgok a világon,“ mutatja be az előadást Lucie Orbók, a fesztivál alapítója és a Cseh Centrum igazgatója.

Szkéné színház

William Shakespeare: Szeget szeggel (Něco za něco)
A prágai Divadlo pod Palmovkou társulatának előadásában

Rendező: Jan Klata; Fordította: Martin Hilský; Látvány és light designer: Justyna Łagowska; Koreográfia: Maćko Prusak; Dramaturg: Iva Klestilová; Rendezőasszistens: Olga Słowik
Szereplők: Jan Vlasák, Jan Teplý , Ondřej Veselý, Jan Hušek, Martin Němec, Martin Hruška, Radek Valenta, Tereza Dočkalová, Vendula Fialová, Kamila Trnková, Tomáš Dianiška

2019. november 8., 19:00; Katona József Színház, Nagyszínpad

csekkold

A fesztivál másik előadása Stefano Massini díjnyertes Dinasztia című darabjának adaptációja. A német zsidó Lehman családi birodalom felemelkedését és bukását bemutató dráma a kapitalizmus tankönyvévé válik. A darabot Michal Dočekal állította színpadra, aki Jan Klatához hasonlóan befutott rendező. Első rendezése a Vígszínházban, a Jóembert keresünk elnyerte a legjobb előadásnak járó Poszt-díjat 2013-ban. A terjedelmes trilógia a 2008-as válságra adott reakcióként született meg. „A terjedelmes, 330 oldalas drámát 14 nyelvre fordították le, de szinte sehol nem játszották a teljes darabot. A Dočekal-féle változat mindössze(!) három órás, de a hossza ellenére is egy lélegzetelállító, friss, vizuálisan és zeneileg pedig egy nagyon attraktív előadás." - olvashatjuk az ismertetőben.

Stefano Massini: Dinasztia. Lehman Brothers. (Dynastie (Lehman Brothers))
A brünni Divadlo Husa na provázku társulatának előadásában
Rendező: Michal Dočekal; Fordította:
Irena Novotná; Magyar fordítás: Török Tamara; Dramaturg: Miroslav Oščatka; Díszlet: Dragan Stojčevski;Jelmez: Sylva Zimula Hanáková; Zene: Ivan Acher; Rendezőasszistens: Adam Steinbauer; Videó: František Pecháček
Szereplők: Adam Mašura, Jan Kolařík, Tomáš Milostný, Dalibor Buš, Milan Holenda, Martin Domutil és Tereza Marečková

2019. november 10., 19:00; Katona József Színház, Nagyszínpad

A két említett előadáson kívül a Katona József Színház színészeinek előadásában sor kerül két frissen lefordított cseh dráma bemutatására. Az egyik felolvasásra kerülő dráma Jiří Havelka Elitekje, amit a szerző és rendező a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írt. Szlovákiai színpadon Havelka rendezésében 2017-ben állították színpadra, ahol azóta is a repertoár részét képezi az előadás. Az ellentmondásos mű középpontjában az a felismerés áll, hogy társadalmunk nem volt képes leszámolni a kommunista múlttal.  A dokumentumdráma konspirációs lakásokba, éjszakai bárokba és az Állambiztonság ügynökeinek hétköznapjaiba nyújt bepillantást. 

A Katona színészeinek hangján megszólaló másik dráma egy fiatal szerző, David Košťák A szívnek rács mögött a helye című műve. Az darab kiindulópontja a sok vitát kiváltó Bodies kiállítás. Košťák a társadalmi felelősség kérdését boncolgatja, és felszólít a nagyhatalmak és az emberi jogok megsértése elleni harcra.
 

Előttünk a múlt - felolvasószínház
Jiří Havelka:
 Elitek (Elity) - ford.: Gál Róbert
David Košťák: A szívnek rács mögött a helye (Srdce patří za mříže) - ford.: G. Kovács László
Rendező: Dankó István
Előadják:
A Katona József Színház színészei
2019. november 9., 16:00; Katona József Színház, Sufni

A cseh előadások magyar és angol felirattal kerülnek bemutatásra.

A fesztivál a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a prágai Művészeti Intézet - Színgázi Intézet, a budapesti Cseh Centrum és a Divadlo Unlimited egyesület támogatásával jött létre.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
Holt költők társasága az Átriumban

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés