bezár
 

zene

2019. 10. 26.
A muzsika valódi hangja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A muzsika valódi hangja A jövőre 100 éves Salzburgi Ünnepi Játékok történetéről jelent meg Székely György gasztroenterológus, muzsikus, zenei újságíró A muzsika valódi hangja című kötete, amelyet pénteken mutattak be a budapesti Zeneakadémián.

A kötet megjelenését Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere levélben köszöntötte, amelyet Asbóth Richárd főorvos, a Semmelweis vonósnégyes csellistája olvasott fel a könyvbemutatón.

Jövőre lesz a 100. évfordulója annak, hogy először rendezték meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat Mozart szülővárosában - emlékeztetett levelében a miniszter.

Hozzátette, hogy részben ennek köszönhetően mutatják be a kötetet, amelyben Székely György 1993 óta gyűjtötte össze emlékeit a zenei fesztiválról, s erre az alkalomra esik Ausztria nemzeti ünnepe is. Kásler Miklós kiemelte, hogy Székely könyvén keresztül bepillantást nyerhetünk abba, kik azok a magyar zenészek, akik szinte a kezdetektől napjainkig szerepet játszottak a fesztivál életében, és megérthetjük azt is, miért olyan fontos helyszín Salzburg a világ zenei életében.

Batta András zenetörténész elmondta, hogy az olvasók a kötetből megismerhetik a fesztivál koncepcióit, a különböző korszakokat, a jelen problémáit, valamint azokat az innovatív gondolatokat, amelyek állandóan izgalmassá és élővé teszik a Salzburgi Ünnepi Játékokat.

Székely György hangsúlyozta, hogy a könyv megszületését elsősorban a zene szeretete inspirálta, s nagy csapatmunka eredménye.

A könyvbemutatón részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékok elnöke, Helga Rabl-Stadler is, aki arról szólt, hogy a Salzburgi Ünnepi Játékok az érzelmek kavalkádját jelentik, lélegzetelállító előadásokat, magával ragadó zenés és prózai színházi esteket, néha nagy vitákat és botrányokat. A 2020-as jubileumi évben az érdeklődők 16 helyszínen 200 előadást tekinthetnek majd meg 44 napon át.

Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria magyarországi nagykövete kiemelte, hogy Salzburg az osztrákoknak egy darabot jelent önmagukból, az identitásuk része. A kötetről szólva elmondta, hogy olyan átfogó mű, amely bemutatja a magyar művészek szerepét, jelenlétét a fesztiválon, valamint azt a csodát, amellyel Salzburg a világnak szolgál.

 Az exkluzív kötet árából befolyó teljes összeg a budapesti Szent János kórház gasztroenterológiai ellátásának javításához járul hozzá.

 

Kép forrásaLibri 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Ittzés Gergely nemzetközi hírű fuvolaművésszel a siker titkairól, improvizációról és kompozícióról, általában véve zenéről
Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről
zene

Az improvizatív zene ünnepe Budapesten Az improvizatív zene ünnepe Budapesten
Mats Gustafsson az Újbuda Jazz fesztiválon
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.

Más művészeti ágakról

színház

8in1 élmény 8in1 élmény
Textúra a Szépművészeti Múzeumban
színház

Drágám, megjöttek a perverzek! Drágám, megjöttek a perverzek!
Többszörös orgazmus a Budapesti Anarchista Színház előadásában
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés