bezár
 

zene

2019. 10. 26.
A muzsika valódi hangja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A muzsika valódi hangja A jövőre 100 éves Salzburgi Ünnepi Játékok történetéről jelent meg Székely György gasztroenterológus, muzsikus, zenei újságíró A muzsika valódi hangja című kötete, amelyet pénteken mutattak be a budapesti Zeneakadémián.

A kötet megjelenését Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere levélben köszöntötte, amelyet Asbóth Richárd főorvos, a Semmelweis vonósnégyes csellistája olvasott fel a könyvbemutatón.

Jövőre lesz a 100. évfordulója annak, hogy először rendezték meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat Mozart szülővárosában - emlékeztetett levelében a miniszter.

Hozzátette, hogy részben ennek köszönhetően mutatják be a kötetet, amelyben Székely György 1993 óta gyűjtötte össze emlékeit a zenei fesztiválról, s erre az alkalomra esik Ausztria nemzeti ünnepe is. Kásler Miklós kiemelte, hogy Székely könyvén keresztül bepillantást nyerhetünk abba, kik azok a magyar zenészek, akik szinte a kezdetektől napjainkig szerepet játszottak a fesztivál életében, és megérthetjük azt is, miért olyan fontos helyszín Salzburg a világ zenei életében.

HIRDETÉS

banner

Batta András zenetörténész elmondta, hogy az olvasók a kötetből megismerhetik a fesztivál koncepcióit, a különböző korszakokat, a jelen problémáit, valamint azokat az innovatív gondolatokat, amelyek állandóan izgalmassá és élővé teszik a Salzburgi Ünnepi Játékokat.

Székely György hangsúlyozta, hogy a könyv megszületését elsősorban a zene szeretete inspirálta, s nagy csapatmunka eredménye.

A könyvbemutatón részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékok elnöke, Helga Rabl-Stadler is, aki arról szólt, hogy a Salzburgi Ünnepi Játékok az érzelmek kavalkádját jelentik, lélegzetelállító előadásokat, magával ragadó zenés és prózai színházi esteket, néha nagy vitákat és botrányokat. A 2020-as jubileumi évben az érdeklődők 16 helyszínen 200 előadást tekinthetnek majd meg 44 napon át.

Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria magyarországi nagykövete kiemelte, hogy Salzburg az osztrákoknak egy darabot jelent önmagukból, az identitásuk része. A kötetről szólva elmondta, hogy olyan átfogó mű, amely bemutatja a magyar művészek szerepét, jelenlétét a fesztiválon, valamint azt a csodát, amellyel Salzburg a világnak szolgál.

 Az exkluzív kötet árából befolyó teljes összeg a budapesti Szent János kórház gasztroenterológiai ellátásának javításához járul hozzá.

 

Kép forrásaLibri 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Virágh András Gáborral díjakról, pályája alakulásáról, az aktív zenélés szerepéről a komponálásban
zene

RÉGI CSIBÉSZEK RÉGI CSIBÉSZEK
Szabó Sándor, a „gulyáskommunizmus” popfotósa*
Molnár Levente operaénekesi pályájáról, szerepekről, (nem csak) magyarországi operajátszásról

Más művészeti ágakról

Színház a karanténból: Milo Rau LENIN című előadásáról
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
Lichter Péter – Máté Bori: A horror filozófiája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés