bezár
 

film

2019. 11. 09.
Ne várj 72 órát! – Eltűnt gyermekekért indít kampányt az új magyar film stábja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Valan – Az angyalok völgye stábja, forgalmazója és az ORFK közös kezdeményezést indít az eltűnt gyerekek mielőbbi megkerüléséért.

A Bagota Béla rendezésében, november 21-én mozikba kerülő Valan – Az angyalok völgye lélektani krimi az emberkereskedők után nyomozó nagyvárosi rendőrről. A film készítői, valamint forgalmazója, a Mozinet és az Országos Rendőr-főkapitányság sikerrel záruló nyomozási eseteket bemutató videókkal hívja fel a figyelmet arra, hogy közös odafigyeléssel segíthetünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni.

Bagota Béla - Valan - Az angyalok völgye

Bagota Béla: Valan – Az angyalok völgye

2018-ban 2900 kiskorú, 15 499 fiatalkorú és 3084 felnőttkorú eltűnési esetében indult körözés. A kiskorúak 20%-a családból, míg 80%-uk gyermekotthonból, lakásotthonból tűnik el vagy távozik engedély nélkül. A gyerekek eltűnésének legfőbb okai a munkanélküliség, az aluliskoláztatottság, a nem megfelelő családi háttér.

Bár Magyarországon a kerítés, kitartottság és prostitúció elősegítése címen regisztrált bűncselekmények kis mértékben fordulnak elő az egyéb bűncselekményekhez képest, az ORFK nap mint nap azért dolgozik, hogy tovább csökkentse ezeknek az eseteknek az előfordulását.

A Ne várj 72 órát! címen induló kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentésig. Fontos tudnunk, hogy a nyomozás a bejelentéskor azonnal megkezdődik, és minden eset elévülési ideje 90 év. A videók megtörtént esetek bemutatása mellett olyan kérdésekre válaszolnak, mint: mit tegyünk, ha valaki eltűnt, vagy úgy érezzük, valakit fogva tartanak, kihasználnak? Mi segíthet a kiskorúak szökésének megelőzésében?

A Valan – Az angyalok völgye című filmben Péter (Krisztik Csaba) arra teszi fel az életét, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban a huszonkét évvel ezelőtt elveszett húgát, Julit látja. Péter egy telefonhívás miatt hazatér az erdélyi bányavárosba, Valanba, amikor felmerül, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A nyomozás során Péternek nemcsak a bűnözéssel kell megküzdenie, hanem saját emlékeivel, szorongásaival is.

„A Valan – Az angyalok völgye  azokról a gyerekekről szól, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek.

Látjuk a fényképüket a hírekben, olvassuk a róluk írt statisztikákat, sóhajtunk egy nagyot, és abban bízunk, hogy ez a szörnyűség a mi gyerekünkkel úgysem történhet meg. De ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol. Valahol a sötétben.

Filmünkben Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elvész benne” – mondta Bagota Béla, a film rendezője.

A film képviselői és az ORFK számára kiemelten fontos, hogy társadalmi diskurzust indítsanak a témában, és felhívják a figyelmet arra, hogy összefogással segíthetünk az eltűnési esetek rövidre zárásában.

Ha valaki eltűnt, vagy úgy érzed, nem önszántából tartózkodik valahol, hívd a 112-t, vagy jelentsd be személyesen bármely rendőrkapitányságon. Ne várj 72 órát, a nyomozás azonnal megkezdődik. Segítsünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni!

 

A statisztikák forrása: ORFK, ENYÜBS

Forrás: Valan/Mozinet/ORFK

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Phoebe Waller-Bridge író-producer-színésznő pályaképe
Beszélgetés Enyedi Ildikóval a januári Hadik Brunch-on

Más művészeti ágakról

Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen (Magvető, 2019.)
Interjú Balog Dóra színésznővel tanulásról, Svájcról, útkeresésről és kulturális különbségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés