bezár
 

irodalom

2019. 11. 14.
Pénteken kezdődik a Győri Könyvszalon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken kezdődik a Győri Könyvszalon Harmincöt kiadó legújabb köteteit mutatják be a pénteken kezdődő és vasárnapig tartó 19. Győri Könyvszalon, amelyen összesen 115 program várja az érdeklődőket a Győri Nemzeti Színházban és a Kisfaludy Károly Könyvtárban - hangzott el az eseményt bemutató sajtótájékoztatón szerdán Győrben.

Horváth Sándor Domonkos, a Kisfaludy Károly Könyvtárat magában foglaló Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatja elmondta, hogy a megnyitót pénteken 11 órakor tartják a Győri Nemzeti Színházban, ahol Fekete Dávid alpolgármester átadja Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas írónak és költőnek a könyvszalon alkotói díját. Aznap este a Kaláka együttes jubileumi koncertet ad a színházban.

A három nap alatt meghívott szerzőként jelen lesz mások mellett Böjte Csaba, Czakó Zsófia, Dragomán György, Háy János, Juhász Árpád, Szabó T. Anna és Tőzsér Árpád.

A könyvbemutatók mellett már ötödik alkalommal rendezik meg Kortársasjáték címmel a színház drámaíró versenyét. A három meghívott szerző - Fábián Péter, Formanek Csaba és Pozsgai Zsolt - pénteken húzza ki a Kisalföld című megyei napilap pénteki számának szalagcímei közül azt a témát, amelyből egy nap alatt három rendező és tizenhét színművész segítségével színpadi művet alkotnak. A darabokat szombat este mutatják be, az előadásokat a Forgács Péterből, Benedek Szabolcsból és Horváth Sándor Domonkosból álló zsűri értékeli majd és kiosztják a legjobb színész, színésznő, drámaíró, rendező és közönségdíjakat.

Vasárnap este Egy fess pesti este címmel Kamarás Iván ad koncertet, szintén a színházban. A gyermekeknek pénteken Bíró Eszter Időradír címmel ad koncertet, szombaton Malek Andrea és az Eszement MeseBand lép fel, vasárnap pedig a Fogi Színház a Süsü, a sárkány című zenés mesejátékot mutatja be.

Az igazgató beszélt arról is, hogy hagyományosan a három napos író-olvasó találkozón mutatják be a győri illetőségű köteteket is. A könyves seregszemle rendezését a győri önkormányzat 17 millió forinttal támogatta, amely kiegészül a könyvtár hárommillió forintos saját bevételével.

Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, hogy Győr a kulturális élet vidéki fellegvára, folyamatosak az évfordulók. Tavaly ünnepelte negyvenedik évfordulóját a Győri Nemzeti Színház, idén ugyanezt az évfordulót a Győri Balett, a Győri Könyvszalon pedig jövőre lesz húsz éves.

Az olvasás népszerűsítését kiemelve kitért arra is, hogy az adyvárosi városrészben nyár elején könyves pavilonná alakítottak át egy használaton kívüli telefonfülkét, amelybe tapasztalata szerint az emberek tesznek és visznek is onnan könyveket.

Kép: https://www.facebook.com/events/2508790612543523/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Gellért András: Befalazott csőgörény

Más művészeti ágakról

gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés