bezár
 

irodalom

2019. 12. 07.
Harag Anita a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harag Anita a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese Harag Anita író lett a hetedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az alapító jelenlétében lezajlott csütörtöki díjátadón Parti Nagy Lajos, a kuratórium tagja méltatta a díjazott Évszakhoz képest hűvösebb című, a Magvető által kiadott novelláskötetét, miután Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején - közölte a díjat odaítélő kuratórium.

Mint írják, a nettó hatezer eurós (2 millió forintos) ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

Az ösztöndíj kuratóriumának tagja Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy 10-es listát, amelyet a Litera.hu két héttel a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Közülük választotta ki a kuratórium a három - a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó - jelöltet, Harag Anita mellett Czakó Zsófiát (Nagypénteken nem illik kertészkedni Scolar) és Pál Sándor Attilát (Balladáskönyv Magvető). A legjobb háromba jutott két másik szerző 500-500 euró jutalomban részesült.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur). A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter és Simon Márton részesült.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere a stuttgarti Akademie Schloss Solitude, a berlini Literarisches Colloquium, a Stuttgarti Magyar Intézet és a Litera.hu.

A kép innen származik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés