bezár
 

film

2020. 01. 16.
Felújított Szabó István-filmeket vetítenek Amerikában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújított Szabó István-filmeket vetítenek Amerikában Újraindul a világhírű Szabó István-filmek amerikai moziforgalmazása. Az Oscar-díjas Mephisto, továbbá a Bizalom és a Redl ezredes frissen felújított változatát is vetíti januárban a patinás Film Forum mozi New Yorkban.

A Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Program keretében, a Filmarchívum, a Filmlabor, a Focus Fox Stúdió és a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) együttműködésében a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült el a világhírű magyar filmek 4K felbontású, teljeskörű felújítása. A munkálatok Szabó István felügyeletével és Koltai Lajos operatőr közreműködésével valósultak meg.

Szabó István, aki a hatvanas évek elején a magyar újhullám egyik legnagyobb tehetségeként olyan friss és személyes hangvételű filmekkel robbant be a világ filmművészetébe, mint az Álmodozások kora, az Apa vagy a Szerelmesfilm, legnagyobb sikereit történelmi filmjeivel nyerte el.

Szabó István - Bizalom

Szabó István: Bizalom

Ezek közül az első az 1979-ben forgatott Bizalom, Andorai Péter és Bánsági Ildikó főszereplésével. A második világháború végén játszódó film két kényszerből összezárt, bujkáló, idegen ember szerelmi kapcsolatának kafkai rajza. A film 1980-ban, az akkori „nyugat-berlini” filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat. Ezzel egy olyan, a világ filmművészetében szinte példátlan sikersorozat vette kezdetét, mely során Szabó négy, egymás után készült filmje jutott el az Oscar-jelölésig, és a Mephistóért 1982-ben el is nyerte azt. A film Cannes-ban elnyerte a legjobb forgatókönyv, a Redl ezredes pedig a zsűri díját.

Szabó István - Mephisto

Szabó István: Mephisto

A Klaus Maria Brandauer főszereplésével készült trilógiát (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen), mely a 20. századi közép-európai történelem viharaiban megfelelni vágyó és nagyra törő karaktereket vizsgálja, a világ legrangosabb fesztiváljain díjazták. Ahogy Roger Ebert, a legendás kritikus a Chicago Sun hasábjain fogalmazott, a Mephisto nemcsak Szabó Istvánnak hozott világsikert, hanem „a magyar filmgyártást kiemelte a félhomályból és az európai mozi élvonalába helyezte.”

Szabó István legújabb filmje főszerepét, 30 év után, ismét Brandauerre bízta. A Zárójelentés február 27-től lesz látható a magyar mozikban az InterCom forgalmazásában.

A Nemzeti Filmintézet  Filmarchívum Szabó István filmjeit hamarosan díszdobozos DVD kiadásban jelenteti meg.

Forrás: Nemzeti Filmintézet

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tomek Ducki: Életvonal
Phoebe Waller-Bridge író-producer-színésznő pályaképe

Más művészeti ágakról

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés