bezár
 

zene

2009. 06. 05.
A hegy lábától egyenesen a csúcsra
Új A-ha album június 15-én
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hegy lábától egyenesen a csúcsra Szinte pontosan 25 évvel első kislemezük megjelenése után, 2009. június 15-én új albummal jelentkezik a legendás norvég pop-trió, az A-ha.
Take On Me című daluk másodszori, 1985-ös kiadása - a hozzá készült, akkoriban forradalminak számító, MTV Award-ot besöprő klipnek is köszönhetően - óriási siker. És ez a sikerszéria meg sem áll egészen a '88-as év végéig. Igaz, ennek az az ára, hogy Pal-nak, Magne-nak, és Morten-nek folyamatosan meg kell küzdenie a "rágógumi szinti-pop" jelzővel.

Felnőtté válásuk 1990. októberében kezdődik, amikor is piacra dobják gyönyörűszép Everly Brothers-átiratukat, a Crying In The Rain-t.

Hullámhegyek és völgyek váltogatják egymást azóta is a banda negyedszázados karriertörténetében, s bár az őket körülvevő tini-hisztéria a rajongói bázis felnőtté válásával lassan lecsendesedett, mégis folyamatosan jelen vannak a könnyűzenei életben, és nem lehet rájuk nem odafigyelni. Jól példázzák ezt zenésztársaik elismerő nyilatkozatai:

"Hihetetlen zeneszerzői kvalitás" (Chris Martin, Coldplay)

"Egyik kedvenc együttesünk, hosszú évek óta" (Pet Shop Boys)

"Rendkívül kreatív banda" (Adam Clayton, U2)

"Kib*szott jók!" (Robbie Williams)

Hogy az A-ha mennyire rászolgált ezekre a dicsérő szavakra, mi sem példázza jobban, mint hogy egy újabb nívós kislemezzel és albummal jelentkeznek a nyáron.

A Foot Of The Mountain korongon 10 remek dalt prezentálnak, melyek közül a The Bandstand, a Riding The Crest, a What There Is, a Real Meaning, a Mother Nature Goes To Heaven, a Sunny Mystery, valamint a Start The Simulator egyértelmű visszatérést mutat a csapat szinti-popos gyökereihez. Ez jó hír az igényes elektronikus zenék kedvelőinek!

Az album-címadó Foot Of The Mountain mellett - mely már kapható kislemezen, és egyből a német single chartok 3. helyére került - a Shadowside és a Nothing Is Keeping You Here viszi tovább az előző, Analogue nagylemezről ismerős hangzást. Ennek pedig, az A-ha akusztikusabb vonalát kedvelők fognak örülni.

Így elmondhatjuk, hogy a június 12-én, a Universal gondozásában megjelenő új A-ha CD remek egyvelegét adja mindannak, ami miatt a norvég csapatot oly régóta kedveljük. Lehet készülni az idei zenei év egyik nagyszerűbb comeback-jére!

Az új, Berlinben forgatott A-ha klipet pedig, a német VIVA zenecsatornán érdemes keresni, és figyelni!

http://www.youtube.com/watch?v=kKatwrQIaEA

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Mezei Szilárd válaszol
Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
Tool-koncert, 2022.05.24., Papp László Budapest Sportaréna
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Janca Ákos válaszol

Más művészeti ágakról

Interjú az idei Év Gyerekkönyve Díj egyik HUBBY különdíjasával, Pacskovszky Zsolttal
Vaktérkép
art&design

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni
Neil Schusterman: Kaszás. Lampion Kiadó, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés