bezár
 

irodalom

2020. 01. 30.
A Szépírók Társasága Elnökségének állásfoglalása a Térey-díj kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szépírók Társasága Elnökségének állásfoglalása a Térey-díj kapcsán A Szépírók Társasága elnöksége nem fogadja el, hogy támadás érje az ösztöndíj lehetőségével élni kívánó vagy a jelölést visszautasító írókollégákat.

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és a szlovákiai Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület nemrégiben kiadott egy-egy nyilatkozatot a Térey-ösztöndíjak jelölési folyamatával és az azóta történtekkel kapcsolatban. A Szépírók Társaságában a FISZ-ével teljesen megegyező módon zajlott a jelölési folyamat, valamint a későbbiekben, a bizottságban is hasonlóképpen és együttműködésben képviseltük a jelöltjeinket. A Szépírók Társasága elnöksége csatlakozik a Fiatal Írók Szövetsége nyilatkozatához, annak minden sorával egyetért, és támogatásáról biztosítja mind a Társasággal együttműködő szervezeteket, kiadókat, mind pedig a Térey-ösztöndíjra jelölt tagjainkat. Hangsúlyozzuk, hogy kiállunk a díjakat elfogadó és a díjról lemondó szerzők mellett is, és ugyanúgy nem fogadjuk el, hogy bármilyen támadás érje az ösztöndíj lehetőségével élni kívánó vagy a jelölést visszautasító írókollégáinkat.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a jelen kultúrpolitikai körülmények között díjat elfogadni és visszautasítani is gyakran egyaránt nehéz, ezért arra kérünk mindenkit, hogy tartsuk tiszteletben pályatársaink döntését, és támogassuk egymást, hogy a közös értékrend erősebben számítson, mint a szakmánkat megosztani kívánó törekvések.

(A Szépírók Társaságának jelöltjei közül díjban részesültek: Garaczi László, Háy János, Kemény István, Keresztesi József, Lanczkor Gábor, Márton László, Orcsik Roland, Sajó László, Solymosi Bálint, Szilasi László és Zoltán Gábor. A nem a Szépírók listájáról jelölt Szépíró-tagok közül díjat kapott: Bartis Attila, Csehy Zoltán, Kürti László, László Noémi, Lázár Balázs, Nagy Koppány Zsolt, Szálinger Balázs, Varró Dániel és Vörös István.)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés