bezár
 

irodalom

2020. 02. 13.
Február 20-án jelenik meg Bereményi Géza önéletrajzi regénye
Magyar Copperfield - Február 20-án jelenik meg Bereményi Géza önéletrajzi regénye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február 20-án jelenik meg Bereményi Géza önéletrajzi regénye Bereményi Géza fiatalkorának helyszíneire - például az ötvenes évekbeli Teleki térre, Népszínház utcába vagy Köztársaság térre - viszi el az olvasót Bereményi Géza Magyar Copperfield címmel február 20-án megjelenő önéletrajzi regénye.

Copperfield Dávidnak is volt egy "baljós tekintetű nevelőapja", aki elől ő is elmenekült, de máshol őt is befogadták, és onnantól teljesen szabad lett. "Bizonyos voltam benne, már amikor olvastam, hogy ez egy igaz történet, és Dickens önmagáról írta, olyan átéltséggel írta meg" - mondta el az MTI-nek Bereményi Géza a kötet néhány helyszínét érintő szerdai sajtóséta után.

A Magvető Kiadó által megjelentetett önéletrajzi regény hangsúlyos szereplője ugyanis a szerző életében hatéves korában feltűnő nevelőapja, aki elől a főszereplő 16 évesen megszökik, és többé haza sem megy. Mint azonban Bereményi Géza elmondta, a Magyar Copperfield nem csupán a lázadás pillanatáig kíséri végig a főhőst, hanem az író születésétől 18 éves koráig, az érettségiig megy el.

A regény egyik fontos rendezőelvét jelentik Bereményi Géza gyerek- és fiatalkorának gyakran változó lakóhelyei; az író elmondása szerint részben azért, mert saját életéből egy-egy eseményt elsősorban az akkori lakására visszagondolva tud évszámhoz kötni.

Szegő János, a kötet szerkesztője azonban azokra a "finomságokra" is felhívta a figyelmet, ahogyan az önéletrajzi regényben a személyes és a történelmi idő felbukkan, ahogyan az első néhány évben a "rendszeren belüli rendszerváltásokat" érzékeli a kisgyerek és ahogyan ezeket most megírta az író.

"Ötvenben más világ volt itt, mint ötvenhétben, és akkor megint más, mint hatvanhétben; ezt nagyon gazdagon mutatja meg ez a regény" - fogalmazott a szerkesztő.

Bereményi Géza hozzátette: a Magyar Copperfield valóban olvasható egyfajta történelemkönyvként is, hiszen a főszereplőt már gyerekkorában a felnőttek érdeklik, és a felnőtteken keresztül állandóan találkozik a politikával, a történelmi változásokkal.

"Sokkal változatosabb, sokkal többféle volt ez a korszak annál, mint ahogyan most tanítják; a Kádár-korszak is sokkal több változást rejtett magában, mint amit tudunk róla" - emlékeztetett.

Mint azonban Bereményi Géza hangsúlyozta: noha a későbbi megfontolásokat teljesen mellőzni nem lehet, a kötetben a kisgyerek, majd a kamasz szemén keresztül idéződnek fel az egykori helyszínek, események és szereplők.

Kép: Stekovics Gáspár

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Kiút a közönyből Kiút a közönyből
Anne Cathrine Bomann: Agathe, fordította Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
irodalom

Beleolvasó egy alternatív Trianonba Beleolvasó egy alternatív Trianonba
Nézzünk bizakodva a múltba! című novelláskötettel jelentkezik a Cser Kiadó

Más művészeti ágakról

Lóth Balázs: Pesti balhé
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
színház

Érinthetetlenek Érinthetetlenek
Opera a karanténból: Stanisław Moniuszko Paria című műve a poznani Teatr Wielki előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés