bezár
 

irodalom

2020. 02. 20.
A vendég: Szálinger Balázs
A Költő a nappaliban első lakásszemináriumi estje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mit hozunk magunkkal a múltból? Mit hoz az egyes ember, egy nemzet, egy régió vagy az ország egésze? E komoly kérdések komoly költőre utalhatnak, ám Szálinger Balázs oly módon – olyan formákban és műfajokban – beszél mindezekről, hogy mégsem érezzük letargikusnak, mélybe húzó borúlátásnak műveit.

Lelkiállapota, személyes élményei ritkán vannak közvetlenül jelen, ám épp az az izgalmas, ahogy áttételesen, finom hártyákon átszűrődnek az érzelmi mozgatók is. Kezdetektől fogva foglalkoztatják a történelmi folyamatok, az ország közállapota, hangulata, az emberek mentalitása. Mintha rendületlenül kutatná a mai társadalmi, kulturális helyzet gyökereit; a múltbeli történelmi események, költői hangok áthallásai reflektálnak a jelen problémáira. Sőt, legutóbbi köteteiben a klímaváltozásra, a bolygót és önmagát pusztító emberiségre is igen érzékenyen reagál. A tájban, geológiai formákban megmutatkozó „bajok” izgalmas poétikai tartópillérei költészetének.

Szóbahozzuk mindezeket a velünk töltött estén is, hátha megtudhatjuk végre, mi is az az antropocén költészet, ő hogy viszonyul hozzá, hogyan látja az ország vagy az egész glóbusz helyzetét, van-e még jövő, esély és lehetőség verseket írni.

Mielőtt azt gondolnánk róla, hogy csak súlyosan komoly dolgok foglalkoztatják, elárulhatom, hogy Szálinger Balázs rendkívül sokoldalú alkotó, humora, öniróniája számtalan helyen megcsillan, amiről mi sem tanúskodik jobban, mint Szűcs Krisztiánnal, a Heaven Street Seven énekesével alkotott énekes-gitáros, „irodalmi estnek kabaré, kabarénak költészet” formációja: a Szűcsinger.

HIRDETÉS

banner

Mindezekről több is kiderül a Költő a nappaliban alkalmával, ahol 360°-ot – plusz még egyet pördülünk a költővel és veletek.

A házigazda, aki kérdez: Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus.

Beszélgetés a szerzővel, és felolvasás mintegy 70-80 percben. A szünetben mindenki vendég egy pohár minőségi borra, amit Szálinger Balázs javasolt a résztvevők számára, majd egy képzőművészeti alkotás szemlélése következik,amit szintén a szerző választ.

Regisztráció: lakasszeminarium@gmail.com

A részvétel regisztrációhoz kötött, mindössze 20 embert tudnak fogadni a regisztrációk sorrendjében. A bérlettel rendelkezők automatikusan előnyt élveznek.

Információk:

Részvételi díj: 3200 Ft/alkalom, amiért mintegy három órát tölthetsz kedvelt szerződdel és műveivel, részt vehetsz közös gondolkodásban, beszélgetésben. Mindezt jó társaságban, kötetlen formában, egy pohár minőségi borral kísérve. Fizetés előre átutalással vagy a helyszínen készpénzben.

Vagy most válthatsz bérletet az egész sorozatra, 6 alkalom: 16 000 Ft. Így olcsóbb, és regisztráció esetén biztos helyed van. (Gyere el, ha tetszik, válts bérletet!) A sorozat további vendégei: Fehér Renátó, Mécs Anna, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Závada Pál. Részletek a Lakásszeminárium Facebook-oldalán.

Szálinger Balázs portréját: Bődey János készítette.

Kollázsfotók: Marjai János, Szilágyi Lenke, Németh Dániel, Szabó J. Judit

A Lakásszeminárium résztvevői

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Az élőknek sem könnyű Az élőknek sem könnyű
Han Kang: Nemes teremtmények, Jelenkor, 2018.
irodalom

Miért hányhat vért a fülemüle? Miért hányhat vért a fülemüle?
Válasz Nényei Pálnak

Más művészeti ágakról

Interjú Virágh András Gáborral díjakról, pályája alakulásáról, az aktív zenélés szerepéről a komponálásban
Anna Winger, Alexa Karolinski: Unorthodox


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés