bezár
 

art&design

2020. 02. 18.
OFF-Biennále Budapest
Tizenkét projekt a képzőművészeti seregszemlén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
OFF-Biennále Budapest Levegőt! címmel tizenkét művészeti projekt kiállításaival, vetítéseivel, köztéri akcióival, workshopjaival, beszélgetéseivel várja az érdeklődőket április 24. és május 31. között a főváros számos pontján a 3. OFF-Biennále Budapest független kortárs művészeti fesztivál.

Az OFF-Biennále azzal a céllal indult el 2014-ben, hogy egyfajta "ajtóként" friss levegőt engedjen a magyar kulturális életbe: megerősítse a független művészeti szcénát, miközben fontos társadalmi kérdéseket vet fel - idézte fel az eseménysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján az OFF-Biennále vezetője.

Somogyi Hajnalka hozzátette: a fesztivál nemcsak szellemileg független, nem pályázik magyar állami forrásokra sem; a 70 millió forintos idei költségvetés egy része külföldi pályázati forrásokból, másik fele magyarországi intézményi és magántámogatóktól állt össze.

Erőss Nikolett, az OFF-Biennále egyik kurátora kiemelte, a fesztivál harmadik kiadásának kiindulópontja József Attila Levegőt! című, 1935-ös verse: mai olvasatban a cím egyszerre utal a klímaválságra és az alapvető szabadságjogokra, amelyeket a populista rezsimek és a globális tőke világszerte egyaránt fenyegetnek.

Elmondása szerint az első két kiadáshoz képest az OFF-Biennále idén kevesebb, de komplexebb, sokeseményes projektre koncentrál, melyeket nyílt pályázat keretében választottak ki. A pályázókat arra kérték, hogy segítsenek felszabadítani a látogatók képzeletét, az ismertnek vélt témákat is friss nézőpontokból közelítsék meg - fűzte hozzá.

Mint Erős Nikolett közölte, az idei OFF-Biennále projektjei foglalkoznak például a klímaválsággal, az étkezés jövőjével, a technológiai kultúra korlátozó hatásaival vagy olyan történelmi zsákutcákkal, amelyek más perspektívákat nyithattak volna, miközben a nemzetközi képzőművészet olyan sztárjaitól is érkezik projekt, mint az argentin Tomás Saraceno.

Piringer Patrícia, az OFF-Biennále stratégiai vezetője kiemelte, hogy a rendezvény minden korosztályra igyekszik figyelemmel lenni, ezért családi programokat, iskoláknak, diákközösségeknek szóló eseményeket is hirdetnek.

Piringer Patrícia az MTI kérdésére elmondta: az OFF-Biennále valamennyi programja ingyenes lesz.

Kép: www.offbiennale.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés