bezár
 

színház

2020. 03. 10.
Idén is lesz Deszka Fesztivál Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is lesz Deszka Fesztivál Debrecenben Harmincnégy kortárs magyar szerző darabját mutatják be április 2. és 9. között Debrecenben, a 14. Deszka Fesztiválon - közölték a szervezők a Csokonai Színházban hétfőn sajtótájékoztatón.

Az idén több mint kétszáz darabból válogatták ki azt a 34 előadást, amelyet bemutatnak az idei Deszkán - jelezte Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. Az előadásokat az idén is szakmai beszélgetések követik, az elmúlt 6-8 év Deszka fesztiváljain rögzített szakmai fórumok anyagát pedig nyomtatott formában is megjelentetik - tette hozzá az igazgató.

Szkéné színház

Kiemelte: a 14. Deszka Fesztivál nyitó eseményén kerekasztal-beszélgetésen emlékeznek meg a tavaly elhunyt Térey Jánosról, Debrecen szülöttjéről. A fesztivál díszvendége a szintén debreceni születésű Hajdu Szabolcs lesz, az általa rendezőként és íróként jegyzett "színházi trilógia" - Ernelláék Farkaséknál, Kálmán-nap, Egy százalék indián - egymás után tekinthető meg a programban.

A 34 produkcióból kilenc a határon túlról, ebből hat előadás Romániából érkezik. Utóbbi kapcsán érdekességként jegyezte meg Gemza Péter, hogy Egressy Zoltán Portugál című drámáját román nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség a brassói Teatrul Sica Alexandrescu tolmácsolásában.

Most először kapott meghívást a Deszkára egy Amerikai Egyesült Államokban készült produkció. A test történetei: Éva című, angol nyelvű Visky András-darab Chicagóból érkezik Debrecenbe - mondta el Gemza Péter, megjegyezve, hogy a nemzeti összetartozás éve jegyében a hazaiak és a Románia magyar lakta területeiről érkező drámák mellett Kassáról, Szabadkáról és Beregszászról vendégszerepelnek produkciók az idei fesztiválon, ahol a Gördeszka keretében 10 gyermek- és ifjúsági előadást is tartanak.

Kiemelte még a programok közül Gemza Péter a Fejes Endre Rozsdatemetőjének a Tasnádi István által "tovább art" változatának bemutatóját Rozsdatemető 2.0 címmel, a Nemzeti Színházból érkező Szarvas József-estet vagy Székely Csaba Semmit se bánok című drámájának a bemutatóját.

A hagyományoknak megfelelően a szakmai beszélgetések mellett az idén is megrendezik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt fórum elnevezésű drámafejlesztési programot - közölte az igazgató.

Az idei Deszka Fesztiválra mintegy ötezer látogatót várnak, a szervezők felkészültek arra is, ha a koronavírus-helyzet indokolja, beavatkozzanak a programokba - mondta az MTI-nek Gemza Péter.

Kép forrása: Deszka Fesztivál 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

színház

Mert szolidaritás nélkül megfulladunk… Mert szolidaritás nélkül megfulladunk…
Enn Vetemaa: Vacsora öt személyre
színház

Beckett újratöltve Beckett újratöltve
Könyvbemutató a Keletben
Interjú Vági Bencével az újcirkusz formáiról, az alkotóművészek sokszínűségéről, a fiatalok lehetőségeiről
színház

Én akarok lenni a legjobb gyerek a világon! Én akarok lenni a legjobb gyerek a világon!
Egy méhkaptár traumatikus hétköznapjainak krónikája – A méhek istene a Kolibri Pincében

Más művészeti ágakról

irodalom

Elég jó anyák, elég rossz életek Elég jó anyák, elég rossz életek
Hidas Judit: Boldogság tízezer kilométerre, Kalligram, 2019.
Interjú Vajda Gergely/Gregory Vajdával előadó-művészetről és zeneszerzésről, a kritikai diskurzusról, Amerikáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés