bezár
 

film

2020. 03. 17.
Láthatóvá tenni
Jótékonysági vetítések a hajléktalanság problémái kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Mozinet A láthatatlanok című, valós események által ihletett francia film jótékonysági vetítésével száll be a társadalmi kampányba, amely a hajléktalan emberek problémáinak és az őket segítő szociális munkások erőfeszítéseinek láthatóvá tételét célozza.

2020. március 6-án a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, mint Közép-Európa egyetlen ilyen méretű, mai napig a szociális feladatok mind hatékonyabb ellátásának lehetséges módjait kutató, illetve ezen feladatokat aktívan végző intézmény szolgált helyszínül annak a sajtótájékoztatónak, amely a most kezdődő társadalmi célú kampányról adott tájékoztatást. 

Az eseménysorozat célja, hogy a hajléktalanság a többségi társadalom számára ne csupán egy arctalan massza kellemetlen problémájaként tematizálódjon, hanem képes legyen rávilágítani az otthontalansággal küzdő emberek rendkívül változatos és egyedi történeteire. Ennek elősegítésére a BMSZKI a 168 órával közösen novellapályázatot írt ki hajléktalan, illetve szociális munkával foglalkozó nők számára, amelyre időközben már számos pályamű beérkezett.

Zakar Gergely, a BMSZKI vezetője mellett felszólalt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint Böszörményi Gábor, a Mozinet Kft. igazgatója és Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője is. Utóbbi egyesülettel hosszú ideje működnek együtt hajléktalanok megsegítségére szervezett civil akciók kapcsán – az aktuális eseményt is az ő promotálásukkal igyekeznek eljuttatni minél szélesebb közönséghez. A Mozinet Kft. piaci szereplőként állt az ügy mellé azzal, hogy a francia hajléktalan nőkről, valamint a velük szorosan együtt dolgozó szociális munkásokról készült A láthatatlanok című filmet jótékonysági vetítésre ajánlották fel. A Mozinet számára hagyományosan fontos a kiemelt művészeti értékkel bíró és aktuális társadalmi kérdéseket felvető filmek hazai forgalmazása, elérhetővé tétele. „Rendszeresen szorgalmazzuk, hogy a filmjeink kapcsán induljon el valamiféle társadalmi diskurzus” – fogalmazott Böszörményi Gábor, hozzátéve, hogy ezzel a filmmel csaknem egy éve foglalkoznak a háttérben, keresve annak a módját, hogy miként lehetne azt a legmegfelelőbb megközelítésben és a leghatékonyabb módon bemutatni a hazai közönségnek. A vetítésekből összegyűlt adományt a BMSZKI női művészetterápiás foglalkozásainak finanszírozására ajánlották fel.

Karácsony Gergely főpolgármester a lakhatási politika tágabb problémáit exponálta, kijelentve, hogy egy fontos és sürgősen megoldásra váró feladatról van szó. A főváros részéről megfogalmazott konkrét törekvések mellett megjegyezte azt is, hogy első lépésként nagy szükség van a politikai akarat hajléktalanságot stigmatizáló törekvéseivel szembeni pozitív szemléletformálásra, hogy az „egyszerű rossz válaszok helyett” az egyéni, diverz sorsokat látva komplex és hosszú távon hatékony válaszokat tudjunk adni a problémára.

A sajtótájékoztató résztvevői kiemelték azt is, hogy a kampány fókuszában korántsem csak a – nagyrészt láthatatlan – hajléktalan nők állnak, hanem az őket segítő, gyakran méltatlan erőforráshiány közepette is emberfeletti küzdelmet folytató szociális munkás szakemberek is, akik nélkül – hangsúlyozták – az egész rendszer egyetlen pillanat alatt omlana össze.

További információk a #éljenekacsajok adománygyűjtésről itt érhetők el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Michel Franco: Új világrend
Kocsis Ágnes: Éden
Fanny és Alexander – Gondolatok a filmbéli Ekdahl-lakásról
A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában
Mészöly és a háború, Kisoroszi, 2021. július 3.
irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés