bezár
 

film

2020. 04. 22.
Velencei filmfesztivál - Megtartják, de "kísérleti" rendezvényre készülnek
Szeptemberben nem lesz minden a szokásos
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Velencei filmfesztivál - Megtartják, de "kísérleti" rendezvényre készülnek Megtartják szeptemberben a velencei filmfesztivált, de ez szükségszerűen egy "kísérleti" rendezvény lesz, maszkokkal, távolságtartással és jóval kevesebb amerikai sztárvendéggel - mondta el Alberto Barbera fesztiváligazgató kedden.

Barbera arra is kitért, hogy lehetségesnek tartja a koronavírus-járvány miatt elmaradt cannes-i filmfesztivállal való együttműködést. Hozzátette: bár egyelőre konkrétumokról nem tárgyalnak, úgy látja, az együttműködés a példátlanul nehéz helyzetbe került filmes közösségen belüli szolidaritás kimutatásának formája lehet, és túllép a Velence és Cannes közötti bármiféle versengésen.

A szervezők kitartanak a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál eredeti dátuma mellett, így az szeptember 2-án kezdődik a Lidón és szeptember 12-én ér véget. A fesztivál ugyanakkor a megszokottnál jóval hangsúlyosabb digitális programmal jelentkezik. A biztonsági előírások között szerepel majd a sebészi maszk viselése és a kötelező távolságtartás.

Barbera elmondta, hogy kisebb közönséggel, kevesebb amerikai sztárvendéggel rendezik meg a mustrát, és valószínűleg az akkreditációk száma is kevesebb lesz. Mivel - főleg a tengerentúlról - az alkotók és színészek nem tudják elkísérni a filmjeiket, online sajtókonferenciákat terveznek.

Barbera a rendkívüli helyzet előnyeit ecsetelve megemlítette, hogy a fesztiválra ellátogató közönség és újságírók számára megrendezik a vörösszőnyeges bevonulásokat, az újságíróknak lehetősége lesz személyes interjúk elkészítésére, és a fesztivál hangulata sem elhanyagolható tényező.

Az igazgató arról is beszélt, hogy idén nagyobb hangsúlyt kapnak az olasz filmek, hiszen ezek alkotói és sztárjai könnyebben tudnak részt venni a fesztiválon, de arra készülnek, hogy sok európai filmes és színész is jelen lesz.

A velencei filmfesztivál szervezői januárban jelentették be, hogy a nemzetközi zsűri elnöke idén Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés