bezár
 

art&design

2020. 05. 17.
Debreceni sztorik a Debrecen-körökben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Debreceni sztorik a Debrecen-körökben Kulturális üzeneteket hordozó sárga körökkel hívják fel a figyelmet Debrecenben a járványügyi korlátozások enyhítése utáni felelősségteljes magatartásra, a távolságtartás fontosságára.

A járványügyi korlátozások enyhítése után a helyi Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ kezdeményezésére az önkormányzat új ötlettel színesíti Debrecen kulturális életét: a Lépj a körbe! Együtt vagyunk Debrecen! projekt keretében hamarosan az egész várost ellepik a - járvány elleni védekezés szempontjait figyelembe véve - biztonságos távolságban felfestett, izgalmas tartalommal megtöltött sárga körök.

„A körökben állva egy közösségi élmény részesei lehetünk anélkül, hogy csoportosulnának kisebb tömegek. Nemcsak gyakorlati funkciót látnak el a körök, hanem mindegyiknek kulturális jelentősége van" - emelte ki a helyszínen Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere.

A szervezők környezetbarát, néhány hónap alatt az UV-sugárzás hatására lebomló sárga festékkel köröket festenek a város közterületeire. Egy helyszínen három kör van egymás mellett, amelyek tematikusan, egy témakört, programot vagy épületet mutatnak be. Közülük az egyikben egy idézet látható, a másikban egy QR-kód segítségével leolvasható tartalom van: olyan videóval, történettel, képpel, amelyek Debrecenről szólnak. A harmadik körben pedig az előbbi két tartalomhoz fűződő kérdés olvasható, amelynek megválaszolásával helyszínenként más-más díjat sorsolnak ki a szervezők.

„A Lépj a körbe! projekt a koronavírus-járvánnyal összefüggő kijárási korlátozás enyhítésével jött létre. Ha az érdeklődő beleáll a körbe, lehetősége adódik - kicsit másképp, nem a tankönyvek soraiból - megismerni a várost és lakóinak történetét. A projekt a valós és az online teret kapcsolja össze, így személyes jelenlétre, összekapcsolódásra ösztönöz: helyben ad élményt, mégis arra motivál, hogy maradjunk a körön belül, az egészségügyi szempontoknak megfelelően, a szükséges távolságban" - mondta Puskás István.

A projekthez tartozik egy felhívás is a debreceniekhez. Olyan élményeket, képeket, videókat és történeteket várnak a szervezők, amelyek a debreceniekről szólnak. A projekt leírása a lakosság számára és a hozzá tartozó felhívás a https://bit.ly/362q6df linken olvasható.

Fotók:  debrecen.hu, MTI/Czeglédi Zsolt, 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés