bezár
 

irodalom

2020. 09. 19.
Szöveg-világ-irodalom!
PesText 2020 élőben és online
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az eredeti tervek szerint sztárírókat Budapestre invitáló PesText bravúros gyorsasággal és leleményességgel oldotta meg a fesztivál átalakítását a legújabb járványügyi intézkedések okán. Az eredmény egy rendkívül színes, hibrid program. A fesztivál két nagyszerű illusztrációs kiállítással, élő és egyben online streamelt programokkal, Zoom-beszélgetésekkel és sztárírók stúdióban felvett interjúinak digitális platformokon való közvetítésével várja a közönséget – így lesz a PesText az idők szavának megfelelően egyszerre fizikai és online világirodalmi fesztivál, értesült a prae.hu művészeti portál.

Az idén ősszel másodszor sorra kerülő PesText irodalmi fesztivál ismét a világirodalmat helyezi fókuszba. Azt, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, nép olvasmányélményei között. Éppen ezért a PesText egyik küldetése, hogy ráirányítsa a figyelmet a műfordítás, mint az egyik legfontosabb irodalmi alkotói tevékenység fontosságára. A járványhelyzetre reagálva, módosított koncepcióval indul jövő héten a fesztivál. A szeptember 22-25. között zajló esemény programjait részben közönség előtt rendezik, részben az online térben, nemzetközi elérést is biztosítva így a fesztiválnak.

„Az idei év megmutatta számunkra, hogy a 2020-ban felértékelődött a világban a földrajzi közelség, a regionalitás szerepe. A járvány miatt még a szomszédos országok viszonyrendszerei is felborulni látszanak. Mi szeretnénk, ha ez nem maradna így sokáig, és a PesText kifejezett küldetésének tartja, hogy a mostani, furcsa időkben is figyeljünk a környező országok irodalmára, melyek nélkül nemcsak szép szavakkal és történetekkel lennénk szegényebbek, hanem saját közép-európai identitásunk mélyebb megértésével is. Hiszünk abban, hogy a kölcsönös félelem, gyanakvás, eltörölt repülőjáratok és határzárak korszakában az irodalom lehet az egyik olyan kapocs, amely még képes összehozni, párbeszédre, és közös helyzetértékelésre sarkallni a különféle nemzeteket és népeket” – fogalmazott Kollár Árpád, a fesztivál igazgatója.

A fesztivál élő programjainak zöme az A38 Hajón lesz, amit nézőszám-korlátozás miatt online streamelve is követhet majd a közönség. E mellett két helyszínen, a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a B32 Galériában két rendkívül izgalmas illusztrációs kiállítás várja az érdeklődőket, és idén sem maradnak el az Egyetem térre szervezett szabadtéri programok sem.

Ízelítő a programokból: lesz POKET Zsebkönyvek zenés kötetbemutató Andrzej Stasiuk Hogyan lettem író című műve kapcsán a zsebkönyv fordítójával, Pálfalvi Lajossal és Vecsei H. Miklóssal; lengyel-magyar drámairodalom felolvasószínház; bemutatkoznak az írópályázat legjobbjai; budapesti benyomások külföldi írók szemével a PesText Impróban; lengyel-magyar papírszínház workshop a Wawel sárkányával; hogyan látnak minket a Magyarországon élő műfordítók műhelybeszélgetés; Négyszer szép, avagy mitől szép a könyv? kiállítás; PesText fanzin bemutató; Shakespeare szonettjei a zenei világba emelve; szerzői jogi kerekasztal-beszélgetés; Csáth Géza-díjátadó

A fesztivál meghívott nemzetközi írói a beutazási korlátozások miatt felvett stúdióbeszélgetések, dinamikus videóinterjúk formájában „lépnek fel” az eseményen, rendkívül gyorsan és kooperatívan reagálva a helyzetre; ezek online lesznek követhetők, az eredeti lengyel, török, szerb, angol, orosz, portugál, norvég, cseh, szlovák nyelv mellett magyarul feliratozva. Szentiványi Nóra, Łukasz Orbitowski, Oya Baydar, Buket Uzuner, Siniša Tucić, Svetislav Basara, Sayfo Omar, Ivana Bodrožić, Sabine Hossenfelder, Ernesto Rodrigues, Steinar Opstad, Piotr Socha, Catarina Sobral, Pavol Rankov, Alena Mornštajnová jönnek majd sorban, ki-ki más beszélgetőtárssal. A PesText sztárvendégével, az Angliában élő Borisz Akunyinnal pedig egy nagyon izgalmas, egész órás videót rögzítettek a szervezők M. Nagy Miklós közreműködésével.

A fesztivál szervezői a felelős rendezvényszervezés jegyében a nézői létszámot a biztonságos keretek között tartják, a beszélgetéseket, programokat jól szellőző, félig szabad térben rendezik, ügyelve arra, hogy lehetőség legyen a távolságtartásra és sehol se alakuljon ki tömeg.

Részletes program: https://pestextfestival.hu/fesztival-programok-2020/

További hírek: a PesText weboldalán, facebook és instagram oldalán.

Szervezők: Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, Petőfi Irodalmi Ügynökség

Támogatók: Petőfi Irodalmi Múzeum, NKA, Visegrad Fund, Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetsége

Catarina Sobral fotóját Teresa Freitas készítette

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról
irodalom

A szerelmi líra reformja A szerelmi líra reformja
Oravecz Imre: 1972. szeptember, Magvető Kiadó, 2020
irodalom

A művészeti autonómia létkérdése A művészeti autonómia létkérdése
A Késelés Villával irodalmi beszélgetéssorozat online estje
Halmai Tamás Kint lények járnak című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Az életem semmi más, csak csoda Az életem semmi más, csak csoda
Opera otthonról – Moody: Push a La Monnaie előadásában
Oláh Judit: Visszatérés Epipóba
színház

Megszületett a félig született egésze Megszületett a félig született egésze
Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című vízigót kosárlabda darabja
gyerek

Frisszen, capkodószan Frisszen, capkodószan
Vadlazac workshop - Ifjú Budapest


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés