bezár
 

film

2020. 09. 23.
Hivatalos az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál versenyprogramja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz produkció került a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nagyjátékfilmes versenyébe, melyek közül többet első alkalommal láthat a magyar a közönség október 13. és 18. között – tudatták a prae.hu portállal a fesztivál szervezői. 

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF) fókuszában a látványtervezők munkássága áll, amelynek megfelelően a versenyprogramba meghívott 10 európai filmalkotás látványtervezői versenyeznek a díjért. A cannes-i FIPRESCI-díjas Kocsis Ágnes legújabb, Éden című alkotásával nyit a fesztivál, de Dombrovszky Linda Golden Globe-díjért versenybe szálló Pilátusa is műsorra kerül, valamint itt kerül Magyarországon először bemutatásra a svéd kultrendező, Roy Andersson a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Oroszlán díját elnyerő új filmje, a Történetek a végtelenségről.

Kocsis Ágnes Éden című filmjének stábjával október 13-án, a 18.00 órai vetítést követően találkozhat a fesztivál közönsége. A film világpremierje a rangos seregszemleként nyilvántartott Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A különös szerelmi történet főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár, ezért teljes elszigeteltségben él. A humorral és iróniával finoman átszőtt Édenért a FOMO látványáért is felelős Vinnai Petra kaphat kitüntetést.

Éden

Kocsis Ágnes: Éden

Bruno Dumont kétszeres cannes-i nagydíjas francia rendező döntésével, hogy új filmjében egy tízéves színésznőt választott Jean d’Arc szerepére, újszerűen hatja át a hősnő időtlen ügyét. Választásával hangsúlyozza a korabeli tragikus női sorsokat és a hihetetlen tüzet, erőt és szabadságot, amelyet a társadalom és a férfiuralom által megbéklyózott nők mutattak Szent Johanna korában. A Jeanne című filmet október 14-én, 16.00 órakor mutatják be a fesztiválon. A látványtervező Erwan Legal.

A Nincs gonosz című német-cseh-iráni filmdráma a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol elnyerte a legjobb filmért járó Arany Medvét. Filmjében Mohammad Rasoulof iráni rendező négy történetet mesél el az iráni halálbüntetésekkel kapcsolatban. Bár a rendező korábbi hét játékfilmje komoly népszerűségnek örvend nemzetközi szinten, hazájában egyiket sem mutatták be. A film látványtervezője Saeed Asadi, akinek szocio-realista hozzáállása az egyedi filmekhez kivívta az Iráni Új Hullám filmeseinek figyelmét is. A bemutatóra október 14-én, 18.30-kor kertül sor.

The Confession című rövidfilmjével Oscar-díjra nominált észt rendező, Tanel Toom Valóság és Igazság című filmje az 1870-es évekbeli Észtországban játszódik. Főszereplője egy megalkuvást nem ismerő ember, akinek lelkét megrontják könyörtelen törekvései egy új élet és elérendő vágyai reményében. A látványtervező Jaagup Roomet, akit a Szent Antal megkísértése című film látványterveiért az Európai Filmakadémia díjára jelölték. A fesztiválon október 15-én, 15.30-tól lesz látható a film.

Miklauzic Bence legújabb filmjének főhőse egy szerethető szélhámos, akinek étkezdéje felett eljárt az idő. Az utolsó esélyt egy megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására kiírt támogatás jelenti számára. A Ninó bárkája főbb szerepeiben az Emmy-díjas Gera Marina, Cserna Antal, Znamenák István, Bartsch Kata és Baki Dániel látható, az október 16-án, 17.00 órakor kezdődő vetítés után pedig a fesztivál vendége lesz a film rendezője, Miklauzic Bence és a film látványtervezője, Klimó Péter.

Ninó bárkája

Miklauzic Bence: Ninó bárkája

Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült II. világháborús dráma egyik oldalon a szörnyűségek és kegyetlenségek, a másik oldalon az ártatlanság és szeretet közvetlen kapcsolatát elemzi. Középpontjában egy magára maradt gyermek áll, aki kénytelen egyedül útnak indulni a vad és ellenséges világban, ahol csak a helyi szabályok, előítéletek és hiedelmek érvényesülnek, az emberi rosszindulatnak és gonoszságnak pedig láthatóan nincs határa. A Vacláv Marhoul rendezésében, Jan Vlasák Emmy-díjas (Anne Frank: The Whole Story) látványtervező közreműködésével készült filmet október 15-én, 18.00 órakor mutatják be.
 
Hangulatos és izgalmas film noirnak ígérkezik az Oscar-díjas Ida producereitől, Pawel Borowski rendezésében készült Most hazudok. A lengyel metafizikai thriller egy retro-futurisztikus világban játszódik, ahol a szereplők egy bonyolult, sötét intrikába bonyolódnak, semmi sem az, aminek látszik, a nézőt pedig egy sor drámai esemény vezeti a teljesen meglepő végkifejlethez. A filmet október 16-án, 15.00 órakor láthatja a közönség, látványtervezőként  pedig Daria Dwornik versenyzik.

Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb és legsikeresebb munkája, a Szolgák történelmi eseményeken alapuló fikciós film.  A történet az 1980-as években játszódik, amikor a kommunista állam és a csehszlovák katolikus egyház nyugtalan és összetett viszonyába pillanthatunk be. A rezsim által támogatott papi szervezetet azért hozták létre, hogy a papokat az államideológia számára elfogadhatóvá formálják. A Szolgák világpremierje a 70. Berlinale Encounters szekciójában volt. Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon október 17-én, 15.00 órakor mutatják be.

Dombrovszky Linda Pilátus című filmje a közeljövőben a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért száll majd versenybe, korábban pedig a milánói MIFF Awards legjobb filmnek járó díját nyerte el, a legjobb rendező, a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid) és a legjobb vágó (Mezei Áron) díjaival egyetemben. A Szabó Magda azonos című regényéből készült tévéfilm látványtervezője a korábban az Aranyéleten és a Liza, a rókatündéren is dolgozó Hujber Balázs. A filmet október 16-án, 19.00 órakor közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be a fesztiválon.

Pilátus

Dombrovszky Linda: Pilátus

Új mozival érkezik továbbá a fesztiválra a svéd kultrendező és forgatókönyvíró, Roy Andersson. A Történetek  a végtelenségről Velencében a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlánt nyerte el. Az elismert kortárs skandináv filmrendező ezúttal is filozófiai és létkérdéseket boncolgat fekete humorba ágyazva. A film látványtervezője Nicklas Nilsson, Anders Helström valamint Frida Ekström. Andersson operatőre pedig ismét a magyar Pálos Gergely (KSMM-sorozatunkban itt beszélgettünk vele) volt, akivel az október 17-i, 16.30-kor tartott bemutatót követően beszélgethet a közönség.

A filmeket elbíráló zsűriben helyet foglal az Emmy-díjas Csupó Gábor producer és animációs szakember, akinek a nevéhez többek között a Fecsegő tipegők sorozat és a Simpson család fűződik, Kovács Claudia operatőr, aki számos neves produkcióban (Hell Boy II., Saul fia, Rossz versek) dolgozott már, valamint Szabolcs János díszlet- és látványtervező, aki az utóbbi húsz évben olyan hazai és külföldi produkciók látványtervein dolgozott, mint a Jadviga párnája, Szabadság, szerelem, Friss Levegő vagy Steven Spielberg Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt München című filmje.

Mindemellett a fesztivál szervezői idén számos szakmai programmal is készülnek. Flash konferencia a filmes látványtervezésről címmel az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a látványtervezés műhelytitkaiba a legújabb filmekhez kapcsolódó esettanulmányok segítségével. Továbbá a Junior Fórumon látványtervező szakos hallgatók  kapnak bemutatkozási lehetőséget friss alkotásaikkal. A fesztiválnak helyet adó Szolnoki TiszaPart Moziban a vetítések és a szakmai programok mellett koncertekkel, kiállításokkal is várják a látogatókat.

További információ az ATAFF honlapján található.

Képek forrása: Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Facebook-oldala, Éden film Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés