bezár
 

art&design

2020. 10. 04.
Gábor Jenő festőművész munkáiból nyílik kiállítás Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gábor Jenő festőművész munkáiból nyílik kiállítás Pécsen Gábor Jenő (1893-1968) festőművész párizsi utazásáról szóló naplójának szövege és a festményei láthatók azon a kiállításon, amely október 9-től látogatható a pécsi Modern Magyar Képtárban - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

A JPM és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, valamint magánkollekciókból származó - a neves alkotó életművének egyik legjelentősebb korszakát bemutató - alkotások a közlemény szerint sajátos módon illusztrálják Gábor Jenő (1893-1968) naplójának szövegét. Mint írták, a kiállítás arra is rávilágít, hogy az utazás mint a hagyományos festői életrajzok momentuma a 20. században már nem csupán az egységes akadémikus ábrázolási technika meghatározó távoli, egzotikus témák keresését jelentette, hanem újabb ábrázolási módszerek, stílusirányzatok megismerését is.

A kommünikében felidézték: Gábor Jenő Párizsban együtt talált rá a modern nagyváros életének különleges jeleneteire és a mindezeket megjelenítő modern képzőművészeti törekvésekre.

A párizsi képeken egy pécsi turista egzotikumot kereső nézőpontjából látja az érdeklődő a várost: a jellegzetes utcák, épületek, a Szajna hídjai, a Bois de Boulogne parkja, vagy a Le Havre-i kikötő és strand éppúgy része ennek a tekintetnek, ahogy az opera nézőtere vagy - legfőbb témaként - a mulatók és szórakozóhelyek világa - írták a közleményben.

A JPM felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás telefonos bejelentkezést követően tekinthető meg október 9. és jövő év március vége között.

A tárlatról további részletek a jpm.hu oldalon olvashatók.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés