bezár
 

zene

2020. 10. 05.
Bach összes csellószvítje Perényitől
Negyven év után ismét megjelenik Bach hat szóló csellószvitje Perényi Miklós előadásában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bach összes csellószvítje Perényitől Generációjának egyik legnagyobb csellistája, hangszerének világhírű képviselője, a kétszeres Kossuth-díjas Perényi Miklós 40 évvel ezelőtt már rögzítette a Hungarotonnál a zenetörténet legismertebb és legnehezebb kompozíciói közé tartozó hat szvitet – most, négy évtized elteltével ismét az ő előadásában hallhatjuk Johann Sebastian Bach életművének ezen jelentős darabjait - tudatta a Hungaroton a prae.hu művészeti portállal.

Perényi Miklós gordonkatanulmányait ötévesen kezdte, majd rendkívüli tehetségként már hétévesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola előkészítő tagozatára. Első önálló koncertjét 9 éves korában adta a Zeneakadémián, és pályafutása alatt fellépett a világ szinte összes rangos koncerttermében. Kétszeres Kossuth-díjas művész (1980, 2006), aki elnyerte többek között a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat (1987), és 2014 óta a Nemzet Művésze címet viseli. Franciaországban a Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres címmel tüntették ki (2002).

J. S. Bach: Solo Cello Suites

Első lemez:

G-dúr csellószvit, BWV 1007 (18:11)

Esz-dúr csellószvit, BWV 1010 (26:12)

C-moll csellószvit, BWV 1011 (26:15)

Második lemez:

D-moll csellószvit BWV 1008 (20:57) 

C-dúr csellószvit, BWV 1009 (22:02)

D-dúr csellószvit BWV 1012 (30:47)

„Perényinek minden egyes lemezfelvétele jeles esemény – különösen az, ha a csellóirodalom fundamentumát, Bach szólószvitjeit rögzíti a stúdióban” - olvashatjuk az  október 9-én megjelenő album kísérőszövegében.

Fotó: Hungaroton 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés