bezár
 

film

2020. 10. 06.
Hibrid vetítéssorozatot indít a berlini magyar kulturális intézet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hibrid vetítéssorozatot indít a berlini magyar kulturális intézet Belvárosi épületének mozitermében és a virtuális térben futó filmvetítés-sorozattal kíséri a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin - CHB) a hazai fotográfia trendjeit bemutató kiállítását, amely bekerült a művészeti ág egyik legrangosabb nemzetközi fesztiválja, az Európai Fotográfia Hónapja (EMoP) hivatalos programjába - adta közzé az MTI.

A képek dialektikája című tárlathoz kapcsolódó sorozatban a magyar művészfilm egy sor kiemelkedő alkotását mutatják be. Az első, szerdai online vetítésen rögtön két legendás munkát láthatunk, Xantus János Eszkimó asszony fázik című 1983-ban forgatott filmjét és az Eperjes Károly főszereplésével készített Meteót, Mész András 1990-es rendezését.

A sorozat október második felében az intézetben folytatódik három ingyenes helyszíni vetítéssel: Zolnay Pál Fotográfia (1972) című dokumentarista játékfilmjével a műfaj filozófiája kerül előtérbe, a magyar avantgárd atyjaként számon tartott Erdély Miklós Álommásolatok című 1977-es alkotása pedig az álom, a valóság és a művészet kapcsolódási pontjait vizsgálja. A sorozatot Szomjas György 1992-es kultfilmje, a Roncsfilm zárja, amelyet a kelet-európai filmművészet egyik legfontosabb fórumán, a november 3-án kezdődő Cottbus-i Filmfesztiválon is vetítenek. 

A CHB az EMoP hivatalos programjaként rendezett fotókiállításán az 1970-es évektől az ezredfordulóig mutatja be a fotóalapú- és fotóművészeti trendek alakulását a magyar képzőművészetben. A budapesti Ludwig Múzeum gyűjteményéből összeállított tárlaton csaknem harminc művész, köztük Hajas Tibor, Lakner László, Nagy Kriszta, Pinczehelyi Sándor, Tolvaly Ernő, Tót Endre és Ujj Zsuzsi munkáit mutatják be a berlini közönségnek.

Az EMoP, az európai nagyvárosok fotóművészeti fesztiváljainak hálózata, 2004-ben hozták létre Berlin, Párizs és Bécs kezdeményezésére. A német fővárosban az idei fotóhónapon száz helyszínen ötszáz alkotó mutatkozik be. A CHB a fesztivál visszatérő résztvevője.

Fotó: magyar.film.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Oláh Judit: Visszatérés Epipóba
Burhan Qurbani: Berlin, Alexanderplatz
Max Barbakow: Palm Springs
Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával

Más művészeti ágakról

art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
art&design

Godot megérkezése Godot megérkezése
Tárlatvezetés a Godot galéria „KOL-LABOR” című kiállításán
art&design

A csönd hangjai A csönd hangjai
Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis
gyerek

Nem félünk a kortárstól Nem félünk a kortárstól
Kapu - kortársakról tanároknak és szülőknek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés