bezár
 

art&design

2020. 10. 10.
Mozgalmas ősz a Néprajzi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mozgalmas ősz a Néprajzi Múzeumban Animációs kisfilm az új épület tartalmairól, online konferencia az új állandó kiállításokról, iskolásoknak szóló pályázat, arculati frissítés – ezek a Néprajzi Múzeum idei őszének aktuális hívószavai.

Az új épület

Elérte legmagasabb pontját a Néprajzi Múzeum városligeti új épülete; melynek mintegy 60 százaléka a térszint alatt kap helyet, a felszín fölötti rész pedig két, dombszerű szárnyra válik szét. Az intézmény új animációs kisfilmje az épület különlegessége mellett bepillantást enged a megvalósítani tervezett látogatói élménybe. A cél, hogy már ebben a fázisban el lehessen képzelni, milyen lesz bejárni az épületet, a transzparens tereket. A film különlegességét emellett a 3D szkennelt műtárgyak, valamint a drónfelvételek és az épületmodell összefűzése jelentik. 


 

Online konferencia

A fizikai megújulás mellett a Néprajzi Múzeum koncepcionális váltásra is készül, melynek meghatározó eleme az új állandó kiállítások létrehozása, ami mérföldkőnek számít nemcsak a Néprajzi Múzeum és a hazai néprajzi muzeológia, hanem a néprajztudomány történetében is. Novemberben a koncepciók részletes bemutatására, valamint hazai és nemzetközi szakmai körökben való megmérettetésére kerül sor az Útközben – En Route elnevezésű konferencián, melyet teljes egészében online rendeznek meg a szakemberek. Az esemény példa nélküli szakmai párbeszédnek teremt lehetőséget, illetve az ingyenes és külön erre az alkalomra kialakított online felületen való kapcsolódásnak köszönhetően a Néprajzi Múzeum jövője iránt érdeklődők lehető legszélesebb körét éri majd el. A teljes program már elérhető a konferencia oldalán.

Pályázatok

Félidőjéhez érkezett a múzeum arculatának megújítására kiírt pályázat, amely iránt a meghirdetés óta nagy az érdeklődés. Az intézmény a határidő lezárultáig, október végéig várja a pályamunkákat. A megjelenítés kapcsán megfogalmazott elvárások sorában kiemelik, hogy az arculat reflektáljon a Néprajzi Múzeum által képviselt értékekre, a magyar és nemzetközi etnográfiai gyűjteményekre és azok sokszínűségére, az intézmény által képviselt tudásra, valamint utaljon a helyre, annak speciális tematikájára, esetleg a sajátosan egyedi, új épületre. További részletek itt olvashatók.

Az ősz folyamán iskolások számára is pályázatot ír ki a Néprajzi Múzeum. Az Egy napom elnevezésű felhívásban általános iskolás gyerekektől várnak fotósorozatot. 1936-ban Szöllősy Kálmán fotóművész, a magyaros stílus egyik mestere fotómontázst készített egy boldogi kislány napi teendőiről. A fényképekkel elmesélt kedves történetből, amely egy angol oktatási magazin számára készült, megismerhetjük egy átlagos hétköznap történéseit: hogyan készül a kislány az iskolába, milyen az iskolai élet, mit csinál délután a ház körül, hogyan étkezik együtt a család. A múzeum célja, hogy ehhez hasonlóan 2020-ban is megörökítsék egy mai 10-14 éves gyermek egy napjának történetét, s a legjellemzőbbeket a készülő állandó kiállításhoz tartozó MÉTA interaktív térben is bemutassák. A pályázati kiírással és további részletekkel hamarosan jelentkezik a Néprajzi Múzeum. Addig is érdemes megtekinteni a régi korok iskoláit bemutató cikket és fotógyűjteményt a Néprajzi Múzeum oldalán.

Fotó: Néprajzi Múzeum

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Kereszt a világ végén Kereszt a világ végén
Keresztes Zoltán oroszországi fényképeiről
art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról
art&design

Üzenetek a poszt-tisztaság korából Üzenetek a poszt-tisztaság korából
Avagy szeméthalmaz a galériában: Szabó Kristóf „ERROR” című kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli
irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
A Margó Fesztivál záró napja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés