bezár
 

art&design

2020. 10. 10.
Mozgalmas ősz a Néprajzi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mozgalmas ősz a Néprajzi Múzeumban Animációs kisfilm az új épület tartalmairól, online konferencia az új állandó kiállításokról, iskolásoknak szóló pályázat, arculati frissítés – ezek a Néprajzi Múzeum idei őszének aktuális hívószavai.

Az új épület

Elérte legmagasabb pontját a Néprajzi Múzeum városligeti új épülete; melynek mintegy 60 százaléka a térszint alatt kap helyet, a felszín fölötti rész pedig két, dombszerű szárnyra válik szét. Az intézmény új animációs kisfilmje az épület különlegessége mellett bepillantást enged a megvalósítani tervezett látogatói élménybe. A cél, hogy már ebben a fázisban el lehessen képzelni, milyen lesz bejárni az épületet, a transzparens tereket. A film különlegességét emellett a 3D szkennelt műtárgyak, valamint a drónfelvételek és az épületmodell összefűzése jelentik. 


 

Online konferencia

A fizikai megújulás mellett a Néprajzi Múzeum koncepcionális váltásra is készül, melynek meghatározó eleme az új állandó kiállítások létrehozása, ami mérföldkőnek számít nemcsak a Néprajzi Múzeum és a hazai néprajzi muzeológia, hanem a néprajztudomány történetében is. Novemberben a koncepciók részletes bemutatására, valamint hazai és nemzetközi szakmai körökben való megmérettetésére kerül sor az Útközben – En Route elnevezésű konferencián, melyet teljes egészében online rendeznek meg a szakemberek. Az esemény példa nélküli szakmai párbeszédnek teremt lehetőséget, illetve az ingyenes és külön erre az alkalomra kialakított online felületen való kapcsolódásnak köszönhetően a Néprajzi Múzeum jövője iránt érdeklődők lehető legszélesebb körét éri majd el. A teljes program már elérhető a konferencia oldalán.

Pályázatok

Félidőjéhez érkezett a múzeum arculatának megújítására kiírt pályázat, amely iránt a meghirdetés óta nagy az érdeklődés. Az intézmény a határidő lezárultáig, október végéig várja a pályamunkákat. A megjelenítés kapcsán megfogalmazott elvárások sorában kiemelik, hogy az arculat reflektáljon a Néprajzi Múzeum által képviselt értékekre, a magyar és nemzetközi etnográfiai gyűjteményekre és azok sokszínűségére, az intézmény által képviselt tudásra, valamint utaljon a helyre, annak speciális tematikájára, esetleg a sajátosan egyedi, új épületre. További részletek itt olvashatók.

Az ősz folyamán iskolások számára is pályázatot ír ki a Néprajzi Múzeum. Az Egy napom elnevezésű felhívásban általános iskolás gyerekektől várnak fotósorozatot. 1936-ban Szöllősy Kálmán fotóművész, a magyaros stílus egyik mestere fotómontázst készített egy boldogi kislány napi teendőiről. A fényképekkel elmesélt kedves történetből, amely egy angol oktatási magazin számára készült, megismerhetjük egy átlagos hétköznap történéseit: hogyan készül a kislány az iskolába, milyen az iskolai élet, mit csinál délután a ház körül, hogyan étkezik együtt a család. A múzeum célja, hogy ehhez hasonlóan 2020-ban is megörökítsék egy mai 10-14 éves gyermek egy napjának történetét, s a legjellemzőbbeket a készülő állandó kiállításhoz tartozó MÉTA interaktív térben is bemutassák. A pályázati kiírással és további részletekkel hamarosan jelentkezik a Néprajzi Múzeum. Addig is érdemes megtekinteni a régi korok iskoláit bemutató cikket és fotógyűjteményt a Néprajzi Múzeum oldalán.

Fotó: Néprajzi Múzeum

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

A Gonosz Bálna A Gonosz Bálna
Posztszocialista vakuemlékek és megidézett gyermekkor az ISBN Galériában
art&design

Andy Warhol utolsó szerelme Andy Warhol utolsó szerelme
A magyar performansz története 1966–2018 (4): Nyugati magyar performansz: Magyar Műhely (1972–95), SQUAT Színház (1976–91)
art&design

A figura reinkarnációi A figura reinkarnációi
Széljegyzetek a „Figura” című kiállításhoz
art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja

Más művészeti ágakról

Interjú Ubrankovics Júlia színésznővel filmes és színházi szerepeiről, amerikai tapasztalatairól
színház

Lápos és az akkumulátor Lápos és az akkumulátor
A Független Színház Falunap című előadásáról
Oláh Judit: Visszatérés Epipóba


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés