bezár
 

art&design

2020. 10. 10.
Rajzoló robottal jeleníti meg a MOME a Barabási-hálózatokat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rajzoló robottal jeleníti meg a MOME a Barabási-hálózatokat A MOME Innovációs Központ Emergens Media kutatócsoportja Barabási Albert-László hálózatkutató, fizikus felkérésére közös projektet fejlesztett, mely október 10-én debütált a Ludwig Múzeumban nyíló kiállításon. Az együttműködés keretében hálózatrajzoló robotot és egy kiterjesztett valóság (AR) alkalmazást is bemutattak.

Október 10-én nyíllt a Ludwig Múzeumban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Barabásilab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás, ahol többek között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kutatói által fejlesztett, alkotói életutakat kirajzoló mechanikus installáció, valamint egy nyomtatott 3D szobor és egy kiterjesztett valóság (AR) alkalmazás várja a látogatókat.

Az elmúlt évek/évtizedek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonságának a hálózatkutatás és hálózati vizualizáció bizonyult, amely hatékony eszköznek tűnik kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is. A Rejtett mintázatok című kiállítás a nagyrészt Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető ún. Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré szerveződik. A hálózati vizualizáció alakulásának-fejlődésének nyomon követésével – a Barabási kutatólabor meghatározó projektjeinek bemutatása révén – az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásához juthat el az érdeklődő. A csúcstechnológia (adatszobrok, MI, AR, VR, rajzoló robot) felhasználásával a hálózati ábrák és struktúrák szemléletesen értelmezik azokat a rejtett kapcsolatokat és összefüggéseket, amelyek egy-egy vizsgált jelenség hátterében húzódnak.

 

A kiállítás 2020. október 10. és 2021. január 17. között látogatható a Ludwig Múzeumban.

Helyszín: 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés