bezár
 

film

2020. 10. 12.
Idén is lesz Országos Képzőművészeti Filmnapok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges válogatásprogrammal jelentkezik a népszerű A művészet templomai sorozat: a Budapesten, Szegeden és Debrecenben október 14–21. között megrendezett II. Országos Képzőművészeti Filmnapokon visszatérnek a nagyvászonra a sorozat legnépszerűbb korábbi részei, és premier előtti vetítéseken debütál a legújabb, Amadeo Modigliani életpályáját bemutató epizód, értesítették a szervezők a prae.hu művészeti portált.

Hat éve indult útjára A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilmsorozat, amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, múzeumait és műkincseit mutatja be moziélmény formájában. A kifejezetten mozivászonra készült, látványos dokumentumfilmek a szakértői interjúkat archív felvételekkel, játékfilmes életrajzi jelenetekkel és a műalkotások részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe. A sorozat keretében minden évben 4–5 új művészeti film érkezik országszerte az art mozikba.

A II. Országos Képzőművészeti Filmnapok keretében Budapesten az Urániában (október 14–17.), a szegedi Belvárosi Moziban (október 15–21.), és a debreceni Apollo Moziban (október 18–21.) visszatérnek a nagyvászonra A művészet templomai sorozat legnépszerűbb epizódjai. A filmnapok nyitóvetítése a sorozat legújabb, Amadeo Modigliani életpályáját bemutató részének premier előtti díszbemutatója lesz október 14-én az Urániában, ahol a vetítés előtt bevezető előadást tart Rébay Fatima művészettörténész, múzeumpedagógus, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

A sorozat Prado Múzeumról készült korábbi epizódját is jegyző Valeria Parisi Modigliani centenárium címmel mozikba kerülő új filmjében egy eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel a Modigliani, „az elátkozott zseni” művészi pályája és botrányokkal teli, bohém és tragikus magánélete: élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból, aki két nappal Modigliani halála után öngyilkosságot követett el. Modigliani életpályájának helyszínei, köztük Livorno, Firenze, Velence és Párizs különleges archív felvételeken elevenednek meg, és a sorozatra jellemző részletgazdag képkockákon megjelennek a vásznon ma már milliókat érő műalkotásai is, amelyeknek jellegzetes, hosszúkás ábrázolásmódja a védjegyévé vált. Jelentős párizsi műgyűjtemények mellett olyan neves intézmények tárlatai kerülnek a vászonra, mint a bécsi Albertina, a washingtoni Nemzeti Galéria és a Livornoi Városi Múzeum.

A művészet templomai korábbi évadjainak legsikeresebb alkotásai közül látható lesz többek között a sorozat legelső, Vatikáni Múzeumot és a Sixtus-kápolnát bemutató epizódja, valamint a madridi Prado Múzeum és a szentpétervári Ermitázs történetét és csodálatos gyűjteményét, Bosch, Tintoretto, Hokuszai, Paul Gauguin, Frida Kahlo, Salvador Dalí életét és művészetét, impresszionista mesterek kevésbé ismert alkotásait bemutató mozifilmek.

A 20. századi modern művészethez kapcsolódva három különleges dokumentumfilm is helyet kapott a Képzőművészeti Filmnapok programjában. Látható lesz a modern művészet legismertebb gyűjtőjéről és műpártolójáról, Peggy Guggenheimről készült portréfilm, A művészet megszállottja; a náci diktatúra művészetüldözését és az ellopott műkincsek utáni nyomozást feldolgozó Hitler kontra Picasso; és az Az új Bauhaus című fesztiváldíjas amerikai dokumentumfilm, amely a 125 éve született világhírű fotográfus, konstruktivista festő, formatervező és a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, Moholy-Nagy László életútjáról és örökségéről, s arról az újító szellemű, modern technikát művészi sokszínűséggel integráló szemléletéről mesél, amely máig inspirálja az alkotókat.

A részletes program a sorozat Facebook oldalán olvasható. Aki lemarad esetleg a programról, a filmek egy részét később a Várkert Bazár és az Art+ Cinema filmklub vetítésein és a sorozat online filmkölcsönzőjében is elérheti.

Képek forrása: Pannonia Entertainment 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés