bezár
 

film

2020. 10. 13.
Október 15-én debütál online a Psycho60 – szülinapi zuhanyjelenet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2020. nyarán 60 színésznővel forgatta újra a világ talán legismertebb képsorát, Hitchcock Psychójának zuhanyjelenetét Végh Vozó Zoltán rendező. Az apropó a film idei, 60-ik születésnapja: az egész egy rajongói tanulmány projektnek indult, ami egyszer csak egész nagyra nőtte ki magát – tájékoztatta a prae.hu portált a Psycho60 stábja.

Többek között olyan ismert színésznők is igent mondtak a felkérésre, mint például Trokán Nóra, Gubás Gabi, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura, Péterfy Bori, Szulák Andrea, Pásztor Erzsi, Brunner Márta és Haumann Petra, de egy rövid kép erejéig Törőcsik Mari is látható lesz.

Psycho60

A híres jelenet minden snittjében másik színésznő szerepel, van aki arccal, van, akinek csak a kézfeje vagy más testrésze látszik. Mint a stáb utánanézett, az eredeti jelenetet sem csak a sztár színészekkel forgatták. Janet Leigh csak akkor szerepelt, amikor az arca látszott, míg a többi jelenetben a dublőre látszik. A gyilkost is két színésznő játszotta. Szóval, amit ők hatvanan adtak most elő, ahhoz Hitchcocknak is legalább négy színésznőre volt szüksége. Az elkészült produkcióban pedig nemcsak a háromperces újraforgatott jelenet lesz látható, utána azt is bemutatják, hogy egyes snittekben ki (vagy kinek a testrésze) látható a képen.

Psycho60

A jelenet tökéletes lemásolása rengeteg nehézségbe ütközött, kezdve attól, hogy a bojler nem bírta a sok meleg vizet zuhanyzáskor, azon keresztül, hogy szinte lehetetlenség volt olyan zuhanyfüggönyt találni, ami pont annyira ereszti át a fényt, mint az eredeti filmben, egészen addig, hogy az amerikai csempeméret teljesen más, mint ami itthon bárhol megtalálható volt. Továbbá a készítőknek olyasmikre is figyelniük kellett, mint hogy az eredeti jelenetben 1–2 képkocka erejéig eláll a zuhany, és bár egy-egy ilyen „apróság” több napos fejtörést okozhatott a stábnak, elmondásuk szerint, végeredményben, közelebb hozta őket a filmtörténet egyik legikonikusabb jelenetének megértéséhez.

Psycho60

A jelenthez egyébként külön legyártásra került a film miatt híres-hírhedtté vált, és innen rengeteg filmbe bekerült henteskés műanyagból, a zuhanyfej és az amerikai típusú lefolyó is. A végig no-budget produkció így is rengeteg zsebpénzébe került az alkotóknak, de igazi okos low-budget megoldások születtek, mint például hogy a motel tapétájának mintáját kézzel rajzolták meg, majd A3-as papírokra nyomtatták, és ezeket összeragasztották.

Az újraforgatott zuhanyjelenet elsőként a 24.hu felületén és a Hitchcock Challenge YouTube-csatornáján debütál majd október 15-én.

Képek forrása: Psycho60

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az HBO Otthon című karanténsorozatának finn kiadásáról
Iryna Tsilyk A föld oly kék, mint egy narancs című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon
Oláh Judit: Visszatérés Epipóba
Gondolatok a Prometheus és az Alien: Covenant című Scott-filmekről

Más művészeti ágakról

art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
art&design

Ördögavatás Ördögavatás
Humán holtterek körbejárása a Pécsi Galériában
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről, Magvető, 2020
Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/3


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés