bezár
 

irodalom

2020. 10. 16.
Összefoglaló az Élet és Irodalom eheti számából
2020. október 15.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összefoglaló az Élet és Irodalom eheti számából A kortárs magyar irodalom egyik legismertebb és legolvasottabb politikai is irodalmi hetilapja számomra eddig is fontos olvasmány volt, azonban mostantól heti feladatom lesz a lap értő, odafigyelő tanulmányozása...

Az első oldalon először mindig a képet nézem meg, amely az eheti szám esetében különösen figyelemre méltó, hiszen efZámbó István Nyílt levél című festménye elvont, kissé morbid módon ábrázol emberi és állati tulajdonságot egyaránt magukon hordozó alakokat, mindezeket pedig sormintaként húzza fel egy hullámzó, talán vizet ábrázoló háttér elé. A kiemelt tartalomjegyzékre terelődik a figyelmem, először csak végigfutom a szerzők neveinek listáját, majd tüzetesebben is áttanulmányoztam, kitől milyen című szöveget közölnek.

Ezen a héten olvasható Gadó Gábor Függőségek, Herczog László Az egézségügyi szolgálati viszonyról, Szicherle Patrik-Krekó Péter-Molnár Csaba Rossz közérzet a külpolitikában című cikke. Ezeket követi Báthori Csaba író, költő, műfordító beszélgetése Várkonyi Benedekkel a "Szonettben egy eposzt is el lehet beszélni" idézetet választva a párbeszéd címeként. Az idei irodalmi Nobel-díjas Luise Glückről Gerevich Andrástól olvashatunk. Az irodalom rovatba a héten Bozsik Péter egy hosszú verse került be Irkalap címmel. Itt olvasható még Burns Katalin Útrakelés, Turi Tímea Tapintat, Kiss Tibor Noé Még akkor is szerettelek, Péter János Hamarabb és Hegedűs Vera Isten háza című tárcája.

Személyes kedvenceim az utóbbi műfajból Kiss Tibor Noé szövege, amelyben a gyász legnehezebb, legfájóbb időszakának érzelmeit örökít meg, azt, hogy milyen elveszíteni egy hozzánk nagyon közel álló szerettünket. A versek közül Vedres Ági párás erdő című költeményét találom a legkiemelkedőbbnek, amely a címhez hűen egy hajnali sétát, bolyongást ír le az ébredező erdőben.

A folyóirat szentel egy fél oldalt azokra a könyvekre, amelyek az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretein belül jelennek meg, itt lesz az első bemutatójuk. A három legkiemeltebb ezek közül Závada Pál Wanderer című regénye, amely egy utazás történetét írja le, amelynek végállomása Budaörs. Továbbá Milbacher Róbert Angyali üdvözletek című bibliai témát feldolgozó műve. Illetve Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című regénye, amelyben egy baleset következményeiről olvashatunk.

Megható és lebilincselő írások kerültek be a lapba, tartalmas olvasnivalót biztosítva ezzel egy egész hétre. Érdemes az új Élet és Irodalomba belelapozni.

Élet és Irodalom LXIV. évfolyam, 42. szám, megjelenik: 2020. október 16.

nyomtat

Szerzők

-- Horváth Florencia --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés