bezár
 

irodalom

2020. 10. 16.
Összefoglaló az Élet és Irodalom eheti számából
2020. október 15.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összefoglaló az Élet és Irodalom eheti számából A kortárs magyar irodalom egyik legismertebb és legolvasottabb politikai is irodalmi hetilapja számomra eddig is fontos olvasmány volt, azonban mostantól heti feladatom lesz a lap értő, odafigyelő tanulmányozása...

Az első oldalon először mindig a képet nézem meg, amely az eheti szám esetében különösen figyelemre méltó, hiszen efZámbó István Nyílt levél című festménye elvont, kissé morbid módon ábrázol emberi és állati tulajdonságot egyaránt magukon hordozó alakokat, mindezeket pedig sormintaként húzza fel egy hullámzó, talán vizet ábrázoló háttér elé. A kiemelt tartalomjegyzékre terelődik a figyelmem, először csak végigfutom a szerzők neveinek listáját, majd tüzetesebben is áttanulmányoztam, kitől milyen című szöveget közölnek.

Ezen a héten olvasható Gadó Gábor Függőségek, Herczog László Az egézségügyi szolgálati viszonyról, Szicherle Patrik-Krekó Péter-Molnár Csaba Rossz közérzet a külpolitikában című cikke. Ezeket követi Báthori Csaba író, költő, műfordító beszélgetése Várkonyi Benedekkel a "Szonettben egy eposzt is el lehet beszélni" idézetet választva a párbeszéd címeként. Az idei irodalmi Nobel-díjas Luise Glückről Gerevich Andrástól olvashatunk. Az irodalom rovatba a héten Bozsik Péter egy hosszú verse került be Irkalap címmel. Itt olvasható még Burns Katalin Útrakelés, Turi Tímea Tapintat, Kiss Tibor Noé Még akkor is szerettelek, Péter János Hamarabb és Hegedűs Vera Isten háza című tárcája.

Személyes kedvenceim az utóbbi műfajból Kiss Tibor Noé szövege, amelyben a gyász legnehezebb, legfájóbb időszakának érzelmeit örökít meg, azt, hogy milyen elveszíteni egy hozzánk nagyon közel álló szerettünket. A versek közül Vedres Ági párás erdő című költeményét találom a legkiemelkedőbbnek, amely a címhez hűen egy hajnali sétát, bolyongást ír le az ébredező erdőben.

A folyóirat szentel egy fél oldalt azokra a könyvekre, amelyek az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretein belül jelennek meg, itt lesz az első bemutatójuk. A három legkiemeltebb ezek közül Závada Pál Wanderer című regénye, amely egy utazás történetét írja le, amelynek végállomása Budaörs. Továbbá Milbacher Róbert Angyali üdvözletek című bibliai témát feldolgozó műve. Illetve Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című regénye, amelyben egy baleset következményeiről olvashatunk.

Megható és lebilincselő írások kerültek be a lapba, tartalmas olvasnivalót biztosítva ezzel egy egész hétre. Érdemes az új Élet és Irodalomba belelapozni.

Élet és Irodalom LXIV. évfolyam, 42. szám, megjelenik: 2020. október 16.

nyomtat

Szerzők

-- Horváth Florencia --


További írások a rovatból

irodalom

Zsolozsma téri bábszínház Zsolozsma téri bábszínház
Balassa Krisztián: Marionett fenomenál, Kalligram kiadó, Budapest, 2021.
irodalom

Mészöly Miklós Szekszárdja, Szekszárd Mészöly Miklósa Mészöly Miklós Szekszárdja, Szekszárd Mészöly Miklósa
Liebhauser János[szerk.] és Dicső Zsolt[szerk.]: Átfénylik rajtuk, Antológia Mészöly Miklós 100. születésnapjára, Kalligram Kiadó, Budapest 2021.
irodalom

Kinézni az ablakon és a közös éghez tartozni Kinézni az ablakon és a közös éghez tartozni
Lezárult a SZIFONline Vándorló Írólaborának első évada

Más művészeti ágakról

Interjú Pusker Júliával fordulópontokról, külföldi érvényesülésről, a klasszikus zenei előadóművészet minőségének alakulásáról
Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor
art&design

Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására
Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről
Az Átrium Színház A trianoni csata című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés