bezár
 

irodalom

2020. 10. 22.
Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet Az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) kulturális világszervezete, az UNESCO 2001 óta minden évben pályázati úton választ ki egy-egy várost, amely áprilistól márciusig, egy teljes éven át viselheti a címet.

Az utolsó két európai könyvfőváros Wroclaw (2016) és Athén (2018) voltak, 2020 aktuális könyvfővárosa Kuala Lumpur, 2021-ben pedig Tbiliszi lesz.

A főváros vezetését az motiválja a pályázat elkészítésére, hogy Budapestet – a sportesemények mellett – a kiemelkedő kulturális rendezvényekkel kapcsolatban is megismerje a világ. Emellett az egyéves programsorozat a könyvszakmának és a kulturális turizmusban érintett szereplőknek is segítség lehet.

A tervek szerint a programok nagy része ingyenes lesz, mert a főváros vezetésének célja „a kulturális szegénység felszámolása”. A pályázatot szakmai grémium készíti elő, az egyeztetések már a tavaszi karantén ideje alatt elkezdődtek, amikor a fővárosi könyvtárak zárva voltak. A magyar UNESCO szakbizottságok teljes mértékben támogatják a főváros pályázatát, amelyet 2021 nyarán kell benyújtania Budapestnek, döntés várhatóan 2021 szeptemberében lesz.

Fotó: pixabay.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bereményi Géza: Magyar Copperfield, Magvető, 2020
irodalom

„A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek” „A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek”
Beszélgetés Tompa Andreával a Költő a nappaliban eseményén
Nyitott Műhely, 2020. november 7.
Erdős Virág: Hősöm, Magvető kiadó, 2020

Más művészeti ágakról

Michelle Marly, Maria Callas, a díva regényéről
A szolgálólány meséje az HBO-n
art&design

Urbánus sziklák lecsupaszítva Urbánus sziklák lecsupaszítva
Szabó Kristóf KristofLab kiállítása: Cserhalmi Luca megnyitó szövege
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Elindult a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projekt weboldala Elindult a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projekt weboldala
www.ksmm.hu


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés