bezár
 

irodalom

2020. 10. 22.
Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet Az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) kulturális világszervezete, az UNESCO 2001 óta minden évben pályázati úton választ ki egy-egy várost, amely áprilistól márciusig, egy teljes éven át viselheti a címet.

Az utolsó két európai könyvfőváros Wroclaw (2016) és Athén (2018) voltak, 2020 aktuális könyvfővárosa Kuala Lumpur, 2021-ben pedig Tbiliszi lesz.

A főváros vezetését az motiválja a pályázat elkészítésére, hogy Budapestet – a sportesemények mellett – a kiemelkedő kulturális rendezvényekkel kapcsolatban is megismerje a világ. Emellett az egyéves programsorozat a könyvszakmának és a kulturális turizmusban érintett szereplőknek is segítség lehet.

A tervek szerint a programok nagy része ingyenes lesz, mert a főváros vezetésének célja „a kulturális szegénység felszámolása”. A pályázatot szakmai grémium készíti elő, az egyeztetések már a tavaszi karantén ideje alatt elkezdődtek, amikor a fővárosi könyvtárak zárva voltak. A magyar UNESCO szakbizottságok teljes mértékben támogatják a főváros pályázatát, amelyet 2021 nyarán kell benyújtania Budapestnek, döntés várhatóan 2021 szeptemberében lesz.

Fotó: pixabay.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés