bezár
 

irodalom

2020. 11. 05.
Kikapcsolódáshoz, de akár önvizsgálathoz is
2020. november 5.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kikapcsolódáshoz, de akár önvizsgálathoz is Pénteken ismét friss Élet és Irodalom kerül az újságárusok polcaira, én pedig már ma kezembe vehetem, belelapozhatok, kiemelhetek szövegeket, remélve, hogy ezáltal felkeltem minél több olvasó érdeklődését is. Lássuk, milyen olvasmányokat találhatunk az új lapszámban.

A legutóbbi szemle alkalmával A hét könyvei listát tanulmányoztam tüzetesebben, most Az Írók Boltja sikerlistáját szeretném górcső alá venni, melynek több tételét is az idén ősszel megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár során mutatták be, tehát nagyon friss megjelenésekről beszélünk. Ezek közül Halász Rita Mély levegő, Térey János Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai, Háy János A cégvezető, valamint Závada Pál Wanderer című regényét én magam is megvásároltam, és hamarosan belekezdek az olvasásukba. De helyet kapott még a listán Szüts Miklós, Mark Fisher, Judith von Halle, Jászberényi Sándor, illetve Byung-Chul Han is, élére pedig a Meseország mindenkié címet viselő kötet került.

A héten Deres Kornélia Tóth oldalról és Hipomán, továbbá Czifrik Balázs Helyeden, Egymásba feszülve, Példázat, Délibáb viharban, valamint Gyertya című versei olvashatóak Beck Zoltán, Darvasi László, Nagy Gerzson, Németh Ákos és Littner Zsolt tárcái mellett. A lírai szövegek közül a legutóbbit szeretném különösen ajánlani, személy szerint ezt éreztem a hozzám legközelebb állónak. Szól az idő tünékenységéről, arról, hogy milyen könnyen el tudjuk fecsérelni, hogy mit nyerünk és mit veszíthetünk azzal, ha minden pillanatát beosztjuk. Azt gondolom, egyszerű mondataiba számtalan mögöttes tartalmat szőtt a szerző, méghozzá úgy, hogy minden korosztály számára más-más olvasatot adjon. A prózai szerzők közül pedig Littner Zsoltot tartom kiemelkedőnek, aki a Tamás címet viselő, alig néhány soros elbeszélését a következő meghökkentő mondattal kezdi: „A múltkor a közértben összefutottam Jézus Krisztussal.” Azt gondolom, nem is kell többet elárulnom, nekem egyből magára vonzotta a figyelmemet, szerintem mások is így lesznek vele.

Zárásként most sem írhatok mást, mint, hogy érdemes beszerezni a lapot, olvasni, elgondolkodni a kérdéseken, amelyeket a benne szereplő szövegek felvetnek. Kikapcsolódáshoz, de akár az önvizsgálathoz is remek segédeszköz ez a pár oldal.

Megjelenik: 2020. november 06.

nyomtat

Szerzők

-- Horváth Florencia --


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
A 14. Frankofón Filmnapokról
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés