bezár
 

irodalom

2020. 11. 11.
Nádasdy Ádám, Gerevich András és Balogh Gergő kapja idén az Alföld-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nádasdy Ádám, Gerevich András és Balogh Gergő kapja idén az Alföld-díjat Nádasdy Ádám költő, műfordító, nyelvtudós, Gerevich András költő, műfordító és Balogh Gergő irodalomtörténész, kritikus kapja idén az Alföld irodalmi folyóirat nívódíját - közölte Szirák Péter főszerkesztő hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az Alföld-díjat Nádasdy Ádám a költészetet, a műfordítást és a nyelvtudományt ötvöző, rendkívül gazdag életművéért, valamint a folyóiratban közölt kiváló verseiért és fordítói tevékenységét kommentáló esszéiért kapja. Gerevich András költői és műfordítói munkásságáért, valamint a lap olvasóit gazdagító költeményeiért részesül az elismerésben. Balogh Gergő a folyóiratban publikált, a történeti összefüggésekben és a kortárs elméletekben eligazodást segítő tanulmányaiért, valamint az olvasókat orientáló szakszerű bírálataiért veheti át a díjat.

A kitüntetést minden évben novemberben, a Debreceni Irodalmi Napok Alföld-díjasok estjén adják át, idén azonban a koronavírus-járvány miatt a rendezvény elmarad. A szerzők a tervek szerint 2021 áprilisában a Debreceni Költészeti Fesztiválon vehetik át az Alföld-díjat - olvasható a közleményben.

Az Alföld szerkesztősége 1978 óta ismeri el nívódíjjal kiemelkedő szerzőit. A díjazottak 1993 óta a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. Eddig 120 szerzőnek 127 díjat osztottak ki. Közülük heten, Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is részesültek Alföld-díjban. A kitüntetést korábban megkapta többek között Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa és Tóth Krisztina. 

 

Fotó: alfoldonline.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Meghalljuk-e a mieinket? Meghalljuk-e a mieinket?
Szabó Ádám: Valakik beszélnek
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről, Magvető, 2020
Nyitott Műhely, 2020. november 7.

Más művészeti ágakról

gyerek

Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0. Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0.
A kényszerű bezárás idejére a PIM professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül
Iryna Tsilyk A föld oly kék, mint egy narancs című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Elindult a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projekt weboldala Elindult a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projekt weboldala
www.ksmm.hu


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés