bezár
 

art&design

2020. 11. 14.
Idén is KASZ+
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra megnyitotta kapuit a KÉSZ Ipari és Innovációs Park a kísérletezni vágyó művészek előtt. A XVII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, alkotótábor 2020. november 2-án kezdődött a K-ARTS Művészeti Alapítvány szervezésében. A járványügyi helyzetre való tekintettel az alkotótábort újra kellett ugyan gondolnia a szervezőknek, de a KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programja folytonosságának fenntartása és a művészet támogatása érdekében, mindenki egészségügyi érdekeit szem előtt tartva megrendezik a szimpoziont. Idén kisebb létszámmal, hazai résztvevőkkel indulhatott el a fémes alkotások gyártása Kecskeméten. Az alkotótábor műveiből egy összegző kiállítás nyílik 2020. november 13-án.

A XVII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion résztvevői Becskei Andor, Eperjesi Ágnes, Majoros Gyula, Németh Marcell Dániel, Plank Antal és Pokorny Attila. A hat művész, a Hatok, vas, rozsdamentes acél, alumínium, kompozit alapanyagok felhasználásával készítik műveiket, de egyedi 3D nyomtatással is születnek alkotások. A széles műszaki háttér, technológiai sokszínűség lehetőséget ad a kísérletezésre és a különleges megoldásokra is. Mérnökök, az acélszerkezeti szakma specialistái segítik az alkotók munkáját. 

A művészeknek ritkán adatik meg, hogy profi hegesztőgépekkel, plazmavágóval dolgozhassanak, és szerszámok bősége szolgáljon műhelyül. Ma már a művész is lehet tervezőmérnök, rendelkezésre áll a 3D-ben történő tervezés, és a parametrikus formaalkotás. A munkafolyamat része, hogy CNC gépeken megmunkált acél elemekkel, lézervágott alkatrészekkel készíthessék el műtárgyaikat az alkotók.

A Hatok egymást is segítik, egymástól is ellesnek fogásokat, de az ipari környezet az igazán ösztönző. Ez is a jelentősége ennek a sokéves kezdeményezésnek: ipari háttér adta inspiráció = úttörő, innovatív alkotások az indusztriál művészetben.

Az alkotótábor idei témája a „TRANSZFORMÁCIÓ”, mely az átalakulást és megújulást szimbolizálja:

A 2020-as KASZ+ alkotótáborunk hívószavának egy sokoldalról értelmezhető, univerzális fogalmat választottunk, mellyel arra szeretnénk rávilágítani, hogy változásra, átalakulásra van szükség az ember által végzett tevékenységek szinte minden területén. Különösen az elmúlt évek eseményei, a természeti, világörökségi kincseinken végig söprő mérhetetlen és menthetetlen pusztítás, a társadalomra, valamint a versenyszférára is kijózanítóan hatottak. Ugyanakkor nem elég csak észlelnünk a problémát, változtatnunk is kell. Fel kell ismernünk az antropocén korszak bolygónkra tett romboló hatását, a »fast industry«, a fogyasztói társadalom felelősségét, valamint azt, hogy a digitális burokban élő modern ember mennyire szelektáltan és felszínesen rendelkezik információkkal a tényleges, fizikai környezetéről. Amire szükségünk van nem csak értékcsere, szemléletmódváltás, hanem tényleges átalakulás: TRANSZFORMÁCIÓ. Az individuum állandó komfort hajhászását és elégedetlenségét, a pazarlást egy sokkal tudatosabb szemlélet felé kell terelni, azaz megtanulni nem a természetből, hanem a természettel együtt létezni: »Élni és élni hagyni!«"

A most készült művek online térben mutatkoznak be először, de arra törekszenek, hogy a majd javuló környezetben élőben is megtapasztalhassák azokat az érdeklődők és műkedvelők.

További információ elérhető a K-Arts weboldalán, Facebook oldalán, Youtube csatornáján és Instagram oldalán

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Urbánus sziklák lecsupaszítva Urbánus sziklák lecsupaszítva
Szabó Kristóf KristofLab kiállítása: Cserhalmi Luca megnyitó szövege
art&design

Permanens válságkezelés Permanens válságkezelés
Interjú Valkó Margittal, a Kisterem Galéria tulajdonosával és vezetőjével legutóbbi kiállításukról
art&design

A csönd hangjai A csönd hangjai
Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis
art&design

Vallás, mint társadalmi tudat Vallás, mint társadalmi tudat
Vendég+látás kiállítás Pannonhalmán

Más művészeti ágakról

irodalom

Csak mozgásként értelmezhető Csak mozgásként értelmezhető
Beszélgetés a nappaliban Tompa Andreával, 2. rész
Az HBO Otthon című karanténsorozatának finn kiadásáról
A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjából
Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/3


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés