bezár
 

art&design

2020. 11. 19.
V4 Üres Városok címmel nyílt kiállítás a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
V4 Üres Városok címmel nyílt kiállítás a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben A Visegrádi Együttműködés tagállamainak a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt kiürült fővárosait bemutató fotókiállítás nyílt szerdán a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben (PMKI) – közölte az MTI.

 A V4 Üres Városok című kiállítást Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia pekingi nagykövetei közösen nyitották meg.

Pesti Máté magyar nagykövet rámutatott: a koronavírus-járvány súlyos csapást mért a négy ország gazdaságára, turizmusára, kisvállalkozásaira és társadalmaira. A művészet azonban képes arra, hogy vigaszt nyújtson a nehézségek és a gyász közepette. 

A csaknem egy hónapon át látogatható kiállítás fotói, amelyek a kiüresedett utcákat és tereket, valamint a járványhoz kapcsolódó, jellegzetes részleteket – például maszkokat viselő vagy vírustesztelésre váró embereket – mutatnak be, egyedülálló módon mesélik el a 2020-as év történetét – fogalmazott a magyar nagykövet, megjegyezve: szerencsésnek érzi magát, hogy Kínában lehet, ahol a járvány visszaszorítását követően már mérsékelhették az óvintézkedéseket, és az élet visszatérhetett a megszokott kerékvágásba.

Vladimír Tomsík cseh nagykövet elmondta: a városi élet kényszerű leállása alkalmat adott arra, hogy egy egészen új szemszögből tekintsünk a többi közt a máskor turistáktól hemzsegő Prágára. Az elénk táruló építészetben gyönyörködve pedig lehetőség nyílik elgondolkodni azon, hogy hogyan lehet minél jobban megőrizni kulturális örökségeinket.

Wojciech Jacek Zajaczkowski lengyel nagykövet arról beszélt, hogy a fotókiállítás egyszerre nyújt bepillantást a közép-európaiak érzékenységébe, és abba, ahogyan ebben a régióban élték meg a világjárványt. Hasonlóan vélekedett Dusan Bella szlovák nagykövet is, aki szerint a járvány által üresen hagyott terek új tartalommal tölthetők meg. A szlovák diplomata egyúttal párba állította a visegrádi négyek által megélt 1989-es és 2020-as évet, rámutatva, hogy előbbi a szabadság és a demokrácia iránti vágyról, utóbbi pedig ezek korlátairól szólt.

Buslig Szonja Andrea, Magyarország pekingi nagykövetségének kultúráért felelős szakdiplomatája, a PMKI igazgatója az MTI-nek elmondta: decemberre újabb kiállítást készítenek elő a visegrádi országok képviseleteivel közösen az Európai Unió kulturális utak kiállítássorozatához kapcsolódva. Az európai kulturális utakat bemutató pekingi kiállítás első részét még szeptemberben rendezték, a második részt pedig decemberben tartják, immár a V4-es partnereket is bevonva.

Az intézetvezető beszélt arról is, hogy a V4 Üres Városok kiállítás iránt már Kína más részeiről is érdeklődtek, így pedig még szélesebb közönségnek mutathatnák be az egyedülálló tárlatot.

Kép: facebook.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről
art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
Összehasonlító ideológiakritika az „Eddig minden rendben” és a „Lassú élet” kiállításokról
art&design

Nők a döntéseik fogságában? Nők a döntéseik fogságában?
Gáspár Annamária „Do you have a choice?” című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Barátság a négy fal között – POKET-Amigos kötetbemutató
irodalom

Csak mozgásként értelmezhető Csak mozgásként értelmezhető
Beszélgetés a nappaliban Tompa Andreával, 2. rész
irodalom

Meghalljuk-e a mieinket? Meghalljuk-e a mieinket?
Szabó Ádám: Valakik beszélnek
Nyitott Műhely, 2020. november 7.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés