bezár
 

irodalom

2020. 11. 27.
Fogások és melléfogások
Élet és irodalom, 2020. november 26.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fogások és melléfogások A múlt heti Élet és irodalom igazán magasra tette a lécet, de ezúttal sem kellett csalódnom. Merész kérdéseket állít az olvasó elé, érdekes témákat feszeget a heti ÉS, amibe igazán érdemes belelapozni. A kritika részéből rengeteg írói fogást tanulhatunk, számos melléfogást felismerhetünk, míg a szépirodalom része sokszor tanulságos, elgondolkodtató, mégis szórakoztató.

A héten olvashatóak Villányi László Afrika, Tolvaj, Lámpa és Kalap, valamint Székely Szabolcs Visszafelé az Evező utcán című versei mellett Kiss Tibor Noé Nem mintha tudná, hogy él, Benedek István Gábor Egy szelet szalámi, Kántor Zsolt 1984, Kürti László Menetrend és Légrádi Gergely Sebek című tárcái. Az elsőként említett szerző rövid, tömör verseiben nem használ központozást, az egész szöveget egyetlen mondattá alakítja, érdekesen játszva a nyelvvel, a soráthajlásokkal. Többféle értelmezési lehetőséget enged meg, amely minden olvasás alkalmával tovább formálódik. Székely egészoldalas verse pedig részletesen, nem mindennapi módon ábrázolja a mindennapokat. Kiss Tibor Noé prózájában egy novemberi erdei séta képe elevenedik meg, Benedek István Gábor az 1940-es évekbe repíti vissza az olvasót, míg Légrádi Gergely egy kórházi jelenetet írt meg.

Az Ex Libris rovatban ezúttal Konkoly Dániel vette górcső alá Székely Örs ostinato, Tóth Kinga kétnyelvű, Írmag/Offspring, Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna közös, Termékeny félreértés és Kántor Péter Jég-öröm című kötetét. Az elsőkönyves FISz-es szerző, Székely Örs művéről a múlt héten is szó esett a rovatban, akkor Visy Beatrix „nagyon átgondolt és komplex kötet”-nek nevezte, míg Konkoly most megjelent véleménye szerint „kissé kaotikus hatást kelt az olvasóban”, hogy a versek mellé képek is társulnak, méghozzá úgy, hogy a cím maga pedig a zenére utal.

A hét könyvei listára ezúttal Nyilasy Balázs Egy romantikus költő verseiből, Rakovszky Zsuzsa Állapotváltozások, illetve Szolcsányi Ákos Piros című kötetei kerültek fel költészet kategóriában, míg a dráma szekcióba Szabó Magda egy alig emlegetett műve kapott helyet, amely az Az a szép, fényes nap címet viseli. A próza rovatba többek között David Grossmann Csak játszik velem az élet, Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat, valamint Urbán Bálint Oscuro című műve került. Ezúttal az Atlantisz Könyvsziget top tízes sikerlistája vált nyilvánossá, amelyre Az Ezeregy éjszaka meséi I-VII., Ljudmila Ulickaja Csak egy kis pestis és Mark Fischer Kapitalista realizmus – Nincs alternatívája?, Pethő Andrea Árnyékban – Rajk Júlia élete, Szitás Katalin Értelmiség és politika, John Gray Az ateizmus hét formája, David Graeber Bullshit munkák, Caesarei Euszebiosz egyháztörténete, Dezső András Magyar kóla – A kokain útja Magyarországon, illetve Kolosi Tamás – Szelényi Iván – Tóth István György Társadalmi Riport 2020 című munkái kerültek fel.

Olvasható még Klajkó Dániel Nyugaton a helyzet változatlan című cikke, amely a 2017-ben Libri irodalmi díjjal kitüntetett Jászberényi Sándor A varjúkirály – Nyugati történetek című kötetéről szól. Domján Edit néhány gondolata a Szaniszló Judit által írt Leli életéről, illetve Benedek Szabolcs Narcisztikus személyiségzavar című cikkében ír Lesley-Ann Jones John Lennon élete, szerelmei és halála című könyvéről.

nyomtat

Szerzők

-- Horváth Florencia --


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés