bezár
 

film

2020. 11. 28.
Német Rövidfilmdíjat nyert Nagy Borbála és stábja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rövidfilmek legfontosabb németországi elismerésében részesült Nagy Borbála Pannónia dicsérete című kisfilmje, ezzel akár Oscar-nevezésig is juthat – közölte csütörtökön a Filmhu. 

A berlini Német Film- és Televíziós Akadémián készült alkotás a Filmhu híre alapján 254 nevezés közül került be a 10 és 30 perc közötti játékfilmek kategóriájába, ahol három másik filmmel versenyzett a díjért.

Pannónia dicsérete egy hazai gimnáziumban játszódik, ahol egy átlagos tanítási napot a miniszterelnök látogatására való készülődés borít fel. Az ünnepség ötletgazdája, a titkárnő (Rainer-Micsinyei Nóra) igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen az ünnepi tortát illetően, ami nem fér el a hűtőben. Amíg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti (Angelus Hanna), akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a ráosztott feladattól.

A további szerepekben Faragó Zsuzsa, Janklovics Péter, Fazakas Júlia, Réti Iringó, Nyáry Luca, Mandula Lujza, Horváth Márton és Varga Anna láthatók.

A forgatókönyvet a rendező Bánházi Judit Annával együtt írta. A film producere Margarita Amineva, vágója Dunai László, hangmérnöke Bohács Tamás, operatőre Moritz Friese, jelmeztervezője Jana Donis volt, a zenéjéért Henrik Payr és a Kispesti AMI Fúvószenekar felelt. Dénes Viktória első asszisztensi, Barna Samu másodasszisztensi, Somogyi Liza harmadik asszisztensi szerepben segítette a film elkészültét.

A Pannónia dicséretét korábban az Achtung Berlin filmfesztiválon a legjobb közepes hosszúságú film díjával jutalmazták, a kölni KFFK filmfesztiválról pedig a harmadik díjat és a közönségdíjat hozta el. Nagy Borbála Berlinben élő magyar filmrendező, a berlini Német Film- és Televízió Akadémia (DFFB, Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin) hallgatója, az ELTE-BTK Filmtudomány Tanszék alumnája, jelenleg a Filmintézet Inkubátor programjában fejleszti első, Nincs itt semmi látnivaló című nagyjátékfilmtervét, amivel megnyerte a 2020-as Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál keretében rendezett Budapest Debut Film Forum fődíját is.

Forrás: Film.hu, Pannónia Dicsérete Facebook, ELTE Filmtudomány Tanszék Facebook
Képek: Pannónia Dicsérete Facebook

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Iryna Tsilyk A föld oly kék, mint egy narancs című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon
Max Barbakow: Palm Springs
Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Más művészeti ágakról

art&design

Mi a válaszunk? Mi a válaszunk?
A Deák17 Galéria „Reflex” című kiállításáról
avagy tudósítás az interpretáció és az improvizáció határvidékérő
...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
Mécs Anna: Kapcsolati hiba, Scolar, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés