bezár
 

film

2020. 12. 02.
Online nézhető Tóth Luca Berlinalén debütált kisfilmje
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Online nézhető Tóth Luca Berlinalén debütált kisfilmje November 30-tól online látható Tóth Luca második függetlenfilmje, a Lidérc úr – tájékoztatta a prae.hu portált a Daazo. A kisfilm az A-kategóriás Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütált még 2019-ben, azóta pedig közel 90 fesztiválon szerepelt, és 12 díjat nyert, köztük az Oscar-kvalifikáló Børge Ring díjat az Odense Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújik ki. Születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a férfival, akihez gyorsan elkezd kötődni, és megismerni általa a szeretet különböző fázisait. A kisfilm szürreális, klausztrofób kamarajáték, ami a viszonzatlan szerelem dinamikájáról mesél egy szokatlan kapcsolatú pár hétköznapjain keresztül.

A magyar-francia koprodukcióban készült közel 20 perces kisfllm a Boddah (producerek: Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor) és a Sacrebleu (producer: Ron Dyens) együttműködésében készült, a zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök pedig Lukács Péter Benjámin volt. A film vizuális világát és az animáció nagy részét Tóth Luca alkotta.

Lidérc úr

Tóth Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapszakán végzett, mesterszakos tanulmányait pedig a londoni Royal College of Art animáció szakán folytatta. Diplomafilmje, A kíváncsiság kora az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a diplomamunkák versenyében zsűri különdíjat nyert.  Az igazán átütő sikert az első függetlenfilmjével, a nemi szerepeket felcserélő, huncut és egyben társadalomkritikus Superbiával érte el, mely 2016-ban debütált Cannes- ban és szintén sikeres fesztiválkörutat tudhat maga mögött.

Tóth Lucával a KSMM-sorozatunkban készült interjúnk itt olvasható: Közösségben működöm.

A Lidérc úr a NOWNESS oldalán látható, később pedig Tóth Luca vimeo csatornájára is felkerül.

Kép: Daazo

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés