bezár
 

irodalom

2020. 12. 12.
Könyvek karácsonyra a Prae Kiadótól
Annak, aki még nem választott ajándékot, de szerettei szívesen olvasnak
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Kortárs magyar krimi, költészet, széppróza, esszék, irodalom- és kultúratudományos művek. A Prae Kiadó az utóbbi években sebességet váltott, és olyan kiadványokkal gazdagította a hazai könyvpiaci kínálatot, amelyek egyedi arculatot kölcsönöztek a kiadó profiljának. Nemrég elindult az önálló honlap és webshop is. Lássuk, milyen művek alkotják a repertoárt.

A Prae Kiadó talán legismertebb könyvsorozata Krimi Ma néven fut. Kortárs szerzők aktuális, problémaérzékeny témákkal, a mai társadalmat érdeklő és érintő kérdésekkel, izgalmas bűntényekkel és nyomozásokkal. A repertoárba ugyanakkor beleférnek az Umberto Eco-i hagyományokat követő művelődési krimik is, mint amilyen Pintér Tibor tavaly megjelent első regénye, A harmónia tébolya, amely egyszerre játszódik a tizennyolcadik századi Itáliában, s idéz meg zenetörténeti eseményeket, valamint korunkban, amikor épp az ezek után az események után zajlik történészi szemmel nézve is érdekfeszítő nyomozás. A Prae Kiadó idén krimipályázatot is hirdetett, amelyre csaknem kétszáz pályamű, novellák és regényrészletek érkeztek; a legjobb rövid elbeszélésekből a Prae folyóirat állít össze karácsonyra antológiát, a regénykéziratok pedig az év végéig készülnek el. A legjobbak jutalma a megjelenés a Krimi Ma sorozatban. Az idei (őszi) Ünnepi Könyvhétre Kertész Erzsi pszichothrillere, Az átutazó gazdagította a sorozatot, amelynek ez a regény immár az ötödik darabja. A sorozat korábban megjelent kötetei is kaphatók még, így Cserháti Éva: A Sellő titka, Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra, valamint Molnár T. Eszter: Szabadesés című könyvei.

Egykor a József Attila Kör Irodalmi Egyesület klasszikus sorozatának, a legendás JAK-füzteknek volt társkiadója a Prae Kiadó, csaknem tíz éven keresztül. A kortárs magyar irodalom fiatal generációjának legjobbjai kaptak ebben a szériában lehetőséget kötetük publikálására, így tehát a Prae Kiadó erős szálakkal kötődik a történő magyar szépirodalomhoz. Az Ünnepi Könyvhétre egy regény – Nyerges Gábor Ádám opusa, a Mire ez a nap véget ér –, egy novelláskötet, Turbuly  Lilla Az Alaszkai-öböl című gyűjteménye, és két verseskötet: a Kabai fivérek közös könyve Horizont címmel, illetve Halmai Tamás Kint lények járnak című új verseskönyve látott napvilágot, év vége táján Mohai V. Lajos Tintaceruza a sörösládában címmel jelentetett meg novelláskötetet, illetve a portugál Ernesto Rodrigues Előre nem látható múlt című regénye jött ki, Pál Ferenc fordításában. 2019-ben az őszi Margón jött ki Molnár T. Eszter Teréz, vagy a test emlékezete című regénye, illetve Zemlényi Attila Csonthéj című verseskötete. A kiadó webshopjában évekre visszamenően, egészen a JAK-füzetekig megtalálhatók a szépirodalmi kínálat kiadványai. A művelődési regények közé tartozik P. Horváth Tamástól A Zsolnay és a Tündérváros, Pécs-rajongóknak különösen kihagyhatatlan.

Új sorozatot indított a kiadó Klasszikus Vonalvezetés címmel, amely a régiség irodalmának egy-egy fontos alkotását közli. Az idei könyvhétre Chrétien de Troyes középkori lovagregénye, a Lancelot, a kordé lovagja jelent meg újra (korábban a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány hozta ki 1999-ben, azóta hozzáférhetetlen volt).

A 2020-ban eddig megjelent könyvtermés

A 2020-ban eddig megjelent könyvtermés

Mindig is kiemelt szerepet szánt a Prae Kiadó a tudományos és esszéköteteknek. Az irodalom-, kultúra- és médiatudományok, valamint a kortárs filozófia, esztétika és társadalomtudományok a repertoár szerves részét képezik. Az elmúlt években számos humán tudományos, értekező prózai mű a Prae-nél jelent meg, a legnagyobb visszhangot a Horváth Márk – Lovász Ádám – Nemes Z. Márió szerzőtrió alapműve, A poszthumanizmus változatai váltotta ki: a poszthumanizmusról szóló honi elméleti, kritikai és művészeti diskurzus épp e kiadvány révén élénkült meg igen nagy mértékben. Az idei kínálatban egy hasonlóan virulens munka található, H. Nagy Péter irodalomtörténész, popkultúra-kutató ismeretterjesztő műve, a Karanténkultúra és járványvilág, amely a nem épp átlagosan alakuló 2020-as év meghatározó eseményét, a koronavírus-járvány előállította szituációkat veszi górcső alá. Hamarosan érkezik ugyanakkor egy tanulmánygyűjtemény a populáris kultúra komplexitásáról, az avantgárd és neoavantgárd művészetekről, sőt a női test és szeméremszőrzet politikai antropológiájáról is.

Ahogy föntebb említettük, a Prae Kiadó honlapján valamennyi új és régi kiadvánnyal közelebbről is meg lehet ismerkedni, a webshopból (www.praekiado.hu) pedig meg is rendelhetők a kötetek. A jövőben a kiadó nemzetközi kiadványokkal, fordításkötetekkel gazdagítja kínálatát, a világirodalom kedvelői ily módon újabb megjelenésekkel találkozhatnak majd a kortárs lengyel, norvég, osztrák vagy német irodalomból. Lesz mit olvasni, lesz mit böngészni.

A felső sorban 2020 eddig megjelent könyvei, lent a 2019-es termés: látszik a Covid-19 hatása

A felső sorban 2020 eddig megjelent könyvei, lent a 2019-es termés: látszik a Covid-19 hatása
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Zárt perspektívák Zárt perspektívák
Magvető Kiadó, 2020
irodalom

Miért beszélünk még mindig erről?, avagy nők az irodalmi térben Miért beszélünk még mindig erről?, avagy nők az irodalmi térben
(Élmény)beszámoló a tizenhatodik Szépírók Fesztiváljáról
Bereményi Géza: Magyar Copperfield, Magvető, 2020
Barátság a négy fal között – POKET-Amigos kötetbemutató

Más művészeti ágakról

Interjú Vámosi Katalin operaénekessel, aki számára fontos az énektechnika, a magyar-, német- és franciaországi szakmai tapasztalatok és a családja
King Weed: Let There Be Weed (2021)
színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról
Zsolnai György: Spoiler. Esszék a minőségi sorozatok világáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés