bezár
 

irodalom

2020. 12. 12.
Könyvek karácsonyra a Prae Kiadótól
Annak, aki még nem választott ajándékot, de szerettei szívesen olvasnak
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Kortárs magyar krimi, költészet, széppróza, esszék, irodalom- és kultúratudományos művek. A Prae Kiadó az utóbbi években sebességet váltott, és olyan kiadványokkal gazdagította a hazai könyvpiaci kínálatot, amelyek egyedi arculatot kölcsönöztek a kiadó profiljának. Nemrég elindult az önálló honlap és webshop is. Lássuk, milyen művek alkotják a repertoárt.

A Prae Kiadó talán legismertebb könyvsorozata Krimi Ma néven fut. Kortárs szerzők aktuális, problémaérzékeny témákkal, a mai társadalmat érdeklő és érintő kérdésekkel, izgalmas bűntényekkel és nyomozásokkal. A repertoárba ugyanakkor beleférnek az Umberto Eco-i hagyományokat követő művelődési krimik is, mint amilyen Pintér Tibor tavaly megjelent első regénye, A harmónia tébolya, amely egyszerre játszódik a tizennyolcadik századi Itáliában, s idéz meg zenetörténeti eseményeket, valamint korunkban, amikor épp az ezek után az események után zajlik történészi szemmel nézve is érdekfeszítő nyomozás. A Prae Kiadó idén krimipályázatot is hirdetett, amelyre csaknem kétszáz pályamű, novellák és regényrészletek érkeztek; a legjobb rövid elbeszélésekből a Prae folyóirat állít össze karácsonyra antológiát, a regénykéziratok pedig az év végéig készülnek el. A legjobbak jutalma a megjelenés a Krimi Ma sorozatban. Az idei (őszi) Ünnepi Könyvhétre Kertész Erzsi pszichothrillere, Az átutazó gazdagította a sorozatot, amelynek ez a regény immár az ötödik darabja. A sorozat korábban megjelent kötetei is kaphatók még, így Cserháti Éva: A Sellő titka, Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra, valamint Molnár T. Eszter: Szabadesés című könyvei.

Egykor a József Attila Kör Irodalmi Egyesület klasszikus sorozatának, a legendás JAK-füzteknek volt társkiadója a Prae Kiadó, csaknem tíz éven keresztül. A kortárs magyar irodalom fiatal generációjának legjobbjai kaptak ebben a szériában lehetőséget kötetük publikálására, így tehát a Prae Kiadó erős szálakkal kötődik a történő magyar szépirodalomhoz. Az Ünnepi Könyvhétre egy regény – Nyerges Gábor Ádám opusa, a Mire ez a nap véget ér –, egy novelláskötet, Turbuly  Lilla Az Alaszkai-öböl című gyűjteménye, és két verseskötet: a Kabai fivérek közös könyve Horizont címmel, illetve Halmai Tamás Kint lények járnak című új verseskönyve látott napvilágot, év vége táján Mohai V. Lajos Tintaceruza a sörösládában címmel jelentetett meg novelláskötetet, illetve a portugál Ernesto Rodrigues Előre nem látható múlt című regénye jött ki, Pál Ferenc fordításában. 2019-ben az őszi Margón jött ki Molnár T. Eszter Teréz, vagy a test emlékezete című regénye, illetve Zemlényi Attila Csonthéj című verseskötete. A kiadó webshopjában évekre visszamenően, egészen a JAK-füzetekig megtalálhatók a szépirodalmi kínálat kiadványai. A művelődési regények közé tartozik P. Horváth Tamástól A Zsolnay és a Tündérváros, Pécs-rajongóknak különösen kihagyhatatlan.

Új sorozatot indított a kiadó Klasszikus Vonalvezetés címmel, amely a régiség irodalmának egy-egy fontos alkotását közli. Az idei könyvhétre Chrétien de Troyes középkori lovagregénye, a Lancelot, a kordé lovagja jelent meg újra (korábban a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány hozta ki 1999-ben, azóta hozzáférhetetlen volt).

A 2020-ban eddig megjelent könyvtermés

A 2020-ban eddig megjelent könyvtermés

Mindig is kiemelt szerepet szánt a Prae Kiadó a tudományos és esszéköteteknek. Az irodalom-, kultúra- és médiatudományok, valamint a kortárs filozófia, esztétika és társadalomtudományok a repertoár szerves részét képezik. Az elmúlt években számos humán tudományos, értekező prózai mű a Prae-nél jelent meg, a legnagyobb visszhangot a Horváth Márk – Lovász Ádám – Nemes Z. Márió szerzőtrió alapműve, A poszthumanizmus változatai váltotta ki: a poszthumanizmusról szóló honi elméleti, kritikai és művészeti diskurzus épp e kiadvány révén élénkült meg igen nagy mértékben. Az idei kínálatban egy hasonlóan virulens munka található, H. Nagy Péter irodalomtörténész, popkultúra-kutató ismeretterjesztő műve, a Karanténkultúra és járványvilág, amely a nem épp átlagosan alakuló 2020-as év meghatározó eseményét, a koronavírus-járvány előállította szituációkat veszi górcső alá. Hamarosan érkezik ugyanakkor egy tanulmánygyűjtemény a populáris kultúra komplexitásáról, az avantgárd és neoavantgárd művészetekről, sőt a női test és szeméremszőrzet politikai antropológiájáról is.

Ahogy föntebb említettük, a Prae Kiadó honlapján valamennyi új és régi kiadvánnyal közelebbről is meg lehet ismerkedni, a webshopból (www.praekiado.hu) pedig meg is rendelhetők a kötetek. A jövőben a kiadó nemzetközi kiadványokkal, fordításkötetekkel gazdagítja kínálatát, a világirodalom kedvelői ily módon újabb megjelenésekkel találkozhatnak majd a kortárs lengyel, norvég, osztrák vagy német irodalomból. Lesz mit olvasni, lesz mit böngészni.

A felső sorban 2020 eddig megjelent könyvei, lent a 2019-es termés: látszik a Covid-19 hatása

A felső sorban 2020 eddig megjelent könyvei, lent a 2019-es termés: látszik a Covid-19 hatása
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.
irodalom

Édesvízbe zárt Neptun Édesvízbe zárt Neptun
Nádasdy Ádám, A szakállas Neptun, Magvető, 2020.
irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában

Más művészeti ágakról

film

Berlinale – sztárok nélkül
Se sztárok se közönség, így kezdődik a Berlinale
A 2021. február 21-i előadások
art&design

Elegáns megoldások Elegáns megoldások
Interjú Bornemisza Eszterrel karriertörténetéről, szakmai önfejlesztésről és a kortárs textilművészet hazai és nemzetközi megítéléséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés